FAPT – Senatorul Niculescu-Țâgârlaș, la ședințele comune ale Comisiilor juridice din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova

0
143

COOPERARE INTERPARLAMENTARĂ. Vineri, 20 ianuarie 2023, la Pitești, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, condusă de senatorul Cristian-Augustin Niculescu Țâgârlaș, și Comisia juridică, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, condusă de deputata Olesea Stamate, au avut ședințele comune, continuându-se colaborarea dintre acestea începută cu întrevedererile din lunile februarie și mai 2022, la Chișinău (Republica Moldova), respectiv la Iași.

 

La întrevederi au fost prezenți din partea română președinta a.i. a Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, vicepreședintele Senatului, senatorul Robert Marius Cazanciuc, vicepreședintele Comisiei, senatorul Virgil-Marius Bob, secretarul Comisiei, senatoarea Laura-Mihaela Moagher, senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar PNL, senatoarea Patricia Simina Arina Moș, senatoarea Simona-Elena Spătaru, senatorul Marius-Gheorghe Toanchină, senatorul Ionel-Dănuț Cristescu, senatorul Sorin-Cristian Mateescu, membri ai Comisiei, secretarul de stat în cadrul Ministerului Justiției, George Cătălin Șerban și Prefectul județului Argeș, Radu Perianu.

 

Din partea Republicii Moldova au fost prezenți vicepreședinții Comisiei – Veronica Roșca și Vasile Bolea, secretarul Comisiei – Igor Chiriac, deputata Ana Calinici, deputatul Artemie Cătănoi, Adrian Lebedinschi (membri ai Comisiei), Ambasadorul Republicii Moldova la București Victor Chirilă.

 

Prima ședință a celor două Comisii juridice a vizat reformele în domeniul justiției: Legile justiției – implementarea în plan legislativ a recomandărilor organismelor europene, instrumente legislative privind instruirea magistraților. Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii a țintit justiția – un serviciu public eficient și predictibil pentru mediul de afaceri. În cadrul ședinței au fost abordate şi teme legate de dezvoltarea unei legislații în acord cu recomandările și bunele practici europene, precum și crearea unor grupuri de lucru și mecanisme – inițiative comune în domeniul juridic.

 

La finalul primei reuniuni a fost adoptată și semnată rezoluția comună a Comisiilor juridice din Senatul României și Parlamentul Republicii Moldova. Rezoluția comună exprimă angajamentul clar și fără echivoc asumat de România pentru a sprijini Republica Moldova în integrarea europeană.

 

Parlamentarii din cele două Comisii juridice au apreciat ca fiind necesară consolidarea colaborării parlamentare pentru susținerea obiectivelor și intereselor comune, în sensul extinderii cooperării bilaterale.

 

Agenda zilei a cuprins și o dezbatere la care au fost invitați și profesioniști din mediul juridic, în cadrul căreia pe masa de lucru s-au aflat două subiecte importante și de actualitate: educația juridică în școală și compatibilizarea profesiilor juridice din România și Republica Moldova.

 

În cadrul acestei dezbateri au participat avocați ai Baroului Argeș, membri ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, notari și consilieri juridici, care au intervenit asupra celor două subiecte și au contribuit la găsirea unor soluții comune și favorabile tuturor părților implicate. Pe toată durata dezbaterilor s-a subliniat importanța schimbului de experiență în vederea identificării unor acțiuni concrete menite să asigure rezultate în beneficiul ambelor țări.

 

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-ȚâgârlașATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here