FAPT – Transcrierea completă a conferinței de presă susținută de primarul Cherecheș după condamnarea la 5 ani de închisoare pentru luare de mită

4
1484
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

În această dimineață-noapte, sâmbătă, 26 februarie 2022, la ora 4.22, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ne-a remis, sub titlul “Despre Cătălin pe Tancul Rusesc”, transcrierea completă a conferinței de presă susținută vineri după-amiază, după condamnarea la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, hotărâtă la Tribunalul Cluj și comunicată public în 24 februarie 2022, decizie care deja a fost atacată cu apel de edil și care se va judeca la Curtea de Apel Cluj, soluția acestei instanțe fiind executorie (adică pusă în practică de îndată).

 

Deși 2mnews a publicat principalele idei ale respectivei reacții publice (aveți detalii AICI), am decis să publicăm în integralitate precizările făcute în respectiva conferință de presă, pentru informarea completă a celor interesați:

 

“Mi-aș fi dorit să vorbim astăzi despre investiții, despre curățenia de primăvară, despre asfaltări, despre educație, cultură, despre sport. Să vorbim despre cum facem să trăim mai bine în municipiul Baia Mare, dar si despre cum ne fac unii să trăim mai puțin bine. Din cauza ultimelor evenimente care vizează persoana mea, țin să comunic câteva aspecte pe care am datoria să le prezint cetățenilor municipiului Baia Mare și nu numai, prin intermediul dumneavoastră.

 

Ieri, 24 februarie, mi s-a comunicat decizia Tribunalului Cluj, ca primă instanță, într-un dosar care mi s-a fabricat începând cu anul 2015, dar punctual, inflamat și lăsat să explodeze în anul 2016. Un dosar care avea legătură cu campania electorală și cu un nou parcurs pentru a-mi reînnoi mandatul de primar al municipiului Baia Mare la acea vreme.

 

Pe parcursul acestor ani, și este vorba de 6 ani consumați doar în prima instanță, mi-am dovedit și susținut nevinovăția, am avut încredere în justiție și am crezut că adevărul merge mână în mână cu cei care trebuie să afle adevărul.

 

Astăzi chiar îl compătimesc pe judecătorul care a dat această sentință si nu aș vrea să știu ce este în inima lui și nici la câte presiuni a fost supus. Însă tot ceea ce am crezut eu despre justiție mi-a dovedit acum exact contrariul. Și cred că i-a dovedit inclusiv domnului judecător contrariul, pentru că în România de azi justiția nu se mai face pentru a căuta, a găsi, a identifica adevărul. Justiția, sau cei care coordonează justiția ori cei care au influențe în justiție, sunt cei care se consideră stăpânii adevărului.

 

Din păcate, un om tânăr, așa cum este acest judecător, a ajuns ca în primii pași ai carierei să își umple sufletul de neîmplinire și de frustrare pentru că a trebuit să dea curs unor presiuni pe care chiar le înțeleg. Pentru că și eu am trăit alături de domnia sa și alături de alții care au fost unelte, pioni ai unor mecanisme malefice, mecanisme care, de 30 de ani, nu fac decât să țină statul român captiv unor forțe și unor interese care nu au nicio legătură cu țara aceasta, nu au nici o legătură cu românii și cu România.

 

Paradoxal, în justiție, în mod normal, trebuie să ți se prezinte vinovăția și din păcate pentru cei care trebuiau să facă acest lucru, profesional vorbind, nu au reușit să o facă, fiindcă e imposibil pe termen lung să ridici minciuna la rang de adevăr.

 

Timp de 6 ani, umilit fiind prin toate sălile de judecată și punându-mi viața în paranteze, mi-am demonstrat și dovedit nevinovăția, iar lucrul acesta l-am făcut împotriva normalității într-un stat de drept. Acolo unde legea e respectată și cetățeanul nu e considerat un sclav pe plantație, trebuie să dovedească reprezentanții Ministerului Public greșelile sau încălcările legii penale, care îți sunt imputate.

 

Din prima clipă, din primul pas pe care l-am făcut în acest demers judiciar și juridic, am văzut foarte clar că toate drepturile umane și cetățenești în România sunt un basm. Sunt la cheremul unora care pur și simplu nu fac decât să își bată joc de oameni. Și asta, dacă ar fi să facem o legătură cu conflictul generat de Federația Rusă, dacă în Rusia la un anumit moment concurenții politici erau împușcați, în România totuși ne bucurăm că au devenit mai nuanțați, mai umani și se limitează la eliminarea concurenților politici băgându-i în pușcărie.

