FAPT – În 22 martie, Drusal sistează, din nou, ridicarea gunoiului din Baia Mare, pentru că Primăria refuză să-i plătească facturile, deși a încasat banii de la cetățeni

3
6094

O NOUĂ CRIZĂ A GUNOULUI. Situație incredibilă în Baia Mare, generată de decizia conducerii Primăriei Baia Mare, instituție controlată de primarul Cătălin Cherecheș (PNȚCD), care refuză, în continuare, să plătească facturile pentru serviciul de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere de la cetățenii din municipiu, deși mare parte dintre aceștia au plătit taxa pe salubritate pe anii 2021 și 2022. Aceasta este a doua mare criză a gunoiului, care va îngropa în jeg și șobolani, din nou, municipiul reședință de județ, după neplăcutul episod din decembrie 2021 – ianuarie 2022.

 

Operatorul de salubritate Drusal SA a notificat deja ADI deșeuri Maramureș, Consiliul Județean și Instituția Prefectului Maramureș că va sista ridicarea deșeurilor menajere de la populația din Baia Mare pentru că “Primăria Municipiului Baia Mare nu și-a onorat angajamentul luat de a plăti facturile scadente aferente serviciului de colectare a deșeurilor menajere”, în pofida faptului că firma a înaintat, în 28 februarie 2022, Primăriei Baia Mare un termen de preaviz de 15 zile pentru plata acestor facturi. Notificarea a fost trimisă spre informare și Primăriei Baia Mare, Agenției de Protecția Mediului Maramureș și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Maramureș.

 

În notificare, Drusal amintește că administrația județului, Consiliul Județean Maramureș, controlată de Ionel Bogdan (PNL), “nu a reușit încheierea de acte adiționale pentru reglementarea noilor condiții de depozitare”, firma lucrând „încă din 1 septembrie 2021 fără tarife actualizate”.

 

De asemenea, la 31 martie 2022 va expira contractul de depozitare al deșeurilor menajere colectate din Maramureș, încheiat cu Eco Bihor Oradea (pentru că în Maramureș nu s-a reușit de 7 ani de la semnarea contractului de finanțare să se finalizeze Sistemul de Management al Deșeurilor și depozităm deșeurile plătind mulți bani în județul Bihor!). În acest moment, nu se știe unde (și dacă) vor fi depozitate deșeurile menajere produse în Maramureș începând din 1 aprilie.

 

Din cauzele menționate (neplata facturilor de Primăria baia Mare deși aceasta a încasat banii de la cetățeni; neactualizarea tarifelor de depozitare care sunt mai mari din cauza achitării taxelor impuse de depozitul din Oradea; incertitudinea/inexistența unui contract cu un depozitar legal începând din 1 aprilie), Drusal a comunicat că nu mai poate susține activitatea de salubrizare pentru cele 31 de UAT-uri din zona de colectare pe care o operează și va asigura acest serviciu doar pentru cele 30 de UAT-uri care și-au plătit facturile. Adică TOATE, mai puțin Primăria Baia Mare.

 

Atât am vrut să vă anunț: din 22 martie 2022, Baia Mare începe un nou episod al jegului și munților de gunoaie neridicate. Așa cum a mai fost la finalul anului trecut și începutul acestui an când orașul a fost îngropat realmente în gunoaie, mirosuri pestilențiale și șobolani.

 

Sigur, primarul Cherecheș nu-și mai aduce aminte, pentru că nasul său subțire n-a suportat izul urbei și s-a dus în Viena, lăsându-i rezolvarea problemei viceprimarului Doru Dăncuș. Care a rezolvat-o așa cum știm cu toții: aruncând gunoiul pe malul râului Săsar, încălcând toate legile pe care le putea încălca, fapt pentru care Primăria Baia Mare a fost amendată (sistematic) cu 296.000 lei de Garda de Mediu Maramureș și SGA Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Stimate d le primar,daca eu o pensionară cu o amarata de pensie sub 2000 lei ,plătesc la termen 304 lei pe an,taxe pentru ridicarea gunoiului menajer,dumneavoastra de ce va bateti joc de populația care v a votat si ne lasati sa traim in mizerie ,cu șobolani și focar de infecție la orice pas?Ce rusine cum a devenit acest oras,părăsit chiar de edilul sau!

    • iesiti in strada…Si dati-l Jos,Sau duceti tot gunoiul in Fata primariei.isi bate joc de cetateni cu proiectele lui Care sunt doar pe hartie..in realitate e dezastru Baia Mare.sper ca la urmatoare alegeri Baimarenii Sa voteze cu Cap…Sa Nu Mai voteze penali .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here