EXPLOZIV – Locul din Baia Mare unde există 187 de tone de trinitrotoluen

0
2384

SĂ ȘTII. În Baia Mare există un loc în care e stocată o mare cantitate de explozivi, respectiv 187 de tone de TNT (trinitrotoluen – substanță solidă cristalizată, obținută din toluen, considerată exploziv puternic), aproximativ 600.000 de capse detonante și 300.000 de capse sertizabile.

 

Nu este vorba despre un depozit militar, ci este o reminiscență a industriei mineritului și aparține Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA, însă a fost… închiriat unei firme private.

 

Depozitul de exploziv este amplasat pe strada 8 Martie nr. 8A și are nouă camere. Firma care l-a închiriat, sereleul local Restart (care le aparține, în procente egale, lui Eugen Olea – fost director general și director tehnic al Remin -, Vasile Groza, Vasile Hanes, Vasile Marchiș și Petru Tripon), are ca principal obiect de activitate lucrări de demolare a construcțiilor – evident, paza depozitului de explozivi este asigurată de jandarmi.

 

Acest depozit este unul dintre puținele obiective din Maramureș care intră sub incidenţa Directivei SEVESO, care se aplică unităţilor în care sunt prezente substanţe periculoase în cantităţi care depăşesc anumite praguri – pentru comparație, explozia produsă, la 12 august 2000, la bordul submarinului rus Kursk, din cauza exploziei unei torpile din compartimentul din față al submarinului, și care a dus la scufundarea acestuia în Marea Barents, a avut o forță de 100 kilograme TNT, provocând un miniseism.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here