 

Înțeleg că toți cei care au coloană vertebrală, toți cei care activează în serviciul public și au curajul să spună lucrurilor pe nume, au curajul să acțiioneze, să întrebe și să deschidă ochii oamenilor atunci când abuzurile și faptele nocive au un anumit parcurs împotriva românilor, acești oameni trebuie să fie aruncați din zona publică, trebuie să fie ascunși, trebuie să fie pur și simplu exterminați din postura de persoane publice sau persoane care au vreo valență de lideri de opinie.

 

Am o întrebare totuși: de ce din 18 iulie, de când înțeleg, domnule judecător, că ați formulat această decizie, de ce a trebuit să amânați 10 luni pronunțarea efectivă? Asta ca să înțelegeți și dumneavoastră, domnule judecător și alții că știu foarte bine detalii, fapte și demersuri și îmi e milă de dumneavoastră că ați ajuns în această postură. Îmi este milă și de cei care v-au pus în această postură pentru că înțeleg ce frustrări au acumulat, chiar dacă eu am avut și am un singur principiu: să fac bine.

 

Am toată încrederea, în continuare, în justiție. Pe de altă parte, am văzut foarte clar, din toată povestea care mi-a fost pusă în spate, printre multe povești care mi-au fost așezate ca vină de-a lungul timpului, că totuși din vreo 6 fapte, 4 sunt desființate, adică s-a constatat că nu există. Vedem că o doză de bunăvoință a existat și că lupta interioară a domnului judecător a avut totuși și un dram de izbândă.

 

Am o înțelegere față de presiunile și interesele politice, respectiv economice care mă vizează și care se îndreaptă împotriva mea și care vor să mă scoată din spațiul public. Vreau însă să vă asigur pe dumneavoastră, cetățenii municipiului Baia Mare, așa cum vreau să îi asigur pe toți românii că, în special ca și om, și punctual ca și primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș rămâne același om drept, în picioare, care nu va pleca niciodată capul în fața nimănui.

 

Nu am nimic să îmi reproșez. Eventual faptul că mi-am pus timp de 11 ani viața între paranteze, am uitat de mine, și m-ați  făcut și dumneavoastră, cei care ați activat împotriva mea, să accelerez, să accentuez acest lucru.

 

Nu îmi pare rău dintr- un singur motiv: am muncit și muncesc pentru cetățenii municipiului Baia Mare și pentru acest oraș. Am avut și am de fiecare dată un rol pentru Statul Român și multe lucruri dintre cele pe care le-am făcut, care au avut relevanță în consolidarea prestigiului Statului Român în a arăta modele și drumul pe care trebuie să meargă România.

 

Din păcate, noi suntem departe de București. Despre Cluj nu se poate spune același lucru. Înțeleg foarte bine faptul că, în ultimii doi ani, mi s-au transmis tot felul de mesaje vizavi de faptul că ar trebui să stau mai de o parte, mai liniștit. Am făcut acest lucru pentru a vedea și cealaltă fațetă a monedei, pentru a vedea ce se întâmplă dacă tac. Am tăcut timp de doi ani, așa cum bine știți. Nu prea m-ați văzut exprimându-mă public. Nici vizavi de ceea ce înseamnă activități ale autorității locale, nici vizavi de mârșavele situații în care m-au introdus niște nefericiți.

 

Astăzi, cred că a venit momentul să reîncep să vorbesc. Nu voi ataca niciodată instituții, dat fiind faptul că acestea nu au nici o vină pentru că au în fruntea lor niște indivizi care nu au niciun fel de afecțiune față de țara aceasta, nu au niciun fel de dorință de a face bine și nu au nici un fel de umanitate în ei. Au doar interese. Unii, pe cât sunt de mici, pe atât de mari le sunt visele. Doar că întotdeauna există un lucru care ține de fizica cuantică, de crezul pe care îl avem fiecare și de un principiu cunoscut de noi toți: dacă faci bine ți se întâmplă bine, dacă faci rău ți se întâmplă rău.

 

Eu le doresc multă sănătate celor care și-au bătut joc de mine și de viața mea timp de 11 ani. Nu vorbesc doar de acest proces, care va mai dura multă vreme încă de acum încolo, ci despre toate situațiile juridice și judiciare la care am fost supus. Despre 11 ani în care, săptămână de săptămână, a trebuit să merg ba la audieri, ba la întâlniri în săli ale instanțelor clujene sau băimărene. Să fiu de foarte multe ori șocat de faptul că nu contează ce scrie în lege, nu contează deciziile care se iau de către instanțe superioare, nu contează absolut nimic decât semnalul care se dă din anumite locuri.

