EXPLICAȚIE – Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș: De ce desființarea Secţiei de Investigare a Infracțiunilor din Justiţie este un obiectiv necesar și viabil

0
542
Cristian Niculescu Țâgârlaș

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ. Comisia juridică a Senatului a dezbătut săptămâna trecută proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), un instrument creat de PSD în scopul subminării independenței magistraților și instaurarea controlulului politic asupra justiției, fapt care a atras critici dure chiar din partea Comisiei Europene și a Comisiei de la Veneția.

 

 

Repararea legilor justiției este unul dintre obiectivele asumate de Partidul National Liberal și vom lupta, alături de partenerii noștri de coaliție, pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a declarat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, membru al grupului liberal maramureșean din Parlamentul României.

Proiectul de lege are ca obiectiv desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind stabilite o serie de măsuri tranzitorii care decurg din această decizie. Totodată, se propune abrogarea din Legea nr.304/2004 reactualizată, legea privind organizarea judiciară, a prevederilor care menționau și reglementau funcționarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

 

 

Dezbaterile privind desființarea SIIJ au fost reluate în cadrul Comisiei juridice a Senatului miercuri, 14 aprilie, la discuții fiind prezenți Stelian Ion (ministrul Justiției), Bogdan Mateescu (președintele Consiliului Superior al Magistraturii) și Gabriela Scutea (procurorul general al României). Acest aspect constituie o dovadă certă a faptului că toate instituțiile statului cu atribuții în domeniul justiției colaborează pentru ajungerea în cel mai scurt timp la un consens privind desființarea SIIJ, unul din  obiectivele care pot determina ridicarea Mecanismului de Cooperare și de Verificare, instituit la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

 

 

Biroul senatorial Cristian Niculescu-Țâgârlaș

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here