FAPT – ANI a cerut instanței supreme să judece mai repede recursul în procesul de control al averii primarului Cătălin Cherecheș: solicitarea a fost respinsă

0
1175
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

RĂMÂNE CUM S-A STABILIT. În această săptămână, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a judecat o cerere a Agenției Naționale de Intergitate (ANI), care a cerut instanței supreme să judece mai repede de 16 noiembrie, când a programat inițial, recursul în procesul de control al averii primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. În 25 mai 2022, ÎCCJ a respins solicitarea de preschimbare a termenului de judecată, formulată de ANI. Hotărârea este definitivă. În consecință, termenul la care se va judeca recursul rămâne 16 noiembrie 2022.

 

Vă  reamintim că în această speță primarul Cherecheș a pierdut pe fond, la Curtea de Apel Cluj, fiind obligat să plătească statului (după rămânerea definitivă a hotărârii) suma de 2,7 milioane de lei, pe care magistrații au considerat că nu a putut să o justifice. Speța privind neconcordanța dintre veniturile justificabile și cele declarate a fost declanșată de un raport de specialitate al ANI.

 

În urma deciziei de la Cluj-Napoca, primarul Cherecheș a depus, în 2 iulie 2021, recurs, acesta urmând să se judece la instanța supremă (ÎCCJ). Practic, edilul Băii Mari a deschis trei procese în această speță cu ANI, cerând ÎCCJ următoarele:

 

1) anularea raportului ANI – care a stabilit neconcordanța dintre veniturile și averea primarului Cherecheș -, solicitare respinsă de ÎCCJ în 1 februarie 2022: “Respinge recursul declarat de reclamantul Cherecheş Cătălin împotriva sentinţei civile nr.193/2019 din 30 septembrie 2019 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat”. Hotărârea este definitivă.

 

2) suspendarea judecării cauzei – în care CA Cluj a aprobat raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI) -, solicitare respinsă de ÎCCJ în 13 aprilie 2022: “Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei formulată de recurentul-pârât Cherecheş Cătălin în temeiul art. 413 alin.1 pct.1 Cod procedură civilă. Acordă termen 16 noiembrie 2022, cu citarea părţilor”. Definitivă. În această speță, ANI a cerut preschimbarea termenului inițial (16 noiembrie), însă solicitarea a fost respinsă în această săptămână.

 

3) excepție de neconstituționalitate – sesizarea Curții Constituționale (simplificat: a spus că Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI conțin dispoziții care sunt neconstituționale). Conform practicii, în 1 februarie 2022, ÎCCJ a admis cererea lui Cherecheș, înaintând-o spre soluționare Curții Constituționale: “Admite cererea petentului Cherecheş Cătălin de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate (…)”. Hotărârea nu are cale de atac. Curtea Constituțională urmează să se pronunțe în acest sens.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here