STUDIU DE CAZ – Ce salariu câștigă un politician din Maramureș reconvertit în bugetar: Mircea Man

1
3891
Mircea Man

RECONVERSIA POLITICIANULUI ÎN BUGETAR. Evenimentele din decembrie 1989 l-au surprins pe Mircea Man (59 de ani) în poziția de şef de secţie la Stațiunea pentru Mecanizarea Agriculturii (SMA) Târgu Lăpuş. A intrat instantaneu în politică, a trecut prin 4 partide politice și a fost de cinci ori deputat, în legislaturile: 1990-1992 (FSN), 1992-1996 (doar câteva luni, la final de mandat, când l-a înlocuit pe Teodor Lupuțiu), 2000-2004 (PD), 2004-2008 (PDL), 2012-2016 (PDL) și președinte al Consiliului Județean Maramureș (2008-2012).

 

În 2016, după ce și-a finalizat al cincilea mandat de parlamentar (fapte de arme pentru care o să primească o pensie specială de multe zeci de mii de lei pe lună), Man a acceptat să nu mai fie pe listele parlamentare ale PNL în schimbul unui post călduț și bine remunerat de bugetar. Așa că a devenit director Reglementări Tehnice la ANRE și președintele Comisiei de atestare a verificatorilor de proiecte și/sau a experților tehnici pentru obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale.

 

Pentru această corvoadă istovitoare, Man, așa cum era el, ieșit din atenția publică, încasa o leafă netă (“în mână”) de 20.000 de lei. Practic, cam 4.300 de euro pe lună. În vara acestui an (iunie 2020), Mircea Man a fost urcat cu elevatorul politic (al PNL, partid din care face parte acum) la etajul superior al ANRE, respectiv a devenit vicepreședinte ANRE (în locul pesedistului Marian Neacșu, menținut totuși membru, să nu-și piardă bruma de salariu de la stat câștigată cu atâta sudoare).

 

În consecință, anul ăsta pandemic în care economia s-a dat de-a rostogolul pe tobogan va fi, paradoxal, unul mai bun pentru bugetarul Mircea Man, pentru că va încasa un salariu mult mai mare. Cât de mare? Uite, atât de mare: anul trecut, când Man avea leafa de 20.000 de lei pe lună (ca director ANRE), Neacșu (în locul căruia a fost numit Man) avea leafa de 28.000 de lei pe lună (ca vicepreședinte ANRE).

 

Un coleg care are o pasiune morbidă pentru lectura declarațiilor de avere mi-a atras atenția că Man a încălcat legea (sigur, nu e pentru prima dată, doar a constatat asta și instanța de judecată), nedeclarând venitul câștigat de soția sa (care e director de bancă) – a dat-o cu aproximație: “peste 50.000 de lei/an”. Păi, mi se pare normal ca omul să nu știe ce salariu are soția și să nici nu-l intereseze, ce e el, contabilul casei?

 

Sigur, în contextul în care majorările salariale în sistemul bugetar au un ritm infernal, care ignoră realitatea economică a României, probabil Man va încasa o leafă lunară netă mai mare de 28.000 de lei (adică de 5.700 de euro/lună). Pentru că, v-am spus, e greu tare la buget… De când s-a mutat cu munca asta grea de bugetar în Capitală, Man și-a cumpărat ș-o casă în București (mai avea 4, dar… să fie!).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here