 

Am toată încrederea că în instituțiile judiciare, juridice, instituții ale statului sunt și oameni corecți. Peste tot în societate sunt și oameni care nu își cunosc meseria, sunt și oameni răuvoitori sau oameni care sunt dirijați, dar sunt și profesioniști, oameni care nu își bat joc de ei și de cariera lor și de munca lor, de dragul unor indivizi care, așa cum vă spuneam, nu îi pot cataloga decât nefericiți.

 

Mă voi așeza într-o postură foarte elegantă, publică, din funcția de primar al municipiului Baia Mare. Nu o să vedeți nici atitudini contondente, nici virulente la adresa unora sau altora, dar asta nu înseamnă că de luni începând nu veți beneficia dumneavoastră, cei din mass-media și cetățenii în special, de toate informațiile, începând cu declarația pe care am dat-o în instanță în forma ei extinsă. Asta pentru că ceea ce a apărut până acum în presă, ceea ce a apărut în dosar, este un rezumat.

 

Însă, va fi foarte interesant nu doar pentru băimăreni, ci pentru toți românii, ceea ce am vorbit eu acolo timp de 12 ore. Pentru că nu am vorbit doar despre mizeriile care au fost puse de un procuror în pagină sau de modul în care unii sau alții au fost dirijati să facă, să scrie, ori să inventeze anumite mizerii. Voi marșa într-o direcție în care, prezentându-vă această declarație extinsă, veți vedea cum fac o descriere a situațiilor în care am fost pus, a amenințărilor care mi-au fost adresate, a intereselor cărora nu le-am dat curs.

 

Înțeleg că am deranjat pentru faptul că nu am dorit în mijlocul municipiului Baia Mare să funcționeze o fabrică de producere a aurului prin cianurare. Nu, nu mi-am dorit acest lucru. Și am făcut tot posibilul să oprim acest pericol pentru oraș, care zeci de ani a fost cel mai poluat oraș din Europa. Cred că cetățenii municipiului Baia Mare au meritat și merită o perioadă de aer curat și de lipsă de pericol din perspectiva aceasta industrială.

 

Am încurcat și am blocat interese economice nu de un unul, două sau zece milioane de euro, ci de peste două miliarde de euro. Și nu înțeleg de ce s-au complicat cu mine să îmi facă aceste hârtii respectiv să mă tăvălească prin instanțe când au exemplul Rusiei și cel mai simplu lucru era să îmi furnizeze într- un mod pragmatic un glonț în cap. Poate bărbăția inexistentă nu le-a permis să meargă atât de departe.

 

Vreau să vă asigur că eu, Cătălin Cherecheș, îmi voi exercita acest mandat în tot ceea ce înseamnă asumări pe care le am față de cetățeni. Cătălin Cherecheș nu va ajunge niciodată în pușcărie. Cătălin Cherecheș va ști să își apere drepturile în toate forurile legale dar și vorbind. Pentru că cel mai jignitor lucru nu neapărat la adresa mea ci la adresa dumneavoastră, a celor din presă, care într-un fel trebuie să vegheați și asupra libertății de exprimare, este faptul că mi se reproșează că, la un moment dat, m-am exprimat public.

 

Faptul că, prin intermediul presei am comunicat, mi-am spus nemulțumirile, mi-am exprimat semnele de întrebare, am vorbit despre mine și despre situația în care mă aflu. Iar acest lucru îmi este reproșat, pe larg, în câteva pagini. În ce țară trăim ?! Într-o țară în care susținem că avem democrație, că suntem împotriva celor care încalcă drepturile omului și împotriva celor care sunt abuzivi din perspectiva libertăților cetățenești, dar pe de altă parte, în mod pragmatic, oficial, o țară în care o instituție care poate să fie considerată supremă din perspectiva drepturilor și a modului în care măsori, cântărești și evaluezi drepturile, îți furnizează oficial reproșuri pentru că vorbești, pentru că te exprimi, pentru că pui întrebări. Bineînțeles, întrebările sunt retorice, pentru că niciodată n-am așteptat răspunsuri.

