DIN BUZUNARUL STÂNG ÎN BUZUNARUL DREPT. În anul 2021, aleșii județului în forul deliberativ (Consiliul Județean Maramureș) au aprobat contractarea celui de-al treilea credit bancar, în valoare de 60 de milioane de lei. Motivația a fost că banii vor fi folosiți “pentru realizarea unor lucrări de investiţii de interes judeţean”.
La acel moment, județul Maramureș avea în derulare alte două împrumuturi bancare, unul de 70 de milioane de lei (luat pentru finanțarea unor lucrări de investiții finanțate din fonduri naționale și absorbit în totalitate până la finalul anului 2020) și unul de 116 milioane de lei (luat pentru finanțarea unor lucrări de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile și din care s-au tras până în 2020, când a fost închis pentru că nu s-a prelungit perioada de trageri, doar 61.210.547,97 lei). Deci, în ultimii ani, administrația Maramureșului a îndatorat județul la bănci cu peste 131,21 milioane de lei și s-a gândit să mai adauge 60 de milioane de lei la datorie. Vorba aceea: unde merge suta, merge și mia.
Se iau bani de la SMID și se dau la plimbat cu calul
Pentru că-n dulcele stil balcanic proiectele se gonflează financiar semnificativ între aprobare și finalizare, unele obiective de investiții trebuie alimentate cu bani mai mulți decât au fost anunțate inițial. În aceste cazuri, se fac permutări de sume între obiectivele inițiale înscrise în hotărârea prin care s-a aprobat accesarea creditului bancar.
Specific, acum urmează “modificarea și înlocuirea listei obiectivelor de investiţii finanţate” din creditul de 60 de milioane de lei (cel mai recent accesat). Proiectul care s-a gonflat financiar ca o gogoașă dospită peste noapte este cel care a fost forțat încă din mandatul de președinte al CJ Maramureș al lui Zamfir Flore Ciceu, căruia îi era realmente frică să nu fie arestat (împreună cu toți consilierii județeni) pentru că predecesorul său, Mircea Man, cumpărase un teren din banii județului pe tăpșanul de la Lăpușel, chipurile să edifice acolo Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, și lăsat nevalorificat.
Atunci, Ciceu a spus că a făcut el un sondaj de opinie pe site-ul CJ Maramureș, pe care în afară de angajați nu-l accesează NIMENI, și că oamenii/maramureșenii au zis că ar fi nimerit să facă pe terenul cumpărat din bugetul județean, cu 650.000 euro, și lăsat 11 ani nefolosit un… centru de echitație. Să ne plimbăm cu calul. Că restul problemelor județului sunt rezolvate. Ceea ce s-a făcut (aveți detalii despre cum s-a ajuns la jaf AICI).
Proiectul a fost modificat de următorul președinte al CJ, Gabriel Valer Zetea, apoi de următorul (și actualul) președinte al CJ, Ionel Bogdan, sifonându-se bani publici cu nemiluita pentru tot felul de actualizări și de modificări. Sigur, în acest județ râdem la aceste bâlbe făcute cu bani publici în canon cu cei de pe strada 1 Mai, cu deosebirea că ei sunt plătiți din bani publici să prindă hoți, iar noi nu, dar ne străduim să aducem hoțiile publice la lumină, deși în lipsa vreunei reacții din partea lor pare că strădania este inutilă. Așa că râdem (împreună, din motive diferite).
În fine, astăzi proiectul (redenumit ALTHERA – Centru de Terapii Alternative în Maramureș și Ivano-Frankivsk), finanțat parțial din surse nerambursabile, a fost finanțat din creditul de 60 de milioane de lei cu (partea județului / cofinanțarea) cu vreo 5 milioane de lei. Spuneam, la noi proiectele se gonflează ca o cocă lăsată la dospit, așa că acum mai trebuie livrată, peste cofinanțarea de 5 milioane de lei repartizată inițial, însă 2,5 milioane de lei (exact: 2.446.400 lei).
Banii ăștia (2,5 milioane de lei) se vor lua de la alt obiectiv, cel mai important al județului, SMID Maramureș, alt proiect în care s-a jefuit la lumina zilei și pe strada 1 Mai e liniște și se hăhăie în semn de amuzament, nefiind nimeni pedepsit pentru eșecul și raptul financiar dintr-un proiect care va duce județul la pierzanie. SMID-ul avea repartizată suma de 25,8 milioane de lei din creditul de 60 de milioane de lei (sigur, până a cheltui acești bani s-au evaporat sute de milioane de lei fără niciun rezultat concret/fiabil), dar bănuiesc că-și dau seama și cei din Executivul CJ Maramureș că nu mai este nicio șansă să-l facă să funcționeze, deci dirijează banii încotro e mai simplu de finalizat și de raportat o reușită (minoră în contextul proiectelor majore nefinalizate).
Alocările pe obiective, după modificările recente
Deci, s-au gonflat indicatori tehnico-conomici și la Althera, așa că trebuie actualizată finanțarea cu 2,5 milioane de lei. Dacă sunteți interesați cum arată după modificări împărțirea banilor din creditul de 60 de milioane de lei, iată distribuția pe cele 7 obiective (cu precizarea că acestea sunt sumele alocate din creditul bancar accesat de CJ Maramureș, nu este valoarea proiectelor):
• 5,1 milioane lei: Reabilitarea drumului județean DJ 109F, sectorul Limită județ Sălaj – Târgu Lăpuș (DN 18B) – Dămăcușeni – Rogoz (DJ 171) (int. DJ 108E) |
• 100.000 lei: Reabilitare DJ 182B, sector Coaș (int.DJ 182C) – Remeți pe Someș (int.DJ 108E), tronsonul Șomcuta Mare (int. DN 1C) – Remeți pe Someș (int. DJ 108E) |
• 8,69 milioane lei: Reabilitare DJ186 sector Bârsana (DJ185) – Strâmtura – Rozavlea – Șieu – Bogdan Vodă – Dragomirești – Săliștea de Sus – Săcel (DN 17C) |
• 6,31 milioane lei: Reabilitare DJ187, Leordina (DN 18) – Ruscova – Repedea – Poienile de Sub Munte |
• 23,35 milioane lei (23.353.600 lei): Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Maramureș |
• 9 milioane lei: Reabilitare Drumul Nordului Maramueș – etapa I |
• 7,44 milioane lei (7.446.400 lei): Proiect ALTHERA – Alternative Therapies în Maramureș and Ivano-Frankivsk – Centru de Terapii Alternative în Maramureș |
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.