FAPT – Proiectul AquaPark-ului din Vișeu de Sus s-a gonflat financiar cu 20% înainte să înceapă: costurile cu documentațiile au crescut la 500.000 de lei

0
649

AQUAPARK VIȘEU DE SUS. Proiectul construirii unui complex de agrement tip AquaPark în Vișeu de Sus, în urma unui parteneriat oficializat la începutul lunii iunie 2022 între administrația județeană (Consiliul Județean Maramureș) și cea locală (Primăria Vișeu de Sus), s-a gonflat financiar cu 20% înainte să înceapă.

 

Documentația obligatorie pentru depunerea proiectului spre obținerea de finanțare nerambursabilă cuprinde, printre altele, PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal) și, evident, SF-ul (Studiul de Fezabilitate). Acestea neexistând, trebuie elaborate. În baza acordului dintre cele două administrații, plata acestora este suportată 70% din bugetul județului (al Consiliului Județean Maramureș) și 30% al orașului Vișeu de Sus (al Primăriei locale).

 

În fază incipientă, la jumătatea acestui an, s-a estimat că acestea vor costa 400.000 lei (sumă care include TVA), CJ Maramureș urmând să contribuie cu 280.000 lei, iar Primăria Vișeu de Sus cu 120.000 lei.  După doar 5 luni, s-a constat că suma este insuficientă pentru realizarea documentației (PUZ + SF) și a decis să o majoreze cu 20%. Astfel că acum CJ Maramureș va contribui la plata documentației cu 350.000 lei, iar Primăria Vișeu de Sus cu 150.000 lei.

 

În județul Maramureș nu există niciun complex de tip aquapark, autoritatea județeană anunțând că va demara câteva proiecte în acest sens, în parteneriat cu autorități locale, până acum fiind anunțate două astfel de parteneriate, cel care vizează edificiarea unui aquapark în Satu Nou de Jos (Baia Sprie), la limita teritorială a orașului Baia Sprie cu Dumbrăvița, pe un teren de circa 13 hectare (acest proiect fiind cel mai avansat, în mai 2022 fiind contractată, cu 160.476 lei – sumă care cuprinde TVA – realizarea SF-ului, cu firma de specialitate Aqua Azur din județul Constanța, controlată de Daniela Marișcu) și cel similar din Vișeu de Sus (aflat în stadiu incipient / fără contractor).

Investiția într-un singur aquapark (oportunități motivate prin “dezvoltarea turismului urban și al sectoarelor economice de deservire a turiștilor”) a fost estimată la peste 36 de milioane de euro, bani pe care administrația județeană a anunțat că îi va atrage din surse nerambursabile, variantele enunțate fiind ambigue (“programele operaționale, mecanismele de redresare și reziliență sau alte surse de finanțare”).

 

Urmărim derularea proiectelor de la Vișeu de Sus și Baia Sprie și vă informăm asupra pașilor semnificativi.

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here