 

Am o datorie morală față de cetățenii municipiului Baia Mare și, așa cum vă spuneam prea puțin mă interesează, din acest moment, necazul din sufletul unora care m-au tăvălit prin instanțe, birouri ale procurorilor sau săli de tribunal timp de 11 ani, un răstimp în care au fost audiați peste 500 de martori. Unii de două ori, alții de trei ori, unii șantajați, alții presați sau batjocoriți. Uitându-mă însă la cei 500 de oameni, am satisfacția să văd, chiar dacă formal, ca și primar poate că nu am putut să le satisfac toate dorințele, că nici unul dintre acești oameni nu a spus un cuvânt negativ la adresa mea. Lucrul acesta îmi dă putere și satisfacție, mă face să merg înainte cu fruntea sus, să merg înainte ca să folosim un termen la modă ca un tanc rusesc, așa cum dealtfel cred că e normal.

 

Cred că eu am demonstrat că nu am nevoie nici de 10.000 lei, nici de 30.000 lei. La fel și faptul că, atunci când am intrat în viața publică, în Parlamentul României, când am devenit primar al municipiului Baia Mare am început să-mi desfășor activitatea, am avut infinit mai mult decât ceea ce am nevoie din perspectiva materială. Iar dumneavoastră știți acest lucru. Și cred că știți și manierele în care procedează unele instituții ale statului prin cei care le dirijează.

 

Înțeleg că vine o logică electorală complicată ce nu ține neapărat de alegerile locale și se dorea foarte mult să nu fie Cătălin Cherecheș un jucător relevant în această  perioadă intensă care urmează peste doi, ani de zile începând cu alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și ulterior parlamentare.

 

Am tăcut doi ani de zile. Am tăcut și nu mi-a fost simplu să tac. Nu mi-a fost simplu să tac nu vizavi de chestiunea din instanță. Nu mi-a fost simplu să tac legat de exercițiul meu public și de exercițiul meu administrativ. Am făcut acest lucru. Am făcut acest lucru și când mi s-a spus, apropo de dosar și de faptul că a fost gândit pentru campania din 2016. De data asta am fost mai cuminte și atunci când mi s-a spus că ar trebui să stau acasă în campania electorală din 2020 chiar am stat acasă. Nu cred că m-ați văzut foarte mult în acest mecanism electoral din 2020. Am stat acasă pentru că așa mi s-a spus că e mai bine să stau acasă dacă vreau să nu pățesc ca și în 2016.

 

Cred că avem fiecare dintre noi demnitate și fiecare dintre noi avem onoare. Raportat la zona politică, am satisfacția să spun că nu există mai mult de cinci oameni în politică care să aibă onoare. Dar am defectul ca eu să fiu unul dintre cei care au onoare, pentru că altfel, dacă eram un mizerabil de genul celor care îi execută și-i bagă în pușcărie pe alții, nu eram în situația asta. Eram în cu totul și cu totul altă situație. Nu neapărat fericită, pentru că fericirea nu vine din a fi ghiocelul cuiva. Fericirea și satisfacția vin din modul în care îți respecți principiile cu care ai fost mobilat de către societate, profesori, învățători, părinții și modelele tale.

 

Voi continua să îmi fac treaba vorbind, manifestând-mă public și legat de teme naționale și de teme județene, arătând că nu suntem, noi ăștia din Maramureș, niște indivizi care avem gelatină în loc de coloană vertebrală și nu avem capacitatea să umblăm în picioare decât în genunchi.

 

Așa cum v-am spus de la bun început Cătălin Cherecheș niciodată nu va ajunge în pușcărie, dar alții sigur vor ajunge. Cei care merită!”.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. La puscarie cu tine baietas ! Hai sictir cu minciunile tale si cu toate jigodiile penale din primarie si din viata ta personala. Ati indatorat orasul cu 50 milioane euro ati distrus orasul cu blocuri pe petre dulfu zona parc unde vor construi blocuri cu 300 de apartamente . Cite apartamente ai primit de la asa zisii dezvoltatori /infractori din oras ? Aud ? 5 ani e floare la ureche pt ce ati facut voi. Eu va dadeam cel putin 20 de ani (…)! (comentariu moderat: limbaj excesiv)

  2. Jalnic. Demnitatea e floare rară. Întrebarea este de ce a durat așa de mult un proces pentru luare de mită, și cu flagrant urmat de arestare preventivă? Sper ca în final Curtea de apel măcar să mențină pedeapsa, dar ar fi mai bine să aplice pedeapsa cerută de procuror.

  3. Si eu mi-as fi dorit si inca imi doresc sa iei una in freza pentru toate minciunile tale si pentru comportamentul tau corupt! In special pentru blocurile de pe Petre Dulfu facute cu complicitatea la fel de coruptei tale marionete si a grupurilor vostre de interese, radu ardelean!
    Baia Mare merita un primar corect, nu un mincinos si mario eta ca tine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here