FAPT – Fake news Zetea: „S-a realizat primul pas pentru operaționalizarea SMID în Baia Mare”, în fapt, nu s-a realizat nimic, SMID e nefuncțional

0
976
Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș

ALTE MINCIUNI ALE LUI ZETEA. Execrabilul gestionar al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș, Consiliul Județean (CJ) Maramureș, controlat de pesedistul Gabriel Valer Zetea, a predat operatorului de salubrizare Drusal mașinile repartizate operării în zona Baia Mare și care au fost cumpărate în anul… 2015 (!). S-au făcut poze (la garajul de la ATP Exodus), s-au dat declarații reliefate pozitiv în baza contractelor de publicitate.

 

Ce-au făcut, de fapt

 

În fapt, rețineți: au predat operatorului niște mașini pe care CJ Maramureș le-a cumpărat în urmă cu 4 ani (!) și pe care, de atunci, le-au ținut nemișcate în garaje private, plătind chirie din banii județului. Această “realizare” (predarea în 2019 a unor mașini cumpărate din bani europeni în 2015) a fost prezentată public de pesedistul Zetea, acest Pinocchio al administrației publice județene, drept “primul pas pentru operaționalizarea SMID”. N-a râs nimeni.

 

Pesedistul Zetea, un mincinos dovedit (detalii AICI  și AICI), n-a afișat nicio urmă de rușine, niciun regret pentru incapacitatea de a face funcțional un proiect care trebuia să fie demult finalizat. În 2016, când a preluat controlul asupra instituției județene care gestionează acest proiect de importanță vitală pentru Maramureș, gradul de realizare al SMID era, conform documentelor oficiale de vreo 65%.

 

Astăzi, după aproape 4 ani, proiectul a ajuns la stadiul de realizare de 80%, același pe care chiar Zetea îl raporta și în martie 2018. O creștere medie de 3,75% pe an – conform documentelor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în Maramureș -, în condițiile în care finanțarea e asigurată și a fost majorată de nenumărate ori (când a trebuit și când doar li s-a părut) din bugetul județului.

 

Când dealul pe care au decis să construiască „motorul” sistemului (CMID) o ia la vale, ca nisipurile mișcătoare, în pofida cheltuielilor „neprevăzute”, plătite din banii județului, care au ridicat costurile proiectului de la 64 de milioane de euro (din care 85% din fonduri europene) la peste 70 de milioane de euro, să vii și să spui public că am făcut primul pas „pentru operaționalizarea acestui sistem”, denotă inconștiență. În plus, e o minciună.

 

 

SMID-ul e departe de a fi operațional, cea mai elocventă dovadă este decizia CJ Maramureș de a da firmei care va opera SMID Maramureș (Drusal SA Baia Mare) girul pentru concesiunea pe 2 (!) ani a unui nou teren, la Coltău, unde să edifice o nouă groapă de gunoi temporară.

 

Niciun oficial nu vorbește despre costurile cu care, de la 1 decembrie 2019, sunt încărcați maramureșenii din cauza incompetenței celor din administrația județului de a finaliza acest sistem în care s-a îngropat o grămadă uriașă de bani și care este, în continuare, la 9 ani de la stabilirea amplasamentului, nefuncțional.

 

Ieftinirea anunțată de Cherecheș

 

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, a devoalat planul său eminamente electoral: să scadă taxa pe care o plăteau cetățenii firmei Drusal de la 13 lei la 7 lei (conform reglementărilor, din decembrie 2019, taxa pe salubrizare este plătită de cetățeni, persoane fizice, la bugetul local, adică la Primărie). Aplauze! Interesează pe cineva cu cât grevează această decizie bugetul local? 2mnews a aflat răspunsul și îl face public.

 

Surse informate au precizat pentru 2mnews că anul trecut pentru serviciile de salubrizare prestate către populația din Baia Mare (adică ridicarea gunoiului de la case/blocuri, transportul acestuia la depozitul autorizat etc.) s-a facturat în medie 830.000 lei pe lună. Dacă această taxă este redusă din pix cu 54% exclusiv printr-o decizie administrativă (fapt perfect legal, cu hotărârea Consiliului Local), bugetul local va fi grevat cu suma de aproape 5,4 milioane de lei pe an.

 

Acești bani (care până acum erau plătiți de cetățenii persoane fizice din Baia Mare) vor fi completați din bugetul orașului (care este constituit și din taxele și impozitele plătite de aceiași cetățeni), pentru că serviciile de salubritate nu s-au ieftinit, dimpotrivă (din cauza nefinalizării SMID, a costurilor suplimentare cu transportul deșeurilor în Coltău și a tot ceea ce presupune asta).

 

Oricum, o să fie bine. Cherecheș ieftinește salubritatea, cetățenii sunt mulțumiți, fără să ia în calcul că această ieftinire va fi suportată tot din banii lor (adică din taxe și impozite). Măcar dacă ar fi luați de la cheltuielile de pe urma cărora orașul nu rămâne cu nimic (parangheliile gratuite), dar păstrez rezerve… sunt hrană pentru pinguinii electorali, materializată în voturi în primăvară.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here