FAPT – Aeroportul Maramureș îşi cumpără utilaje pentru dezgheţarea pistei și pentru încărcare/descărcare containere din avioane: costuri, 4,2 milioane de lei

0
721

ACHIZIȚII ECHIPAMENTE AEROPORTUARE. Aeroportul Internațional Maramureș a scos la licitație publică un contract de achiziție a unei autospeciale pentru degivrarea (dezghețarea) pistei, a căilor de rulare a avioanelor și a platformelor, care ar urma să înlocuiască utilajele învechite folosite în prezent în condiţii de iarnă. Costul echipamentului aeroportuar este estimat la 3 milioane de lei + TVA.

 

De asemenea, se va achiziționa un loader (un fel de încărcător frontal), echipament necesar pentru încarcarea/descarcarea containerelor în aeronave, acesta fiind estimat la 1,2 milioane de lei + TVA. Estimarea totală, la casierie, 4,2 milioane de lei + TVA (rotund, 5 milioane de lei, echivalentul a 1 milion de euro).

 

Cele două utilaje au fost incluse încă din 2018 pe lista de cumpărături de primă necesitate a aeroportului, fiind obligatorii prin prisma legislației internaționale și înscrise în raportul/auditul AACR (Autorității Aeronautice Civile Române) privind condițiile minimale de infrastructură și de echipamente/utilaje necesare deservirii aeronavelor.

 

Criteriul de atribuire a contractelor este Cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul are o pondere în decizia finală de 80%, iar perioada de garanție a echipamentelor de 20%. Ofertele se primesc până în 22 noiembrie 2021.

 

Dacă vă-ntrebați cum se proceda până acum, aveți un răspuns: ca-n mileniul trecut. Zăpada se curăța clasic, cu vola, se stropea cu uree, dura mult (câteva ore), ceea ce poate duce la zboruri anulate. Cu încărcatul/descărcatul, la fel: forța brută (un exemplu, persoanele cu dizabilități locomotorii sunt urcate/coborâte din avion cu ajutorul… forței brute, manual, de doi angajați mai solizi, fapt interzis de reglementările europene).

 

Deci se cumpără ce eram obligați să avem (mai ales în contextul zborurilor regulate internaționale care urmează să fie contractate în acest final de an), dar până acum n-a interesat pe nimeni din conducerea județului. Degivrorul nu votează.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here