FAPT – Două biserici de lemn din Maramureș, incluse în ruta turistică/culturală națională, vor fi restaurate și/sau promovate prin finanțare din PNRR

0
1254

OFICIAL. Două biserici de lemn din Maramureș au fost cuprinse ca obiective în cele 12 rute turistice/culturale din România, fapt aprobat miercuri, 6 aprilie 2022, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

Cele două biserici de lemn sunt Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din satul Larga (com. Suciu de Sus), ridicată sau doar refăcută în anul 1804, conform pisaniei de pe portalul de la intrare, monument istoric de categorie A (patrimoniu național), și Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Rogoz (aparținător de orașul Târgu Lăpuș), datată de tradiție în anul 1663, conform pisaniei de pe portalul de la intrare, monument istoric UNESCO (patrimoniu mondial).

 

Bisericile maramureșene au fost incluse în Ruta bisericilor de lemn/fortificate, care cuprinde doar 30 de obiective la nivel național. De ce e important acest aspect? Pentru că obiectivele incluse în cele 12 rute turistice/culturale, considerate de acum oficial parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată, din finanțarea obținută de România de la UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

De asemenea, patru mari zone ale Maramureșului, concentrate în două trasee, au fost incluse în Traseul gastronomiei tradiționale românești (care cuprinde doar 28 de trasee): Țara Chioarului și Țara Codrului (un traseu) și Țara Maramureșului și Țara Lăpușului (alt traseu), ambele trasee fiind menționate sub sloganul “Maramureș, plai cu bucate din mălai”

 

* Foto: @Mircea Rareș Țetcu

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here