FAPT EXEMPLIFICAT – Greu de exclus: excluderea de către partide a consilierilor locali este inutilă, aceștia având pârghii legale pentru a-și termina mandatul

0
2169
1. Mircea Clonoțchi, 2. Doru Dăncuș, 3. Ștefan Petrică, 4. Bogdan Hodorogea, 5. Gheorghe Onișa

DECIZII INUTILE. În cele mai multe situații abuziv (pentru că nu respectă ordine de partid, absurde și în contradicție cu interesele cetățenilor de cele mai multe ori), partidele politice își exclud unii consilieri locali intrați în dizgrația conducerii județene sau locale. Însă, din cauza legii proaste, făcute tot de politicieni tocmai pentru a se proteja pe ei însăși de decizii similare, aleșii locali reușesc să-și termine, fără problemă, mandatele în forurile deliberative ale localităților. Această scriere exemplifică prin cel mai recent caz modul în care este driblată decizia de partid și oferă câteva alte exemple din județ.

 

Exclus de Morar (care va fi și el suspendat din PMP), încă rezistă

 

Slezinger, Petrică, Morar

Ștefan Petrică este consilier local PMP în orașul Cavnic. În perioada precampaniei electorale din 2020 era chiar candidatul PMP la funcția de primar al localității, însă înaintea înscrierii listelor la BEJ, în august 2020, președintele PMP Maramureș, Lucian Morar (primar în Ulmeni), l-a racolat pe fostul viceprimar al localității, Slezinger Bela (ex-PCM – Partidul Civic Maghiar), acesta fiind desemnat candidatul partidului la funcția de primar. Petrică a devenit consilier local.

 

După doar câteva zile de la depunerea jurământului – nici nu contează motivul, politica în Maramureș fiind făcută în cele mai multe cazuri la nivelul cârciumilor unde se iau decizii de acest tip -, Petrică a fost exclus din PMP. Implicit, el trebuia să-și piardă funcția de consilier local. Numai că nici PMP-ul lui Morar, cum s-a întâmplat și-n cazurile PSD Maramureș sau USR Maramureș, n-au reușit, iată, nici după 2 ani să se descotorosească de un membru devenit incomod și care nu mai răspunde la apăsările de buton ale conducerii, implicit fiind incontrolabil.

 

Petrică, un pemepist de care în august președintele Morar era “foarte mândru”, “surprinzându-l cu maturitatea lui de analiză”, iar în septembrie era atât de dezamăgit încât l-a exclus din partid (omul votase bugetul orașului în condițiile în care în acesta au fost cuprinse toate amendamentelele propuse de PMP – dar ordinul de partid era de boicot, pentru că primarul se opunea alegerii lui Slezinger ca viceprimar… jocuri politicianiste), a contestat decizia filialei politice județene, inițial în toate forurile statutare ale partidului, apoi în instanțele de judecată.

 

Conform legii, dacă alesul local “nu se dă exclus”, acesta nu își pierde funcția decât după rămânerea definitivă a tuturor deciziilor. În consecință, el prelungește chinul decidenților în cele mai multe cazuri până la finalul mandatului, pe care-l încheie cu brio.

 

De exemplu, Petrică, bine consiliat, a tărăgănat decizia excluderii, contestând-o prin toate forului de partid în care avea dreptul statutar să o facă, apoi a dat în judecată partidul la o judecătorie despre care știa că nu are competența să emită o hotărâre în acest sens (în speță la Judecătoria Târgu Lăpuș), ajungând din 1 octombrie 2020 (când a fost emisă decizia de excludere din PMP Maramureș) ca abia în 19 septembrie 2022 să înregistreze solicitarea de anulare a deciziei partidului la instanța care e competentă să judece astfel de spețe (Tribunalul Maramureș – Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal).

 

Încă n-are termen, o să se judece o vreme, apoi o să depună recurs, apoi o să se emită ordinul de prefect privind pierderea mandatului prin pierdere calității de membru al partidului, apoi o să conteste în instanță acel ordin, apoi o să facă recurs și uite așa ajunge la liman, în 2024, când se încheie mandatul.

 

Situații similare

 

Într-o situație similară s-au aflat alți doi consilieri locali din Cavnic, excluși din PSD Maramureș încă de prin 2017: Gheorghe Vasile “Gelu” Onișa și Mircea Nicolae Clonoțchi. Dați afară din partid de Zetea Gabriel Valer, aceștia s-au judecat contestând decizia excluderii până în septembrie 2020, reușind să își încheie mandatul. Iar acum sunt consilieri locali PNL (ultimul, care a obținut de la PSD Maramureș, prin decizie definitivă a instanței, chiar și daune morale de 5.000 de lei, fiind ales chiar viceprimar PNL).

 

De notorietate este și cazul USR Maramureș, care l-a exclus pe consilierul local din Baia Mare Bogdan Hodorogea încă de anul trecut din partid, care este în continuare în funcție, ba chiar lider de grup în Consiliul Local municipal, trecând de faza contestațiilor în forului de partid și ajungând în “faza pe instanțe de judecată”. Tot în aceeași perioadă (2020) a fost exclus din USR alt consilier local, din Cavnic, Aurel Pop (este chiar președintele USR Cavnic). Și el este în continuare în funcția de ales local, bine-mersi, fiind în “faza pe instanțe de judecată”.

 

La fel este și cazul viceprimarului din Baia Mare, Ioan Doru Dăncuș, exclus din PNȚCD, al cărui lider de filială județeană este, dar care abia a intrat în procesele de contestare a deciziei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here