EXPLICAȚII – Ce este Centrul de deșeuri inerte, unde vrea să-l construiască Primăria Baia Mare și cu câți bani

0
1018

FACEM, DAR N-AVEM BANI. Administrația publică locală a municipiului Baia Mare vrea să construiască un ”Centru de gestionare a deşeurilor inerte şi vegetale”. Pe canalele oficiale, publicului i-a fost prezentat proiectul într-un mod care induce falsa idee că acesta ar rezolva problema deșeurilor, mai exact a lipsei de depozitare a acestora în municipiu/județ, în contextul nefuncționării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș.

 

Chiar dacă investiția e benefică/normală în orice comunitate, scrierea de față face corecturile de rigoare, explicând ce este de fapt acest Centru de deșeuri inerte, completând informațiile autorității cu detalii pe care aceasta le ascunde publicului: localizarea și costurile.

 

Ce este Centrul de deșeuri inerte

 

Prezentat public de primarul Cătălin Cherecheș ca fiind un Centru de colectare a deșeurilor inerte și voluminoase, proiectul și autorizațiile sunt pentru un Centru de gestionare a deşeurilor inerte şi vegetale. Că acolo se vor depozita ilegal și deșeurile voluminoase (de exemplu mobila scoasă din case de băimăreni), este o altă problemă. În fapt, Centrul va gestiona (aveți mai jos explicația cum va face asta) deșeuri inerte și vegetale.

 

Dacă deșeurile vegetale nu necesită (sper) explicații suplimentare, conform definiției și în accepțiunea legilor, deșeurile inerte sunt acelea care nu suferă nicio transformare semnificativă (fizică, chimică sau biologică). Adică nu se dizolvă, nu ard, nu produc levigat/poluanți, nu reacţionează în nici un fel fizic sau chimic, nu sunt biodegradabile şi nu afectează materialele cu care vin în contact poluând mediul sau dăunând sănătăţii umane. Practic, deșeuri care nu sunt biodegradabile (mobila/lemnul este), dar sunt inofensive pentru mediu și sănătatea umană.

 

Cel mai clar exemplu de deșeuri inerte sunt deșeurile din construcții și demolări. În mod normal, aceste deșeuri sunt voluminoase și nu pot fi depozitate în containerele urbane. Conform legii (care acum e încălcată în Baia Mare, de-o eternitate și ceva, dar factorii de protecție a mediului au ochii larg închiși), acestea trebuie depozitate în spații speciale/distincte și controlate. În aceste spații (cum va fi, dacă se va face, Centrul din Baia Mare) este strict interzisă depozitarea deșeurilor organice sau toxice.

 

Deșeurile inerte (de regulă moloz rezultat din construcții/demolări) trebuie sortate (separate de eventuale deșeuri neconforme – de ex. plastic) și apoi pot fi folosite ca materiale de umplere pe șantierele de construcție, la drumuri etc. La fel, conform legii, aceste depozite de deșeuri inerte pot fi active (funcționale  adică se poate depozita pe respectivul perimetru) până la 15 ani. După 15 ani, acestea trebuie acoperite cu sol vegetal și închise.

 

Locația și costurile

 

Depozitul de moloz și resturi vegetale pe care vrea să-l construiască municipalitatea Băii Mari este localizat pe un teren al urbei, situat pe strada Europa nr. 124, spre satul Mocira, cumva în prelungirea Stației de tratare a apelor uzate, pe malul râului Săsar (foto mic dreapta). Acum, acolo este un loc viran, utilizat de caravane de căruțe pentru popas. În jur, niște firme de colectare a fierului vechi, de dezmembrări auto, un punct de lucru al unei firme de curierat extern, un comerciant de utilaje agricole etc. Deja (înainte de a avea avizul Consiliului Local de a-l construi, respectiv în 19 iulie), Primăria controlată de Cherecheș a cerut emiterea acordului de mediu.

 

În privința timpului necesar pentru edificarea acestui centru… conform studiului tehnic în baza căruia se va face (dacă se va face) investiția, durata de realizare este de… 2 ani (24 luni). Pentru că nu-i ca și cum am pune un gard și spui că acolo e centrul de depozitare a deșeurilor inerte.

 

Proiectul prevede un drum de acces în lungime de 847 de metri (intrarea va fi din strada Iazului, de la intrarea în Stația de tratare a apelor uzate), o platformă betonată de peste 12.500 mp, dotările necesare (porți acționate electric, 60 de containere – de la 7 mc la 36 mc -, două gherete, 3 containere – pentru TESA și muncitori -, cântar auto electric cu capacitate de 80 de tone, prescontainere, cămin vidanjabil) și 8 utilaje (concasor, încărcător, excavator, buldoexcavator, 3 mașini de transport, un camion).

 

Cât costă toate acestea? Peste 27 de milioane de lei (exact: 27.087.694,88 lei, sumă care include TVA). Adică peste 5,5 milioane de euro, astăzi.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here