FAPT – Reabilitarea sediului Judecătoriei Sighetu Marmaţiei a durat 4 ani, timp în care costurile au crescut cu 75%, ajungând la 17 milioane de lei

0
192

EXERCIȚIU DE TRANSPARENȚĂ: CUM S-AU CHELTUIT BANII. Sediul Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, imobil monument istoric de importanță națională, cunoscut sub denumirea „Tribunalul vechi”, a fost reabilitat la 50 de ani de la ultima renovare. Într-un exercițiu de transparență normal în țările civilizate, surprinzător pentru România, Tribunalul Maramureș a oferit detalii privind modul în care au fost cheltuiți banii. Această scriere este bazată în cea mai mare parte pe respectiva informare oficială, semnată de conducătorul Biroului de informare şi relaţii publice, judecător Mădălin Elena Cupșa.

 

Cum s-au cheltuit banii

 

Finanțarea investiției, începută în 9 octombrie 2018 și finalizată în 12 septembrie 2022, a fost suplimentată în cei 4 ani de realizare cu 75,49% față de valoarea inițială, ajungând la 17 milioane de lei. Banii au provenit exclusiv din fondurile Ministerului Justiţiei, clădirea Judecătoriei din municipiul Sighetu Marmației fiind una dintre cele mai mari construcţii restaurate exclusiv din aceste fonduri.

 

Amplele lucrări de reparaţii capitale, consolidare, restaurare, extindere şi modernizare au presupus chiar și un studiu de istorie a artei şi o cercetare de parament (în scopul determinării cromaticii şi a decoraţiilor murale originale din spaţiile reprezentative ale clădirii).

În urma lucrărilor a fost consolidată structura de rezistenţă a clădirii, a fost reparată structura de lemn a acoperişului şi a fost înlocuită învelitorii de tablă cu una de ţiglă ceramică, a fost creată o pasarelă de trecere între cele două corpuri de clădire (pentru accesul direct al personalului instanţei şi deţinuţilor la sălile de judecată), a fost amenajată zona destinată deţinuţilor şi s-a creat o intrare separată.

 

De asemenea, s-a creat o nouă intrare a publicului în imobil, dinspre strada Corneliu Coposu, a fost amenajată curtea și s-au creat locuri de parcare. În interior, a fost amenajat demisolul (care este acum utilizat ca arhivă), a fost montat un ascensor, au fost renovate sălile de şedinţă (inclusiv sala veche) şi birourile și au fost create grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

Contractele și executanții

 

Primele demersuri pentru reabilitarea clădirii Judecătoriei Sighetu Marmației au fost realizate în anul 2010. Proiectarea a început în anul 2014, fiind realizate de firma K&K Studio de Proiectare SRL din Cluj-Napoca, controlată de Kulcsar Andras Levente (unic asociat).

 

Contractul de execuție al lucrărilor a fost semnat în 9 octombrie 2018 cu firma Axa Reconst SRL din Sighetu Marmației, controlată de Gheorghe Tivadar (unic asociat). La acea dată, lucrările erau estimate la 9,68 milioane de lei (exact: 9.687.355,25 de lei), iar timpul de execuția era 2 ani (24 de luni).

 

În 2021, la aproape 3 ani de la demararea lucrărilor, acestea erau la stadiul fizic realizat de 31%. În fine, investiţia s-a finalizat după 4 ani (în 12 septembrie 2022) cu o valoare totală de 17.000.000 de lei (din care 15.000.000 de lei reprezintă cheltuielile cu execuția lucrărilor). Ceremonia de inaugurare a avut loc în 7 octombrie 2022, iar recepţia tehnică va avea loc în perioada noiembrie-decembrie 2022.

 

Despre sediul-monument istoric de categorie A
Sediul Judecătoriei Sighetu Marmaţiei este localizat în centrul municipiului, în complexul arhitectonic „Palatul Dicasterial şi Închisoarea”, compus din Primărie, Judecătorie şi Închisoare (acum Memorial al Victimelor Comunismului).
Clădirea a fost întabulată iniţial, în anul 1876, pe Regatul Statului Maghiar, ca Tribunal Regal Comitatens şi închisoare. În anul 1921, aceasta a fost preluată de statul român, în anul 1941, de statul maghiar, iar în anul 1947, din nou, de statul român. În perioada 2002-2018, imobilul a fost administrat de Ministerul Justiţiei, iar în anul 2018, a fost preluat în administrare de Tribunalul Maramureş.
Plasată între Primărie şi Închisoare, Judecătoria are două curţi interioare şi două niveluri, fiind cea mai veche dintre clădirile complexului. La etaj, fosta judecătorie de plasă, finalizată în anul 1899, păstrează şi în prezent o sală bogat ornată cu stucaturi şi o sobă monumentală, fiind dotată cu mobilier clasic, din lemn masiv. Stilul arhitectonic al clădirii este unul eclectic, acesta prezentând atât elemente renascentiste, cât şi clasice, intrarea principală fiind împodobită cu patru coloane dorice.
Astăzi, Judecătoria Sighetu Marmaţiei deservește 30 de localități (1 municipiu și 14 comune cu satele aparținătoare) care totalizează circa 82.000 de locuitori. Activitatea judecătoriei se desfășoară cu 3 judecători și 17 persoane încadrate ca personal auxiliar și conex, restul posturilor (3 de judecător și 2 de personal auxiliar) fiind vacante sau vacante temporar – această instanţă nu este una atractivă ca loc de muncă, fiind încadrată de magistrați ca instanță de tranzit (îi este specifică fluctuaţia personalului, mai ales a judecătorilor). În perioada reabilitării, activitatea instanței s-a desfășurat în aceeași locație, în paralel cu lucrările de reparații.

* Foto: @Daniela Onița-Ivașcu FB

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here