FAPT – Fosta fabrică Mobam a fost demolată la 61 de ani de la edificarea sa, drum liber pentru construcția noului centru de retail Baia Mare Shopping Park

0
2816

SFÂRȘITUL E UN ÎNCEPUT. Fosta fabrică Mobam din Baia Mare este la pământ. La propriu. A fost demolată în totalitate, la mai bine de 60 de ani de la edificarea sa. Terenul e deja pregătit pentru viitorul Baia Mare Shopping Park, noul centru de retail al belgienilor de la Mitiska REIM, care va îngloba o suprafață comercială de 18.000 de metri pătrați și 780 de locuri de parcare, termenul de finalizare fiind stabilit pentru sfârșitul acestui an.

 

Platforma industrială a fabricii de mobilă Mobam a dispărut din peisajul economic băimărean în două etape: în 2008, când acționarii societății au vândut 2 hectare din platforma economică (la edificarea supermarketului Kaufland 2, contra sumei de 4,5 milioane de euro), și în 2020, când s-a desăvârșit finalul în urma vânzării a restului suprafeței (3,6 hectare, vândute cu 4,3 milioane de euro).

 

Luna trecută, dezvoltatorul Avocado Development SRL (o subsidiară a Squaretime Development, dezvoltator imobiliar care lucrează pentru Mitiska REIM, o companie belgiană specializată în investiții în centre comerciale), a obținut autorizație de la Primăria Baia Mare pentru desființare construcții industriale și edilitare existente pe Bd. Unirii nr. 21.

 

Bine, lucrările de demolare au început fizic la final de aprilie, dar pentru că tot era pandemie n-a băgat nimeni în seamă acest amănunt, astfel că deja toate spațiile industriale ale fostei fabrici Mobam Baia Mare sunt la pământ. Conform autorizației de desființare (demolare), lucrarea a costat 384.000 de lei.

 

Precizare, Avocado Development avea încă din ianuarie 2019 certificat de urbanism pentru desființarea construcțiilor, în baza promisiunii de vânzare înregistrată încă din 2018 (inițial către firma Squaretime Development SRL, însă în octombrie 2018 aceasta a cesionat drepturile de cumpărare către Avocado Development SRL).

 

Este doar un alt exemplu/argument al metamorfozei triste (și nu neapărat benefice dezvoltării orașului) a economiei băimărene, de la producția industrială, la comerț. Drum liber, așadar, pentru edificarea Baia Mare Shopping Park.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here