FAPT – Administrația Băii Mari va dărâma școala din Valea Borcutului pentru a construi un cămin de bătrâni cu 125 de locuri: proiectul, estimat la 59 milioane de lei

0
1330

PROIECT. Şcoală Primară nr. 7 din Valea Borcutului, situată lângă Casa Pocol, construită în anul 1906 de statul austro-ungar și lăsată să se ruineze de administrațiile județeană și locală care au avut-o în gestionare, va fi dărâmată pentru ca în locul ei să se construiască un imobil cu două etaje care va adăposti un cămin de bătrâni (titulatura cosmetizată este Centru Social pentru Persoane Vârstnice) cu 125 de locuri de cazare (68 de camere cu unul sau două paturi).

 

Certificatul de urbanism care autorizează demolarea corpurilor de clădire edificate în anii 1906, 1960 și 1972 a fost eliberat încă din 25 iunie 2020, dar nu a fost pus în practică, urbea neavând bani să demareze proiectul. Acum, însă, municipalitatea a înregistrat solicitarea obținerii acordului de mediu pentru întreg proiectul, deși acesta totalizează peste 59 de milioane de lei (59,009,993.73 lei, conform indicatorilor financiari din proiectul realizat de arhitect Luminița Popescu de la firma Studio Art Construct SRL din București). Cel mai probabil, sursa de finanțare va fi una nerambursabilă (statul sau UE), sau din credit bancar.

 

Ce prevede proiectul

 

Noua clădire va avea o suprafață construită de 2.647 mp pe un teren de aproape 8.900 mp, aflat acum în administratea Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare și necesită o perioadă de execuție a lucrării de 3 ani (36 de luni).

 

Conform proiectului, la parter vor fi recepția, birourile administrative, spații de așteptare pentru vizitatori, cabinet medical și cameră de tratament și 15 camere (dintre care două destinate personalului medical), o sală de protocol, o capelă, spălătorie și restaurant cu bucătărie. La etaje au fost proiectate oficii, un depozit, atelier de ergoterapie/bibliotecă, sală de fitness și 54 de camere (26 camere la etajul I și 29 de camere la etajul II).

 

Terasele de acces în clădire vor fi prevăzute cu 3 rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Clădirea va fi dotată cu 3 lifturi (din care unul pentru persoalul deservant). În curte, pe lângă alei pietonale, vor fi amenajate 15 locuri de parcare pentru autoturisme, o amenajare cu zone de relaxare și activități fizice.

 

Despre școala din Valea Borcutului
Școala de pe strada Valea Borcutului nr. 117 a fost construită în anul 1906 ca școală de stat clasele I-IV, cu predare în limba maghiară, datorită creșterii populației în urma dezvoltării mineritului. În primul an a funcționat cu 57 de elevi. Până atunci, copiii din actualul cartier al Băii Mari învățau la școala greco-catolică deschisă de magnatul Alexiu Pocol.
În perioada 1960-1965, clădirea s-a extins semnificativ, cu 8 săli de curs, o sală profesorală, direcțiunea, o sală de protocol, arhiva și o camera tehnică, iar în anii 1971-1972 s-a adăugat și o sală de sport. În urma expertizei tehnice de specialitate s-a menționat că structural imobilul nu mai poate fi exploatat fără riscuri, iar consolidarea sa este nerentabilă economic.

* Foto: @Valea Borcutului – FB

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here