FAPT – În Maramureș sunt atestate doar 56 de produse tradiționale agro-alimentare

0
689

PRODUSE TRADIȚIONALE MARAMUREȘ. La finalul anului 2020, în județul Maramureș existau doar 56 de produse tradiționale atestate, aproape jumătate dintre acestea (46,42%) fiind produse din carne.

 

Printre produsele atestate ca fiind tradiționale, în Maramureș sunt înregistrate zacuscă de ciuperci, magiun de prune, suc de mere, jumări, tobă, caltaboș, costiță afumată, ceafă crud uscată, cârnați de casă, slănină afumată, prăjitură cu foi, cornulețe, brânză telemea, cașcaval, pastramă de oaie, pâine de casă, dulceață de afine, pălincă de mere, horincă de prune, sarmale, plăcinte etc.

 

Iată categoriile în care sunt incluse produsele care au obținut atestatele de produs tradițional:

 

• 26 de produse din carne (46,42%)

• 11 produse de panificație și patiserie (19,64%)

• 6 produse lactate (10,72%)

• 6 produse din legume/fructe (10,72%)

• 6 băuturi alcoolice (10,72%)

• 1 sucuri și siropuri (1,78%).

 

De asemenea, în Maramureș există un sigur producător care deține 3 atestate de “produs alimentar consacrat românesc” (preparate conform rețetelor consacrate din România, stabilite la nivel national în 2014, la solicitarea organismelor europene, și care se referă la rețete atestate înainte de anul 1975, înscrise ca atare în Registrul național al rețetelor consacrate).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here