FAPT – Guvernul Orban a rezolvat problema pensionarilor de la IPEG Maramureș

0
362

ADVERTORIAL. Guvernul Ludovic Orban a rezolvat în ședința din 4 februarie 2020 problema pensionarilor de la IPEG Maramureș, o problemă ignorată  de guvernările PSD. În urma discuțiilor purtate de președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, Guvernul a adoptat un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică și completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care vizează, în principal, eliminarea inechităților existente în cazul pensionarilor care au desfășurat activități în domeniul minier.

 

Ordonanța prevede că persoanele care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

 

Aceeași ordonanță elimină și inechitățile existente între categoriile de pensionari cu drepturi stabilite după data de 1 aprilie 2001, care au desfășurat activități în aceleași condiții și mediu, având în vedere că la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie.

 

Toate pensiile aflate în plată în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în activități din domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor, categorii în care se regăsesc și pensionarii de la IPEG Maramureș,  vor fi recalculate, conform deciziei luate astăzi de Guvernul Orban.

 

”Mă bucur că am reușit să rezolvăm o problemă importantă pentru pensionarii de la IPEG Maramureș. M-am întâlnit cu reprezentanții pensionarilor și din discuțiile cu ei am realizat că era vorba de o nedreptate provocată de o confuzie legislativă. Am găsit deschidere la premierul Orban și la ministrul Violeta Alexandru pentru a rezolva această problemă și astăzi am reușit să adoptăm actul normativ prin care se elimină inechitățile existente în cazul pensionarilor care au desfășurat activități în domeniul minier. Am reparat o nedreptate ignorată ani de zile de guvernările PSD”, a declarat președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan.

 

Biroul de Presă PNL Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here