FAPT – Drusal sistează ridicarea deșeurilor menajere din Baia Mare începând cu 15 septembrie, din cauza creanțelor imense, de 15 milioane de lei, ale Primăriei

11
9212

DIFEREND ECONOMIC. Operatorul de salubritate Drusal SA a notificat Primăria Baia Mare și ADI Deșeuri că începând cu 15 septembrie 2022 va sista ridicarea deșeurilor menajere de pe platformele de depozitare care deservesc populația din municipiul reședință de județ, precum și, evident, transportul și depozitarea acetora.

 

Surse informate 2mnews au precizat că în acest moment Primăria Baia Mare are facturi neplătite care totalizează peste 15 milioane de lei (din care 14,52 milioane de lei din contractul de salubritate menajeră și 844.045 lei penalități de întârzire din contractul de salubritate stradală, încheiat la 2 decembrie 2021 – această ultimă sumă va fi executată de Drusal prin executor judecătoresc, susțin surse implicate).

 

Din această sumă totală, 6,75 milioane de lei sunt creanțe mai vechi de 90 de zile. Situația pentru care persistă acest diferend cauzat de faptul că Primăria Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, refuză să plătească facturile Drusal deși a încasat în avans plata acestui serviciu de la cetățeni, este generat de o interpretare abuzivă a contractului de salubritate.

 

Conform acestuia, operatorii de salubritate facturează serviciile efectuate către ADI Deșeuri (entitate din subordinea Consiliului Județean Maramureș), iar aceasta trimite facturile către primării. Primăria Baia Mare este singura din județ care refuză să plătească anumite componente ale facturilor motivând că acestea nu sunt vizate de CJ Maramureș. Conform contractului, acest fapt nu este necesar, însă de câteva luni facturile sunt vizate și de CJ Maramureș.

 

Pentru că nu are bani să plătească salubritatea deși a încasat acești bani de la cetățeni, primarul Băii Mari a găsit o altă motivație: susține că termenul de plată al facturilor se calculează din momentul avizării acestora (deși, cei care înțeleg economie/finanțe știu că o factură devine purtătoare de obligații, din partea ambelor părți, în momentul în care este emisă).

 

Sigur, pentru fiecare factură neplătită, sau plătită parțial de Primăria Baia Mare, Drusal câștigă în instanță și penalități și, în unele cazuri, și sumele prevăzute de executorii judecătorești (care pun în aplicare hotărârile definitive ale instanțelor de judecată), dar cetățenii nu știu asta, pentru că Primăria Baia Mare nu îi informează despre sumele plătite în plus, din bugetul local, din cauza refuzului de a plăti la timp faturile pentru salubritate.

 

Nu este prima dată în acest an când se ajunge în această situație, în ocaziile similare primarul Cherecheș chemând firma la pacificări în care promitea cu limbă de moarte că plătește acuși-acușica. Doar că nu plătea. Pentru că și minciuna e vorbă.

 

Scurt remember: gospodarul” orașului

 

Vă reamintim că la finalul anului trecut / începutul acestui an (perioada 15 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022), operatorul de salubritate Drusal a sistat ridicarea gunoiului menajer în Baia Mare din cauza refuzului Primăriei controlate de edilul Cătălin Cherecheș de a-i plăti serviciile. Primarul Cherecheș a plecat să-și petreacă sărbătorile de iarnă în străinătate, lăsând orașul îngropat în gunoaie, jeg, șobolani și mirosuri pestilențiale.

 

La întoarcerea din străinătate, a ordonat serviciului din primărie care plantează panseluțe și câtorva firme private să colecteze gunoiul și să-l arunce, ilegal, pe malul râului Săsar, fapt pentru care Primăria a fost amendată de Garda de Mediu și de Apele Române cu 90.000 lei, bani pe care i-a plătit, evident, din banii orașului, fără să fie sancționat în vreun fel de instituțiile abilitate în acest sens.

 

De altfel, Baia Mare este singurul oraș din Uniunea Europeană în care serviciul de salubritate stradală este efectuat de 9 luni de o firmă care nu este autorizată să presteze acest serviciu (SPAU, serviciu al Primăriei). Sumele pentru salubritate stradală plătite în acest timp, despre care edilul a spus că vor fi la jumătate din cât se plătea operatorului privat, sunt duble. Iar jegul, la fel. Sigur, nici acest fapt nu este sancționat de nimeni, pentru că orașul seamănă din ce în ce mai mult cu unul sicilian din anii ’80, subjugat de mafioți, în care funcționează o Omerta de tip nou și o levitare profundă a instituțiilor statului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

11 COMENTARII

  1. Omul ăsta trebuie dat jos de la conducere ..
    Când Zmenta a adunat o grămadă de tineri intr-o iarnă în fața primăriei și au strigat și au protestat acolo din cauză că nu sa curățat orașul de zăpadă.
    Nu a mai durat mult și Cherecheșul P_ _ i la luat de partea lui , când a văzut că are potențial să scoată tinerii la protest.
    Acum tare aș vrea să ne adunăm și să îl scoatem din culcușul lui …
    Sau să luăm o rabă de gunoi din oraș și să îl basculăm în fața porții la el , să vadă cum e .. 😡😡

  2. Acest așa zis primar e o plagă pentru oraș….Problema e că nimeni nu-i vine de hac, nici măcar justiția…Face ce vrea mușchii lui ! Orașul stagnează de zece ani ! Suntem blestemați de soartă ! A fost ales pe motiv că e ” fiul lui Cherecheș”, așa se declara prin urbe la vremea respectivă… Fiecare suntem fiul cuiva, dar n-am fost aleși primar… La alegeri ne-am pișat contra vântului, asta am făcut !

  3. Bine că sunt bani pt sărbătoarea castanelor in loc cu banii aceia să plătească drusalul că ne îngropăm in gunoaie și mizerie mai bine s-ar face ceva util pt oraș nu sărbătoarea castanelor rușine

  4. Ar trebui verificat acest om sa vedem cum si a facut studiile si culmea are si docorat o fi rupt o bucatica din diploma mamei.Afirmatii de acest gen auzim de la prietenul lui investitorul Boldor

  5. lasati ca se ocupa de gunoi echipa de profesionisti de la SPAU – regret ca nu i-am filmat – au tras masina in fata unor garaje – a venit o duba plina de persoane de etnie roma- tigani – au luat tot cartonul din masina de la SPAU – l-au incarcat in dupa – au lasat in fata garajului o mizerie pe jos de nedescris – si-au continuat drumul ambele masini si cea de la SPAU si duba – asta e salubrizarea care se face la noi – sa va mai zic ceva – pana ce noi baimarenii nu o sa avem coloana vertebrala si nu o sa ne ridicam sa facem un pic de scandal totul o sa continue – adica noi o sa traim in gunoi cu sobolanii si Kake cu acolitii lui si cu mamicutza lui o sa planteze blocuri peste spatiile verzi peste trotuare, etc…imediat o sa inceapa sa taie padurile din jurul orasului sa poata planta blocuri – sincer, ne meritam soarta, am ales un primar care era la vremea aia in puscarie …sa ne fie rusine …si hai la miting ….

  6. Nu conteaza aspectele mai sus mentionate. PUZ-urile sa treaca si sa se construiasca blocuri peste tot. Orasul exista doar pentru a imbogatii primarul si vasalii sai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here