FAPT – Casa lui Moșu’ din Bogdan Vodă, construită la 1780, va fi reabilitată de administrația județeană, dar își pierde statutul de monument istoric de interes naţional

1
812
Vasile Deac „Moșu'”

DECIZIE. La un an și jumătate după ce Consiliul Județean (CJ) Maramureș a cerut Guvernului să îi aprobe transferul de proprietate asupra casei de lemn a lui Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă, cumpărată de statul roman în 2004, pentru a o reabilita și a o introduce în circuitul turistic, decizia va fi în sfârșit oficializată miercuri, 10 august 2022.

 

Problema este că în urma aprobării transmiterii casei lui Moșu’ din Bogdan Vodă din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Culturii în domeniul public al județului Maramureș, aceasta își va pierde statutul de monument istoric de interes național (conform legii, acestea sunt în proprietatea statului).

 

Interes național vs. interes local

 

Casa din lemn a lui Vasile Deac Moșu’ a fost construită în anul 1780, atunci când Cuhea (cum se numea satul de astăzi Bogdan Vodă) era locuit de ceva mai mult de 300 de suflete, majoritatea fiind țărani liberi (ne-nobili), câțiva nobili (care aveau 39 de iobagi/slugi), vreo 10 jeleri venetici (țărani săraci, de regulă fără pământ, veniți din alte localități și care munceau pe moșiile nobililor) și 15 evrei comercianți.
Ridicată pe fundație din piatră pe actuala stradă Bocicoiel (la nr. 578), casa are acoperiș de tip șarpantă, învelit cu șindrilă. Edificiul este compus din 3 camere, tindă, magazie și șatră (are 87 mp suprafață utilă), fiind considerat monument de arhitectură populară conservat in situ (păstrează caracteristicile arhaice ale spațiului de locuire tradițional).

În urmă cu 18 ani, la 29 decembrie 2004, statul român, prin Ministerul Culturii (era ultima zi de ministru a lui Răzvan Theodorescu, înlocuit cu Mona Muscă, în urma transferării puterii de la PSD/Guvernul Năstase la PNL/Guvernul Tăiceanu), cumpăra de la Vasile Deac zis Moșu’ (poreclă dată nu de vârstă, acum are 93 de ani, ci de faptul că era soțul moașei din sat), fost primar și viceprimar al comunei Bogdan Vodă timp de peste 3 decenii, casa de lemn în care acesta locuiește și terenul aferent acesteia (461 mp).

 

Pe lângă suma plătită la achiziție, statul a mai cheltuit de-a lungul celor 18 ani diverse sume pentru evaluări periodice, actualizarea datelor din Cartea Funciară și înscrierea cu număr cadastral etc. Casa are astăzi valoarea de inventar de 37.045 lei, conform celui mai recent raport de evaluare (din 14 martie 2022).

 

Acum, la 18 ani de la vânzarea casei-muzeu a lui Moșu’ din Bogdan Vodă către stat (care și-a exercitat dreptul de preempțiune, dând dreptul foștilor proprietari – Moșu’ și Moașa – să locuiască în continuare acolo), CJ Maramureș vrea să o preia în patrimoniu pentru a o reabilita, în ultimii ani nefăcându-se niciun fel de reparații asupra imobilului, și apoi pentru a o introduce în circuitul turistic, fiind considerat “obiectiv de mare interes județean și o clădire emblematică pentru județul Maramureș”, argumentele constând în “notorietatea fostului proprietar Vasile Deac, zis Moșu’, istoria casei și a locului specific județului Maramureș”.

 

După ce o va prelua în proprietate, Consiliul Județean o va da în administrarea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Moarte sigură că avea acest imobil străvechi.Nu am încredere că oficialitățile maramureșene ( conducerea județeană nu muzeul)va asigura buget pentru întreținerea acestei case,așa simt eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here