FAPT – Un nou laborator de biologie moleculară, care va fi utilizat şi pentru depistarea virusului SARS-Cov-2, de 1,2 milioane de lei, a fost inaugurat în Maramureș

0
674

AVEM LABORATOARE, CE FACEM CU TESTELE? Guvernul României a investit, din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), peste 1,2 milioane de lei (echivalentul a 250.000 de euro), pentru o nouă secţie de biologie moleculară şi analiză genetică în județul Maramureș, care va fi utilizată şi pentru depistarea virusului SARS-Cov-2.

 

Noul laborator va funcționa în cadrul… Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş (DSVSA) Maramureş, și a fost inaugurată joi, 17 septembrie, în prezența lui Robert Chioveanu (preşedinte ANSVSA), Ionel Bogdan (secretar de stat în Cancelaria Primului Ministru, el este cel care a militat pentru această investiție), Oana Oșanu (subprefectul judeţului) şi Rareş Dorin Pop (directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş).

 

Astfel, se semnalează două anomalii: 1) DSVSA Maramureş, instituție din domeniul veterinar, va deveni secţie suport pentru testarea şi diagnosticarea cazurilor de COVID-19 (conform anunțului oficial al ANSVSA); 2) capacitatea de testare pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 a crescut în județ, acesta fiind cel de-al 5-lea laborator nou-nouț și acreditat, dar în Maramureș numărul de teste este în continuare neschimbat, printre cele mai mici din țară, fiind de sub 150 de teste pe zi, la fel ca atunci când exista un singur laborator funcțional.

 

DSVSA Maramureş dispunea de o secţie de biologie moleculară şi analiză genetică care inițial s-a anunțat că va fi completată pentru a putea să investigheze prezenţa viruslui SARS-CoV-2, dar acest lucru nu a fost pus în practică, așa că s-a decis să se achiziționeze aparatură pentru un nou laborator, care are capacitatea de testare de 96 de teste/zi, însă în Maramureș, spuneam, deși există 5 laboratoare funcționale și acreditate nu se procesează mai mult de 150 de teste pe zi din cauza lipsei de specialiști care să deservească respectivele laboratoare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here