EXPOZIȚIE – La Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, „O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944”

0
316

VERNISAJ. Miercuri, 31 iulie 2019, de la ora 15.00, la Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, are loc vernisajul expoziţiei „O Prietenie Regală: Grigore Antipa şi Regii României 1892-1944”. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni şi cu Muzeul Municipiului Bucureşti.

 

Vizitatorii vor afla cu acest prilej povestea unei prietenii care învăluie patru generaţii ale familiei regale, prietenie dezvăluită de nepreţuite obiecte, documente şi fotografii inedite din colecţiile muzeelor partenere.

 

Prin această expoziţie, care poate fi vizitată în Baia Mare până în 27 octombrie, publicul îl va descoperi pe Grigore Antipa – prietenul devotat, cel care alături de familia regală călătorea an de an în Delta Dunării şi despre care regina Maria îşi aminteşte cu plăcere în celebrele sale Memorii: „Cel mai scump tovarăş al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om neobişnuit de mic la stat, rotund, jovial şi plin de înţelepciune. (…) Nu era nimic în lume ca să nu ştie el despre apă, peşti şi păsări. Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei”.

 

Regele Carol I l-a considerat pe Grigore Antipa de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului. A fost prietenul de-o viaţă al regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al regelui Carol al II-lea. Cartea de onoare a Muzeului păstrează semnăturile membrilor familiei regale a României, care an de an reveneau la Muzeul de Istorie Naturală, muzeul copilăriei lor.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here