FAPTĂ – Cea mai mare tăiere ilegală de pădure din ultimii 5 ani, la Ocolul Silvic Sighetu Marmației: 340 de hectare, prejudiciu de peste 12 milioane de lei

0
4452
Foto: Mediafax

OFICIAL. După descinderea din 1 martie 2020 în Maramureș, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat public, astăzi, informații despre cea mai mare tăiere ilegală de pădure din ultima perioadă de timp, înregistrată ca atare de Garda Forestieră Cluj, la Sighetu Marmaţiei.

 

Conform ministrului Alexa, pe raza Ocolului Silvic Sighet s-a produs cea mai mare tăiere ilegală din ultimii 5 ani din România, o suprafață de 340 de hectare a fost tăiată la ras, fără documente, prejudiciul adus statului român fiind de peste 12 milioane de lei, iar cantitatea estimată fiind de peste 100.000 de metri cubi de lemn!

 

Acțiunea de tăiere ilegală s-ar fi desfăşurat după o schemă infracţională foarte bine pusă la punct. Legislaţia românească obligă proprietarii de pădure ca, odată la 10 ani, să întocmească un amenajament silvic, iar în acesta sunt inventariate suprafeţele şi este stabilit foarte clar cât se poate tăia, când se poate tăia şi ce metode de exploatare pot fi aplicate.

 

În cazul de la Sighetu Marmaţiei, în anul 2005, la momentul întocmirii amenajamentului silvic pentru acea suprafaţă, în mod absolut inexplicabil, sute de hectare de pădure au fost scoase din proprietatea statului şi încadrate la categoria „terenuri aflate în litigii”, deși… nu există niciun document care să ateste aceste litigii!

 

În continuare, cât timp respectivele terenuri nu mai erau în gestiunea Ocolului Silvic Sighet – conform amenajamentului -, instituția statului nu a mai asigurat serviciile silvice și cele de pază, iar suprafața de pădure care a fost rasă a rămas la mâna hoților care timp de 10 ani au tăiat tot, fără ca cineva să se sesizeze

 

Schema infracţională a mers mai departe: în amenajamentul din 2015, suprafeţele de pădure au fost reintroduse în proprietatea statului, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Așadar, statul avea din nou în gestiune pădurile de pe suprafața respectivă, însă acolo nu mai era niciun copac. Ministrul Alexe a declarat că “făptaşii din speţa de la Sighetu Marmației şi toţi complicii lor de prin instituţiile statului, care au adus Maramureşul în topul tăierilor ilegale” vor răspunde, un dosar în acest sens fiind “transmis către unitatea de parchet competentă”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here