FAPT – Proiectarea viitorului Centru cultural-educațional din Baia Mare în școala din Țintirim, atribuită unei firme locale: contract de 476.000 lei

3
4807

CONTRACT SEMNAT. Firma locală Aedilis Proiect SRL, controlată de băimăreanul Florin Dan Floruț (52 de ani, asociat unic), va proiecta viitorul Centru cultural-educațional, în fosta mănăstire-școală din Țintirim (Piața Cetății, de lângă Turnul Ștefan), în urma unui contract de 476.000 lei (sumă care cuprinde TVA) atribuit în aceste zile de Primăria Baia Mare în procedură simplificată – au fost doi ofertanți, criteriul de artibuire fiind prețul cel mai mic, unde prețul a avut o pondere de 60% în decizia finală, restul procentelor fiind rezultate din experiența experților tehnici implicați.

 

Contractantul trebuie să finalizeze în 11 luni documentaţia de avizare a lucrărilor, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor, proiectul tehnic de execuție și, deja clasic, să ofere asistență tehnică pe perioada construirii efective.

 

Aedilis a subcontractat 17% din valoarea lucrării – respectiv, proiectarea pentru instalațiile termico-sanitare, electrice și anti-incendiu firmei clujene Progir Proiectare Construcții SRL, care va încasa 15% din valoarea totală a contractului (adică 71.400 lei, sumă care cuprinde TVA), și proiectarea pentru instalații gaze naturale către firma locală AMI SA, care va încasa 2% din valoarea totală a contractului (adică 9.520 de lei, sumă care cuprinde TVA).

 

Când „temporar” înseamnă „definitiv”

 

Primăria Baia Mare vrea să transforme fostul sediu al Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu” într-un Centru cultural-educațional. Clădirea a fost afectată în septembrie 2019 de o furtună puternică, ulterior acoperișul fiind reabilitat cu valoarea sa în aur, la un preț mult supraevaluat.

 

În tot acest timp, elevii au fost mutați la Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu” unde învață, pentru al treilea an consecutiv temporar, în școală, internat și într-un… atelier. Sigur, nicio surpriză, au fost mințiți de administrația locală controlată de primarul Cătălin Cherecheș că această mutare este temporară, însă planurile erau altele, respectiv cele expuse în prezenta scriere.

 

Despre fosta Rezidenţă a iezuiților
Clădirea este situată în Piața Cetății și face parte din fostul ansamblu baroc al mănăstirii iezuite, dintre care s-au păstrat biserica (actuala biserică romano-catolică), şcoala şi fostele anexe gospodăreşti (ulterior Oficiul Salinelor, iar astăzi sediul Muzeului de Artă din Baia Mare). Toate cele trei clădiri sunt incluse în rezervaţia arhitecturală “Centrul istoric al municipiului Baia Mare”, aflat sub protecție de tip A (interes național), cu precizarea că, spre deosebire de biserică și sediul muzeului, școala nu este încadrată ca monument istoric (nici n-are de ce, n-are nicio valoare arhitecturală deosebită).
Actualul deja fost sediu al Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu” din Baia Mare a fost construit de călugării iezuiți, lângă biserica iezuită, fiind deschis în anul 1696 ca mănăstire-școală cu patru clase, sub denumirea Collegium Societatis Iesu – Rivulus Dominarum. Clădirea, construită în stil baroc, cu două etaje, era cunoscută și sub denumirea Rezidenţa și timp de 50 de ani a fost extinsă de iezuiți și apoi de franciscanii minoriţi, clădirea având forma actuală din anul 1748.
De la sfârșitul secolului al XIX-lea, școala, care avea rang gimnazial din 1880 și unde au învățat, printre alții, George Pop de Băsești și Vasile Lucaciu, a intrat sub administraţia oraşului laic şi a a avut utilități diverse (de locuințe, închisoare, club, primărie, sediu al pompierilor). După 1918, gimnaziul s-a mutat și a fost înlocuit de o şcoală de fete. Totuși, în fosta Rezidenţă a iezuiților din Rivulus Dominarum a funcționat o şcoală până în 2019, când furtuna, Cătălin Cherecheș și apatia localnicilor au considerat că e mai bine să nu (funcționeze).

* Foto: @adatbank.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Felicitari primarului ! Atat timp cat aceasta cladire va fi utilizata pentru cultura si educatie, solutia nu poate fi decat benefica ! Felicitari pt Catalin Chereches si echipa sa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here