FAPT REAL – „Suge-o, Andrei!”, în plină şedinţă a Consiliului Judeţean Maramureş

0
739
Coperta cărții lui Andrei Ciobanu și Simi Marcovici

SOLICITARE. „Suge-o, Andrei!” este, să zicem, un roman scris de un domn pe care îl cheamă Andrei Ciobanu. Înainte de „Suge-o, Andrei!”, el a mai scris, aţi ghicit!, „Suge-o, Ramona!”, iar următorul titlu este incert doar în privinţa prenumelui pe care-l va utiliza. În fine, acestea fiind zise, să trecem la treabă. Adică să narăm care-i legătura dintre „Suge-o, Andrei!” şi Consiliul Judeţean Maramureş.

 

Pe Simi Marcovici îl ştiţi, nu? Adică, dacă sunteţi din Baia Mare, îl ştiţi, că n-aveţi cum altfel. Dacă nu sunteţi din Baia Mare, Simi Marcovici este şeful galeriei oraşului – mărturisesc că nu ştiu unde (cui îi) face galerie acum – echipei de rugby, de handbal, habar n-am. Aşadar, personajele poveştii reale pe care v-o spun acum sunt: Andrei (din, logic, „Suge-o, Andrei!”), Simi Marcovici, Nicolae Steinhardt, cei 30 de consilieri judeţeni (din care mulţi au venit cu o treabă mare, adică să-şi ridice indemnizaţia) şi conducerea acestui for al administraţiei Maramureşului.

 

OK, prezentările fiind făcute, povestea, pentru că a fost cel mai serios moment din şedinţa CJ Maramureş. „Domnilor, vă ridic o problemă pe care am încercat s-o rezolv, n-am reuşit, însă vă rog pe dumneavoastră să încercaţi să o faceţi pentru că aruncă în derizoriu Baia Mare, un oraş care a candidat la titlul de Capitală europeană a culturii. Ştiţi librăria „Nicolae Steinhardt” din centrul oraşului. Poartă numele unui mare cărturar şi filosof care s-a stins la Mănăstirea Rohia. Ei, în vitrina acestei librării, sub numele lui Steinhardt (n.red., de pe firmă) este o carte care se numeşte „Suge-o, Andrei!”. E urât, întinează memoria lui Steinhardt şi deşi le-am rugat pe doamnele de acolo s-o scoată din vitrină – şi pentru că trec şi copii pe acolo -, n-au vrut. Vă rog să faceţi ceva, poate puteţi rezolva această problemă. E deja subiect pe facebook şi nu cred că asta trebuie să fie imaginea acestui oraş”, a spus Simi Marcovici, un implicat civic, nu-i aşa?

 

Ce nu ştia Simi Marcovici e că „Suge-o, Andrei”, continuarea lui „Suge-o, Ramona” – mă scuzaţi, „autorii” ăştia te obligă, practic, să fii ceea ce unii ar putea considera vulgar -, este în toate vitrinele librăriilor din urbe – eu am văzut-o, de pildă, la „Cartea românească”, lângă Piaţa Revoluţiei. Şi ce nu mai ştia Simi Marcovici e că… să spunem „cu puţine excepţii”, nimeni de la masa aia rotundă (consilierii judeţeni stau, ca şi cavalerii lui Arthur, la o masă rotundă) nu a dat doi bani pe sugestia şi pe civismul lui.

 

 

S-au ridicat în fugă ş-au plecat, lăsând sala goală.

Şi mult mai frumoasă.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