FAPT – Subcomisar de poliție din Maramureș, condamnat pentru mită la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare: în 2016, a fost premiat pentru că a refuzat mita

0
1718

SENTINȚA DEFINITIVĂ. Subcomisar de poliţie Sorin Teodorel Ardelean de la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni închisoare, cu executare, pentru luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă în formă continuată.

 

Conform rechizitoriului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ardelean i-ar fi cerut 800 de euro soției unui contrabandist de țigări, spunându-i că o parte din bani îi trebuie pentru a-i cumpăra un ceas procurorului de caz, pentru ca acesta să schimbe încadrarea juridică a inculpatului (într-o infracţiune pedepsită cu o pedeapsă mai blândă), precum și să dispună restituirea unui autoturism ridicat în cauză (și care aparținea unei rude a celui inculpat).

 

În 3 mai 2019, Sorin Teodorel Ardelean a primit cei 800 euro, fiind prins în flagrant. A fost arestat și trimis în judecată. După aproape 2 ani, la 31 martie 2021, Curtea de Apel Cluj a decis, definitiv, condamnarea fostului polițist de frontieră la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi.

 

În mai 2016, cu ocazia Zilei aniversare a Direcţiei Generale Anticorupţie, în prezenţa ministrului afacerilor interne (pe atunci, Petre Tobă), același ofițer sighetean a fost premiat pentru integritatea de care a dat dovadă, refuzând o mită de 8.000 de lei (oferită pentru a interveni într-un dosar penal, exact ca acuzația de acum).

 

Atunci, Ardelean a fost unul dintre cei șase angajați din Ministerului Afacerilor Interne selecționați pentru distincția de integritate, “în semn de apreciere a faptului că a refuzat să se lase atras în săvârșirea unor fapte de corupție”. Polițistul sighetean arestat acum pentru luare de mită, primit distincția de intergitate în prezența procurorului general al României, reprezentanților conducerii DNA, DIICOT, DIPI, IGPF, IGPR, Jandarmeriei, precum și a reprezentanților ambasadelor invitate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here