EXPOZIȚIE – Tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus, expus la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

0
408
Tezaurul de la Oarța de Sus (sursa foto: maramures.transilvania-localitati.ro)

TEZAUR. Începând din 30 ianuarie, sunteți invitați la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (situat în Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3) să vizualizați expoziția „Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus” (curator: Raul Cardoș, muzeograf). Expoziția este deschisă publicului în fiecare zi de de marţi până duminică, între orele 10 și 16.30.

 

Cercetările arheologice (conduse de muzeograful Georgeta Maria Iuga) care au dus la descoperirea tezaurului de la Oarța de Sus au început în anul 1985, după ce o localnică a găsit trei monede de argint pe locul numit “Ogrăzi”, și s-a soldat cu descoperirea a 307 monede romane de argint.

 

În prima campanie de cercetări arheologice de la Ogrăzi au fost descoperite 191 de monede. A doua campanie, desfăşurată în 1986, a identificat alte 113 monede, iar în anii următori, după încheierea cercetărilor arheologice, au mai fost descoperite trei monede.  Specialiștii susțin că cercetarea acestui loc nu este epuizată, existând opinii că monedele identificate reprezintă doar 70-80% din tezaur.

 

Expoziţia prezintă publicului un tezaur cu o deosebită valoare istorică pentru zona de nord-vest a României, în special pentru zona din imediata vecinătate a limesului roman, fiind unic din perspectiva descoperiririlor similare de pe teritoriul administrativ al actualului judeţ Maramureş. Alături de tezaurele de la Ghirişa I, Ghirişa II și Teceu, cel de la Oarţa de Sus se numără printre cele mai importante tezaure descoperite în afara graniţelor nordice şi nord-vestice ale provinciei romane Dacia.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here