FAPT REAL – „Suge-o, Andrei!”, în plină şedinţă a Consiliului Judeţean Maramureş

0
1181
Coperta cărții lui Andrei Ciobanu și Simi Marcovici

SOLICITARE. „Suge-o, Andrei!” este, să zicem, un roman scris de un domn pe care îl cheamă Andrei Ciobanu. Înainte de „Suge-o, Andrei!”, el a mai scris, aţi ghicit!, „Suge-o, Ramona!”, iar următorul titlu este incert doar în privinţa prenumelui pe care-l va utiliza. În fine, acestea fiind zise, să trecem la treabă. Adică să narăm care-i legătura dintre „Suge-o, Andrei!” şi Consiliul Judeţean Maramureş.

 

Pe Simi Marcovici îl ştiţi, nu? Adică, dacă sunteţi din Baia Mare, îl ştiţi, că n-aveţi cum altfel. Dacă nu sunteţi din Baia Mare, Simi Marcovici este şeful galeriei oraşului – mărturisesc că nu ştiu unde (cui îi) face galerie acum – echipei de rugby, de handbal, habar n-am. Aşadar, personajele poveştii reale pe care v-o spun acum sunt: Andrei (din, logic, „Suge-o, Andrei!”), Simi Marcovici, Nicolae Steinhardt, cei 30 de consilieri judeţeni (din care mulţi au venit cu o treabă mare, adică să-şi ridice indemnizaţia) şi conducerea acestui for al administraţiei Maramureşului.

 

OK, prezentările fiind făcute, povestea, pentru că a fost cel mai serios moment din şedinţa CJ Maramureş. „Domnilor, vă ridic o problemă pe care am încercat s-o rezolv, n-am reuşit, însă vă rog pe dumneavoastră să încercaţi să o faceţi pentru că aruncă în derizoriu Baia Mare, un oraş care a candidat la titlul de Capitală europeană a culturii. Ştiţi librăria „Nicolae Steinhardt” din centrul oraşului. Poartă numele unui mare cărturar şi filosof care s-a stins la Mănăstirea Rohia. Ei, în vitrina acestei librării, sub numele lui Steinhardt (n.red., de pe firmă) este o carte care se numeşte „Suge-o, Andrei!”. E urât, întinează memoria lui Steinhardt şi deşi le-am rugat pe doamnele de acolo s-o scoată din vitrină – şi pentru că trec şi copii pe acolo -, n-au vrut. Vă rog să faceţi ceva, poate puteţi rezolva această problemă. E deja subiect pe facebook şi nu cred că asta trebuie să fie imaginea acestui oraş”, a spus Simi Marcovici, un implicat civic, nu-i aşa?

 

Ce nu ştia Simi Marcovici e că „Suge-o, Andrei”, continuarea lui „Suge-o, Ramona” – mă scuzaţi, „autorii” ăştia te obligă, practic, să fii ceea ce unii ar putea considera vulgar -, este în toate vitrinele librăriilor din urbe – eu am văzut-o, de pildă, la „Cartea românească”, lângă Piaţa Revoluţiei. Şi ce nu mai ştia Simi Marcovici e că… să spunem „cu puţine excepţii”, nimeni de la masa aia rotundă (consilierii judeţeni stau, ca şi cavalerii lui Arthur, la o masă rotundă) nu a dat doi bani pe sugestia şi pe civismul lui.

 

 

S-au ridicat în fugă ş-au plecat, lăsând sala goală.

Şi mult mai frumoasă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here