FAPT – Un câine infectat cu rabie a murit la adăpostul de câini fără stăpân din Baia Mare, alți 4 au fost eutanasiați: vezi ce măsuri de protecție au fost decise

0
620

RABIE LA UN CÂINE DIN BAIA MARE. În Baia Mare, capturarea şi transportul câinilor fără stăpân la Ecarisajul Public se desfăşoară de angajați ai Compartimentul Gestionare Câini din cadrul Direcției Poliția Locală. În 2015, municipalitatea (Primăria Baia Mare) a încheiat un acord de asociere cu asociațiile non-guvernamentale Salvaţi animalele şi Adăpostul de câini din Baia Mare, care prestează serviciului public de gestionare a câinilor fără stapân: identificare, deparazitare, vaccinare antirabică, sterilizare, microcipare, îngrijire/administrare a adăpostului de câini.

 

Recent, în 18 martie 2023, la Adăpostul public de câini din Baia Mare, localizat pe strada Iazului nr. 2, a fost adus de hingherii Poliției Locale, din Blidari, un câine infectat cu rabie – după revenirea din starea de tranchilizare, cậinele a devenit agresiv, prezentậnd simptomatologie specifică rabiei (sialoree, inapetență, agresivitate). Acesta a fost închis în boxa de izolare (nu a avut contact cu celelalte animale din adăpost) și după 4 zile a murit. S-au făcut investigații/analize de laborator, diagnosticul fiind confirmat de Institutul pentru Diagnostic și Sănătate Animală: rabie.

 

În urma investigației de după moartea câinelui, s-a constatat că pậnă la capturarea sa, acesta a avut contact cu alți patru cậini din trei gospodării din Blidari, câini care nu au fost vaccinați antirabic sau nu se aflau în perioada de protecție asigurată de vaccin, cauză din care s-a luat decizia eutanasierii celor 4 câini.

 

Ca măsuri suplimentare, personalul din cadrul adăpostului a fost dirijat la Spitalul de boli infecto-contagioase pentru vaccinarea antirabică, iar în ziua imediat următoare morții câinelui a fost făcută dezinfecția la adăpostul de cậini fără stăpận (iar sậmbătă, 25 martie 2023, au fost efectuate dezinfecții în cele trei gospodării contaminate).

 

De asemenea, DSVSA Maramureș a stabilit zona de protecție în localitatea Blidari, zona de supraveghere în localitatea Firiza și zona infectată pe Fondul cinegetic Valea Neagră, Săsar, Izvoare. Pe raza localităților Blidari și Firiza timp de 30 de zile există restricție pentru circulația animalelor din toate speciile receptive, iar pe fondurilor de vậnătoare se vor catagrafia speciile receptive, în special populația de vulpi, organizậndu-se acțiuni de vậnătoare la vulpe, fără utilizarea cậinilor de vậnătoare, precum și patrulări pentru identificarea/găsirea animalelor moarte susceptibile de infectare. Este interzisă jupuirea animalelor împușcate, a precizat dr. Marius Sima, purtător de cuvânt al DSVSA Maramureș.

 

* Foto generică: @Adăpostul public de câini fără stăpân Baia Mare

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here