FAPT – Contul de trezorerie al Primăriei Sighetu Marmației, blocat: din cauza unui abuz al primarului Moldovan, executorul judecătoresc a pus poprire pe banii orașului

0
1172
Vasile Moldovan

PRIMARUL, BANII ȘI EXECUTORUL. Contul de trezorerie al UAT Sighetu Marmației (Primăria) a fost blocat, executorul judecătoresc Dorel Aniței instaurând proprire pentru a recupera suma de 9.100 lei, pe care primarul Vasile Moldovan o datorează consilierilor locali în urma unei decizii definitive a instanței. Suma decisă de instanță este de 6.500 de lei, la care se adaugă și cheltuielile de executare și penalitățile.

 

Pe scurt, povestea este asta: primarul Vasile Moldovan a cerut în instanță dizolvarea Consiliului Local Sighetu Marmației, forul deliberativ al municipiului, format din aleșii acelorași cetățeni care l-au ales și pe el în funcția de edil. Moldovan a motivat cererea printr-o minciună, argumentând că în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în 5 ședințe extraordinare, nu s-a adoptat nicio hotărâre, ceea ce contravine Codului Administrativ (Consiliul Local se poate dizolva „în cazul în care nu a adoptat nicio hotărâre în 3 ședinte ordinare sau extraordinare ținute pe durata a patru luni calendaristice consecutive”).

 

În fapt, în respectiva perioadă au fost vreo 13 ședințe de CL (4 din acestea ordinare) și în acest timp s-au adoptat… 49 de hotărâri (ceea ce dovedește că forul deliberativ e funcțional). Tribunalul Maramureș și apoi Curtea de Apel Cluj au decis că primarul nu are dreptate, Consiliul Local fiind funcțional. În plus, primarul Moldovan a fost obligat să plătească celor 13 consilieri locali suma totală de 6.500 lei (cheltuieli de judecată).

 

Primarul nu a plătit nimic. În consecință, consilierii locali au apelat la un executor judecaătoresc. Acesta a înregistrat la Primăria Sighetu Marmației solicitarea de poprire a sumei din salariul perdantului (adică al primarului Moldovan). Numai că, urmând traseul firesc (Registratură – Secretarul Municipiului – adresant), respectiva solicitare a ajuns în biroul primarului. Care a mimat că nu știe ce înseamnă și a băgat-o-ntr-un sertar. Numai că, în lipsa unei reacții, executorul judecătoresc a cerut, în baza sentinței definitive, poprirea contului angajatorului (care nu a instituit poprirea pe salariul angajatului, adică al primarului).

 

Pe lângă suma impusă de instanță (6.500 lei), s-au mai adăugat și cheltuielile de executare și penalitățile de întârziere a executării popririi, adică încă 2.600 lei. Așa că de astăzi, 16 mai 2022, Primăria Sighetu Marmației are conturile blocate pentru datoria pe care primarul nu a vrut să o plătească, deși i-a impus-o instanța de judecată în hotărâre definitivă.

 

Deși a pierdut procesul, primarul Moldovan, de profesie avocat, nu a fost de acord cu ceea ce au decis judecătorii, așa că a apelat și la calea excepțională a apelului (ceea ce nu împiedică punerea în executare a sentinței Tribunalului Maramureș, aceasta fiind definitivă și executorie), dar la finalul acestei săptămâni l-a pierdut și pe acesta, la Curtea de Apel Cluj, care l-a obligat și la plata a încă unei sume de bani către consilierii locali (tot în contul cheltuielilor de judecată).

 

A fost pentru prima dată în istoria post-decembristă a administrației locale din Maramureș când un ales executiv (primar) a cerut dizolvarea unui for deliberativ (decident) constituit din aleși de cetățeni.

 

Acum, cei 9.100 de lei (datoria primarului Moldovan) vor fi plătiți din contul Primăriei, iar aceasta are obligația legală de a se îndrepta împotriva primarului, pentru a-i recupera, în caz contrar fiind pasibilă de sancțiuni ale Camerei de Conturi Maramureș. În loc de “Am încălecat pe-o șa”, poveste se sfârșește c-o pildă: dacă ești primar, crezi că ești deasupra legii și nu vrei să plătești 6.500 de lei, plătești 9.100 de lei. Economia nu ține cont de funcție.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here