FAPT – Președinte nou la Judecătoria Dragomirești: actualul președinte a cerut să fie eliberat din funcție după ce a fost ținut aproape 5 ani în interimat

0
936

MAGISTRAȚI – MARAMUREȘ. Judecătorul Ligia Maria Coman va fi noul președinte al Judecătoriei Dragomirești, la doar 5 ani de la numirea sa în funcția de magistrat. Anterior numirii ca judecător (2017), Coman a fost o perioadă de 9 ani avocat în Baroul Cluj.

 

Coman îl va înlocui în funcția de președinte al instanței maramureșene pe judecătorul Cătălin Vasile Chiş, care a cerut încetarea delegării sale în funcția de conducere a judecătoriei, după ce a fost delegat (numit interimar, pe o perioadă temporară) de mai bine de 4 ani și jumătate – și Chiș, înainte de a fi numit ca magistrat, a fost timp de 17 ani avocat în Baroul Cluj. Funcția de președinte al Judecătoriei Dragomirești este vacantă, așa că, din 6 în 6 luni, este desemnat la conducere un judecător, prin delegare (interimar), cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Judecătorul Chiș a fost președinte al instanței din Dragomirești, prin delegări succesive, din vara anului… 2017, după ce la finalul anului 2016 fosta președinte, Veronica Elisabeta Gavriş-Todincă, a fost numită la conducerea Judecătoriei Sighetu Marmației – atunci, vreo 9 luni instanța din Dragomirești a funcționat cu un singur judecător și acela delegat de la Judecătoria Sighetu Marmației, până când au fost repartizați noii magistrați Cătălin Vasile Chiş și Ligia Maria Coman).

 

Acum, instanța din Dragomirești activează cu doar 3 judecători (nicicând n-au fost mai mulți), în afara celor doi magistrați fiind judecător și Mariana Lucica Vulcovinschi. Judecătoria Dragomireşti a fost înființată în anul 1920, imediat după Marea Unire, şi a funcţionat până în anul 1952 (inclusiv în perioada în care Maramureşul era sub ocupaţie maghiară, în urma Dictatului de la Viena din 1940).

 

A fost reînființată după 4 decenii de inactivitate, în 1992 (o lungă perioadă de timp a funcționat în clădirea Primăriei), și în 2013 s-a decis să fie desființată (împreună cu alte 30 de judecătorii și parchete), decizie nepusă în practică. Judecătoria Dragomirești are competență de judecată în prima instanță la nivelul oraşelor Dragomireşti şi Săliştea de Sus şi a comunelor Bârsana, Bogdan Vodă, Botiza, Ieud, Poienile Izei, Rozavlea, Săcel, Şieu şi Strâmtura.

 

În cei 29 de ani de la reînființarea sa (1992), Judecătoria Dragomirești a fost condusă doar de 6 judecători (în contextul în care un mandat este de 3 ani – mare parte din timp, conducerea instanței a fost delegată / interimară): Gheorghe Ţiplea (1994-1999), Viorel Burde (1999-2005), Teodor Coman (2006-2009), Livia Burnar (2009-2014), Veronica Gavriş Todincă (2015-2016), Cătălin Vasile Chiş (2017-2021).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here