EXPLICAȚII & DEVOALĂRI DE MINCIUNI – Primăria Baia Mare și-a eliberat certificat de urbanism pentru Complexul Sportiv și de Agrement, în locul fostului ștrand: ce înseamnă asta

5
7239

LĂMURIRI DIN ORAȘUL CAPTIV. În această săptămână, Primăria Baia Mare și-a eliberat certificat de urbanism pentru obiectivul Complex Sportiv și de Agrement, localizat pe strada Câmpul Tineretului nr. 1. Locația este cea a defunctului ștrand municipal, unde de câțiva ani cresc copaci (la propriu!) în fostele bazine și unde sunteți mințiți că se va construi un aqua park, proiect recitat de vreo 10 ani de primarul Cătălin Cherecheș, care a promis de atâtea ori, pur electoral și fără niciun fundament, că „Baia Mare o să aibă cel mai mare, modern și frumos aqua park din Transilvania” (uneori „din România”, iar în cumplitele momente de lipsă totală a simțului ridicolului „din Europa de Est”), încât în ultimul timp nici n-a mai zis nimic despre asta, probabil pentru că deja îi vine și lui să râdă când își aude fantasmagoriile.

 

Bine, acum probabil vă-ntrebați dacă în sfârșit se face ceva, măcar niște hârtii de prostit electoratul volatil, că tot urmează o nouă rundă electorală. Răspunsul este: NU, nu se fac nici măcar hârtii. Nu se face NIMIC. Doar că, în disperare de cauză că nu poate face NIMIC, edilul a avansat și el, ca și mii de primari de comune, orașe și municipii din România, un proiect la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru edificarea unui bazin de înot didactic, de mici dimensiuni (25m x 15m), pe care el l-a prezentat ca fiind „de dimensiuni generoase” și pe care îl va amplasa în locul defunctului ștrand municipal, recitând că acesta este „parte integrată în Complexul Sportiv și de Agrement” (adică în aqua park-ul desenat pe hârtie).

 

Cel mai probabil, certificatul de urbanism eliberat în această săptămână de Primărie se referă tocmai la bazinul didactic (acoperit) pe care statul îl va construi acolo (dacă îl va construi). Respectiv, certificatul de urbanism dă dreptul avansării proiectului în faza pre-execuțională, adică al dobândirii celorlalte avize, autorizații necesare în dosarul înaintat la CNI.

 

Precizări: în urmă cu un an, la 3 aprilie 2022, primarul Cherecheș a prezentat acest bazin didactic, scrierea acreditând că e un proiect al său (o aveți AICI). Sigur, e doar o altă minciună. Așa cum am precizat, este un proiect tip al unui bazin de mici dimensiuni, așa cum construiește statul român în toate satele, orășelele și municipiile sărace, care nu-și permit să-și construiască unul așa cum își doresc. Partea pozitivă este că proiectul (repet, făcut de statul român) este relativ frumos. Dacă mergeți peste un an în metropola Aiud (un orășel care poartă titulatura de municipiu deși are o populație mai redusă decât Borșa) veți putea vedea fix acest bazin care se dorește a fi construit și în Baia Mare.

 

Subliniere: că statul construiește și-n Baia Mare un bazin de înot didactic, mic, așa cum construiește și la Recea, Fărcașa, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș, sau în alte sate și orășele, e foarte bine, pentru că autoritatea locală s-a dovedit incapabilă să construiască ceva. Rău e că autoritatea publică locală se împăunează cu acest proiect care NU îi aparține. Urmează câteva detalii.

 

În acest moment nici această investiție nu e sigură, proiectul de la Baia Mare fiind inclus doar pe lista sinteză (adică în așteptare), alături de altele similare din Sighetu Marmației, Seini (două), Ulmeni, Șomcuta Mare, Ruscova, Rozavlea, Repedea, Ocna Șugatag, Copalnic Mănăștur, Câmpulung la Tisa, Ariniș, Baia Sprie (am enumerat doar lista UAT-uri din Maramureș de pe lista care așteaptă aprobarea/demararea/finanțarea unui bazin de înot, în acest moment în județ fiind derulate doar 4 investiții în acest sens, în localitățile enumerate mai sus, respectiv în Recea, Fărcașa, Vișeu de Sus și Târgu Lăpuș).

