FAPT – Executorul judecătoresc a înregistrat poprire pe salariul primarului din Sighetu Maramației, Vasile Moldovan, obligat de instanță să le plătească 6.500 lei consilierilor locali

0
1234
Vasile Moldovan

SIGHETU MARMAȚIEI. Executorul judecătoresc Dorel Aniței a înregistrat cererea de instaurare a popririi pe salariul primarului din Sighetu Maramației, Vasile Moldovan, obligat de instanță să plătească 6.500 lei celor 13 consilieri locali, în urma procesului pierdut în care a vrut să dizolve Consiliul Local ales de sigheteni.

 

Povestea e deja de notorietate, o reamintim în sinteză celor care nu o cunosc. La ședința de Consiliu Local din 22 martie 2021, primarul Vasile Moldovan i-a anunțat pe aleșii sighetenilor (aceiași care l-au ales și pe el) că va demara procedura de dizolvare a Consiliului Local Sighet. În 2 aprilie 2021, edilul a depus la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Maramureș cererea de dizolvare a Consiliului Local. Era pentru prima dată când un ales executiv (primar) din Maramureș cere dizolvarea unui for deliberativ (decident) constituit din aleși de cetățeni.

 

Primarul Moldovan a susținut că în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în 5 ședințe extraordinare nu s-a adoptat nicio hotărâre, ceea ce contravine Codului Administrativ (Consiliul Local se poate dizolva „în cazul în care nu a adoptat nicio hotărâre în 3 ședinte ordinare sau extraordinare ținute pe durata a patru luni calendaristice consecutive”). În fapt au fost vreo 13 ședințe de CL (4 din acestea ordinare) și în acest timp s-au adoptat… 49 de hotărâri (ceea ce dovedește că forul deliberativ e funcțional).

 

Însă pe Moldovan îl deranja că, așa cum spunea chiar el, demersurile sale “pentru reorganizarea Primăriei și a serviciilor subordonate Consiliului Local” au fost respinse de aleșii sighetenilor. Tot edilul explică de ce: “majoritatea coagulată în jurul viceprimarului a votat împotriva acestor proiecte de hotărâre, generând un evident conflict instituțional”. Simplificat, primarul Moldovan susține că nu el este cel care controlează Consiliul Local, ci viceprimarul Daniela Onița-Ivașcu. Ceea ce nu e ilegal, ci rușinos pentru un primar (faptul că nu reușește să convingă majoritatea aleșilor să-l susțină).

 

În fine, în 30 septembrie 2021, Tribunalul Maramureș a respins dizolvarea Consiliului Local Sighetu Marmației, pe considerent că Moldovan nu avea dreptate, și l-a obligat pe primar să plătească 6.500 lei (cheltuieli de judecată) celor 13 consilieri locali (Maria Daniela Oniţa-Ivaşcu, Florin Mircea, Anca Oros, Petru Tomşa, Vasile Bodnar, Gabiel Severus Petrovai, Fellner Artur Iosif, Sorin Zaharia Petrovan, Gheorghe Grad, Gavrilă Mihali, Nicolae Iuga, Bereş Ibolya Ildiko şi Gabriel Petru Filipciuc) care au formulat cerere de intervenție accesorie în dosar. Hotărârea instanței a fost definitivă.

 

Doar că Moldovan nu le-a plătit niciun leu consilierilor locali, deși se presupune că, fiind de profesie avocat, ar trebui să știe ce se întâmplă în cazul refuzului executării unei hotărâri judecătorești definitive. În consecință, consilierii locali au solicitat unui executor judecătoresc (Dorel Aniței) punerea în aplicare a hotărârii definitive a instanței. Ceea ce s-a întâmplat, în această săptămână acesta venind la Primăria Sighetu Marmației și înregistrând solicitarea de proprire a salariului primarului în baza hotărârii instanței. Adică, pentru că o rușine nu vine niciodată singură, după ce a pierdut în instanță, primarul din Sighetu Marmației va avea și poprire pe salariu.

 

În tot acest timp, pentru că nu este de acord cu ceea ce au decis judecătorii maramureșeni, primarul Moldovan a apelat și la calea excepțională a apelului, care se va judeca la finalul acestei săptămâni, la Curtea de Apel Cluj (ceea ce nu împiedică punerea în executare a sentinței Tribunalului Maramureș, aceasta fiind definitivă și executorie).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here