EXPLICAȚIE – De ce nu ne îngrijorează alarmista veste privind creșterea cu 109% a numărului de firme din Maramureș intrate în insolvență în acest an

0
513

INSOLVENȚE – MARAMUREȘ. Cu referire directă la numărul firmelor care au intrat în insolvență în primele 9 luni (ianuarie-septembrie) ale anului 2021, mai multe institute de analiză economică au introdus Maramureșul pe lista județelor campioane ale acestui nedorit titlu economic, faptul fiind preluat pe nemestecate de presa autosuficientă, fără măcar o preliminară cercetare, măcar pentru a afla argumentele reale.

 

Procentual, informația este veridică, în Maramureș fiind consemnată în primele 9 luni din 2021 o creștere procentuală de aproape 109% (exact: 108,62%) a numărului de firme intrate în insolvență – evident, raportarea s-a făcut la perioada similară a anului trecut (ianuarie-septembrie 2020). Însă aici se oprește orice alarmare, în fapt aceste date privind numărul insolvențelor nefiind îngrijorătoare pentru economia județului (din păcate, sunt alte date/rapoarte economice care ar trebui să ne îngrijoreze, nu aceasta).

 

2mnews face reparația de rigoare, din respect pentru informarea corectă a publicului, oferind informația completă și apoi explicația/argumentele pentru care vestea e o furtună într-un pahar cu apă. Precizări: toate cifrele, datele și procentele prezentate în scrierea de față provin exclusiv din surse de informare oficiale ale instituțiilor abilitate ale statului român; analiza și explicațiile au la bază exclusiv aceste informații oficiale.

 

Ce înseamnă, practic, creșterea insolvențelor cu 109%

 

În primele 9 luni ale anului 2021, la nivel național au intrat în insolvență 4.307 firme, creșterea procentuală raporată la aceeași perioadă a anului trecut fiind de 7%, conform Oficiului Național Registrul Comerţului. În Maramureș, creșterea procentuală a fost de 108,62%. Procentual, a fost a doua creștere din țară (după Vrancea, cu 116,67%). Pentru un consumator de informație neavizat în domeniu economic, vestea poate părea alarmantă. În special pentru aceștia, o explicăm.

 

În primele 9 luni din 2020, în Maramureș au intrat în insolvență 58 de firme. Adică o medie de 6,4 firme pe lună. Sau o medie de 0,2 firme/zi. Mult sub media națională și cantitate neglijabilă dacă o raportăm la totalul firmelor înregistrate în județul Maramureș: peste 54.500. Raportat la această perioadă cu puține insolvențe (petrecută și din cauza restricțiilor impuse de pandemie în instanțele de judecată, care decid asupra insolvențelor firmelor), procentul aferent primelor 9 luni din acest an e mare (108,62%). Să vedem ce înseamnă numeric.

 

În primele 9 luni din 2021, în Maramureș au intrat în insolvență 121 de firme. Adică o medie de 13 firme/lună (și în luna septembrie 2021 au fost declarate în insolvență fix 13 firme din Maramureș), sau o medie de 0,44 firme/zi. Să presupunem că e mult. Dar să explicăm de ce nu este mult, mai exact să precizăm de ce sunt raportate “multe” insolvențe în Maramureș.

 

În județul Maramureș, din cele 35.140 de firme active (conform ONRC), anul trecut au fost active economic în mod real circa 10.000 de firme (anul trecut, doar 10.828 de firme din Maramureș au avut cifră de afaceri). Sub o treime. Acesta este un aspect al insolvențelor: că doar 30% din firmele înregistrate sunt și folosite de proprietarii lor în circuitul economic. Restul există doar scriptic. Însă asta se regăsește în toate județele, implicit nu explică numărul “mare” de insolvențe din Maramureș.

 

Cea de-a doua explicație (cea reală și negăsită frecvent în majoritatea celorlalte județe) constă în apetitul Direcției Județene a Finanțelor Publice Maramureș de a face, periodic, curățenie pe la Oficiul Registrul Comerțului din județ, respectiv de a cere insolvența/radierea (după caz) a firmelor aflate în „adormire” de mai mulți ani și care înregistrează restanțe financiare către stat. Conform monitorizării 2mnews, trimestrial sunt trimise în judecată cu solicitare de deschidere a procedurii de insolvență câteva zeci de firme (către 100). Ceea ce nu e rău, dimpotrivă (este un soi de curățenie generală economică cu ciclicitatea anotimpurilor).

 

De ce nu e îngrijorător

 

Și acum să explicăm de ce nu trebuie să ne îngrijoreze numărul firmelor în insolvență (eventual practicile, durata insolvențelor, manevrele care se fac pentru neplata datoriilor create de acestea, mutarea activității intrate în insolvență pe firme reactivate sau nou-create etc.).

 

În principal, există două argumente: 1) cele 121 de firme din Maramureș intrate în insolvență în primele 9 luni ale anului 2021 reprezintă 0,2% din totalul firmelor existente (și, oricum, cele mai multe nu aveau activitate economică de mai mulți ani); 2) tot în primele 9 luni ale acestui an, în Maramureș s-au înființat 2.869 de noi firme (cu alte cuvinte, ciclul vieții economice, frunza putrezită care dă naștere vlăstarului, au intrat în insolvență 121, au apărut 2.869 de noi firme). Nu de firme ducem lipsă, ci de predictibilitate politico-administrativă și de performanță și de fair-play economic.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here