RĂMÂNE CUM S-A STABILIT. În această săptămână, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a judecat o cerere a Agenției Naționale de Intergitate (ANI), care a cerut instanței supreme să judece mai repede de 16 noiembrie, când a programat inițial, recursul în procesul de control al averii primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. În 25 mai 2022, ÎCCJ a respins solicitarea de preschimbare a termenului de judecată, formulată de ANI. Hotărârea este definitivă. În consecință, termenul la care se va judeca recursul rămâne 16 noiembrie 2022.
Vă reamintim că în această speță primarul Cherecheș a pierdut pe fond, la Curtea de Apel Cluj, fiind obligat să plătească statului (după rămânerea definitivă a hotărârii) suma de 2,7 milioane de lei, pe care magistrații au considerat că nu a putut să o justifice. Speța privind neconcordanța dintre veniturile justificabile și cele declarate a fost declanșată de un raport de specialitate al ANI.
În urma deciziei de la Cluj-Napoca, primarul Cherecheș a depus, în 2 iulie 2021, recurs, acesta urmând să se judece la instanța supremă (ÎCCJ). Practic, edilul Băii Mari a deschis trei procese în această speță cu ANI, cerând ÎCCJ următoarele:
1) anularea raportului ANI – care a stabilit neconcordanța dintre veniturile și averea primarului Cherecheș -, solicitare respinsă de ÎCCJ în 1 februarie 2022: “Respinge recursul declarat de reclamantul Cherecheş Cătălin împotriva sentinţei civile nr.193/2019 din 30 septembrie 2019 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat”. Hotărârea este definitivă.
2) suspendarea judecării cauzei – în care CA Cluj a aprobat raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI) -, solicitare respinsă de ÎCCJ în 13 aprilie 2022: “Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei formulată de recurentul-pârât Cherecheş Cătălin în temeiul art. 413 alin.1 pct.1 Cod procedură civilă. Acordă termen 16 noiembrie 2022, cu citarea părţilor”. Definitivă. În această speță, ANI a cerut preschimbarea termenului inițial (16 noiembrie), însă solicitarea a fost respinsă în această săptămână.
3) excepție de neconstituționalitate – sesizarea Curții Constituționale (simplificat: a spus că Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI conțin dispoziții care sunt neconstituționale). Conform practicii, în 1 februarie 2022, ÎCCJ a admis cererea lui Cherecheș, înaintând-o spre soluționare Curții Constituționale: “Admite cererea petentului Cherecheş Cătălin de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate (…)”. Hotărârea nu are cale de atac. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în acest sens.
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.