 

Apoi, acest bazin de înot este unul DIDACTIC, cu dimensiunea de 25m x 15,4m, cu 6 culoare și o adâncime de 1,8m. La etaj sunt gradene pentru spectatori (124 de locuri), o sală de forță și una de gimnastică și vestiare. În exterior se amenajează 40 de locuri de parcare.

 

Pentru ca statul să ia în considerarea cererea UAT-urilor sărace de a le construi un bazin de înot pe care acestea nu și-l permit (investiția este de 11-11,5 milioane de lei, iar Baia Mare gestionată de edilul Cherecheș dă mai mulți bani pe închirierea timp de 4 ani a toaletelor publice), trebuia să demonstreze că poate să pună la dispoziție un teren de 74 m x 66 m. Baia Mare a pus la dispoziție acest teren pe teritoriul fostului ștrand, unde oricum nu a făcut NIMIC. Atât. Acum, probabil că solicitanților li se cere să completeze dosarele cu documentațiile necesare potențialei demarări a aprobării finanțării și apoi a introducerii execuției proiectului în licitație.

 

… am făcut aceste precizări pentru a nu crede că s-a schimbat ceva. Nu, nu s-a schimbat nimic. În acest oraș, Baia Mare, totul rămâne cum a fost și până acum. E un dolce far niente cronicizat. Eventual, cândva, o să vină statul să construiască un bazin didactic, mic, acoperit. Dar nu acum.

 

* Foto: @CNI

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. O presupusa investitie fara rost si nereprezentativa pentru Baia Mare si lipsita de farmec pentru zona respectiva. Deci…fara cap , ca multe alte ,,realizari,, ale domnului primar. Acest om fara viziune nu merita sa fie primarul Baii Mari. Dar nici consilieri mai breji ca e nu sunt. Nici prefectul nu raspunde la solicitari, propuneri, idei….doar cui vrea el !

  2. Pe baimareni ii doare direct la bascheti de ce va construi infractorul cereches acolo in locul Aqua Parcului Babilonic, acestia chiar adora si savureaza sa fie prostiti de puscarias. Cercul vicios continua deoarece si pe cereches il doare drept in fata pixului la un metru de ce isi doresc baimarenii. Ce este greu de inteles ? El si camarila sunt interesati doar de CAT le IESE la combinatie asa cum a fost si cu terenul de fotbal de pe str. Victoriei unde materialele de tip China folosite au costat cat cele de tip Londra. ASA ca dragi baimareni si mai ales Consiliu Local (ASERVIT) va doresc prosteala minunata incontinuare

  3. Lasati-l pe Cherecheș să viseze nu-l întrerupeți.Tot așa a declarat că va placa platoul din față de la centrala minelor cu plăcuțe de aur și cupru și că va planta acolo bradul de Crăciun al orașului.Dar,stand strâmb și gândind drept poate că nu numai el este vinovat ,omul visează vrea dar trebuie să mai aibă și aprobarea consilierilor.Oricum toată clasa politică a județului și a municipiului e jalnică,la regionalizare cădem pe locul 3 după Satu Mare care deja are putere economică mult mai mare.Pentru Baia Mare -Maramures nu este cine sa se intereseze.Noi suntem la stadiul de împrumuturi să renovam castele și case a lui Pocola in Banfy etc.in timp ce Satu Mare atrage industrie care ridică puterea economică.La revedere pa Baia Mare!😉

    • Vaiii domnule !!! Cum puteti jigni clica si camarila cerechesiana cu aceasta fraza : …..””pentru Baia Mare -Maramures nu este cine sa se intereseze””… cand are acest consiliu local cu care rade tot din bugetul local cum puteti sa-i insultati ??????
      Vreti sa asistati la sinuciderea in masa a acestora in cazul in care trebuie sa dispara din Baia Mare inpreuna cu „capo di tutti capi” dotore cereches. Dar cum Europa sufere si Baia Mare sufera cumplit. La alegeri trebuie sa va treziti asa cum spune si imnul tarii (care se canta si la Baia Mare) sa decaptivam orasul si sa taiem capul HIDREI (clovnului horor) ca sa nu mai „suga” bugetul local cu aceste toate guri hraparete si aservite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here