FAPT – O comună din Maramureș și-a aprobat bugetul în iulie, după 4 luni și jumătate de scandaluri, timp în care nu s-a putut investi nimic în dezvoltare

0
1043

BUGETUL POLITIC. Din 28 februarie 2022, comuna Săcel se chinuie să-și aprobe bugetul. Problemele au survenit atunci când majoritatea consilierilor locali au respins draftul asumat de primarul Gavrilă Dologa (PSD), care nu cuprindea plata salariilor pe trimestrul IV, și au aplicat amendamente care au modificat semnificativ repartizarea bugetului inițial, propus de edil.

 

O subliniere: nici la Săcel edilul nu are de partea sa Consiliul Local, cei 13 consilieri locali având următoarea componență politică: 3 PSD, 3 PNL, 3 PMP, 2 ProRomânia, 1 ALDE și 1 PER. În principal, majoritatea consilierilor locali au refuzat bugetul propus, pentru că ei susțin că datoriile/creanțele Primăriei, cauzate de Dologa, nu trebuie plătite din buget, acestea făcând obiectul unor plângeri penale în urma cărora vor fi plătite de cei găsiți vinovați (cel vizat fiind primarul Dologa). Așa că au împărțit banii cum au crezut ei de cuviință.

 

În replică, secretarul comunei Săcel, Marilena Peter, a refuzat să pună viza de legalitate pe bugetul propus de consilierii locali, motivând că acesta încalcă legislația, neprevăzând distinct de unde se plătesc datoriile rămase de anul trecut, care totalizau 819.280 lei (mai mult, nu erau acoperite cheltuieli obligatorii, cum ar fi plata ajutorului pentru persoanele cu handicap etc.).

 

Fără viza de legalitate, primarul Dologa (foto mic stânga și foto mare sus, dreapta) a retras proiectul de buget de pe ordinea de zi pentru că ar fi fost atacată în contencios administrativ de prefect și ar fi fost anulată. În pofida acestui fapt, consilierii locali, care sunt într-un conflict deschis cu primarul Dologa, au adoptat hotărârea în 28 februarie 2022, așa cum s-au pus de acord, chiar fără viza de legalitate (din 13 consilieri locali, 9 au votat pentru, 2 s-au abținut/vot împotrivă, iar 2 au absentat). Sigur, bugetul adoptat atunci, fără viză de legalitate, a fost infirmat de Trezorerie.

 

În fine, după îndelungi explicații, negocieri, medieri, rugăminți, apeluri la responsabilitate din partea Instituției Prefectului Maramureș, luni, 11 iulie 2022, la aproape 4 luni și jumătate de la contrele administrative din februarie, pentru că au trecut 6 ședințe în care proiectul de buget nu a fost aprobat, prefectul Rudolf Stauder a convocat ședință extraordinară pe problema bugetului comunei, i-a trimis la Săcel pe secretarul Instituției Prefectului și pe un jurist pentru a le explica aleșilor din comuna maramureșeană de ce nu se poate vota ceea ce vroiau ei, și după ce amendamentele propuse de consilieri au fost făcute și cu respectarea legii, bugetul pe 2022 a fost aprobat în sfârșit (cu 8 voturi pentru, o abținere și două neparticipări la vot).

 

Astfel, Săcel, ultimul UAT din județul Maramureș care nu avea aprobat bugetul pe anul în curs, a reușit să intre într-o oarecare normalitate. Pentru cititorii nefamiliarizați cu prevederile legii în această speță, o explicație: un UAT care nu are bugetul adoptat/aprobat poate cheltui 1/12 din medie cheltuită în anul precedent și doar pentru funcționare (nimic pentru dezvoltare). Implicit, în cele 6 luni în care s-a funcționat fără buget, comuna a adunat o mulțime de datorii (nu prea aveau cum să plătească nici salariile).

 

Bugetul comunei Săcel pe anul 2022 este de peste 5,5 milioane de lei (exact: 5.386.000 lei, la care se adaugă circa 151.000 lei, excedentul de la sfârșitul anului 2021) – din această sumă, sub 1 milion de lei (931.000 lei) sunt veniturile proprii ale comunei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here