FAPT – Administrația Maramureșului vrea să construiască pe pășunea de la Lăpușel și un Centru județean pentru adăpostirea animalelor

0
4652

DEOCAMDATĂ MAI FACEM NIȘTE HÂRTII. Pentru că n-are și legea (OUG nr. 175/2020) obligă să aibă, Consiliul Județean Maramureș vizează construirea unui Centru județean pentru adăpostirea animalelor, un loc în care să poată fi tratate și adăpostite animalele aflate în pericol.

 

Centrul, care ar trebui să asigure servicii complete (preluarea animalelor, asistență veterinară – inclusiv chirurgicală -, transport, deparazitare, controlul bolilor, vaccinare, adăpostire, hrănire), este considerat oportun nu doar din pricina impunerii legislative, ci și a faptului că în tot județul nu există în acest moment decât două adăposturi exclusiv pentru câinii comunitari (în municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației).

 

Locația centrului nu a fost stabilită cu certitudine, însă varianta care se ia în calcul (unica deocamdată) este pe pășunea de la Lăpușel, în vecinătatea Centrului de hipoterapie Althera, aflat în fază de finalizare a construcției. Acolo, CJ Maramureș a cumpărat în 2010 cu 650.000 de euro un teren pentru a construi acolo Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (proiect mutat ulterior pe dealurile mișcătoare din Sârbi și nefinalizat nici în zilele noastre).

 

Timp de 11 ani, terenul a fost abandonat, lăsat pârloagă, dar plătit cu sfințenie taxele și impozitele aferente. Niciun procuror voinic din acest județ jefuit administrativ la lumina zile nu a considerat asta (așa cum este de fapt) o infracțiune, așa că după 10 ani de prejudiciere la lumină a bugetului județului, acolo a fost plantat un centru unde să ne dăm cu calul. Plătindu-l într-o poporție uriașă (80%!) din banii județului, însă capii județeni recitând electoral și mincinos că este un proiect finanțat din fonduri nerambursabile. L-au făcut să nu-i aresteze cineva vreodată (nu din Maramureș, evident, pentru că aici am văzut cum s-au mișcat/stagnat lucrurile).

 

Bine, revenind la potențialul viitor Centru județean pentru adăpostirea animalelor, tot pe acea proprietate uriașă rămasă liberă (Althera ocupă doar vreo 11.000 mp) este vizată edificarea. Sigur, în primă fază… facem hârtiile. Adică Studiul de Fezabilitate, avizele, acordurile, certificate etc. Pentru asta s-au alocat inițial 45.000 lei (sumele din articol includ TVA), dar n-a vrut nimeni să execute pe banii ăștia.

 

Apoi, pentru că suntem bogați și darnici, CJ Maramureș a alocat de trei ori mai mult (ca la poker pe banii altuia) și, gata!, s-a rezolvat. De elaborarea documentației tehnico-economice SF (inclusiv avize și acorduri) pentru obiectivul Centru județean pentru adăpostirea animalelor se va ocupa un PFA din București deținut de Răzvan Gabriel Parlapan (foto mic dreapta). Banii, spuneam: fix 129.234 lei. Apoi, mai vedem ce facem cu hârtiile, dacă, cum, cu ce bani construim și Centrul pe care legea ne obligă de vreo 2 ani să-l avem și nu-l avem, dar nu-i nicio problemă, pentru că în România, statul e primul care nu respectă legile. Corb la corb… știți.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here