EXPLICAȚIE – Consiliul Județean Maramureș trimite un drept la replică, care, de fapt, este o scuză: „Dintr-o eroare de redactare, am… inversat sumele”

0
1410

DREPTUL LA REPLICĂ, DE FAPT O SCUZĂ. Consiliul Județean Maramureș a trimis 2mnews un drept la replică, care nu e un drept la replică, fiind, de fapt, o scuză. Deși nu suntem răspunzători de îndreptarea greșelilor comise de instituția publică, am decis să îl publicăm întocmai, în speranța că explicațiile sunt reale (rămânând la convingerea, bazată pe analiza unor lucrări de infrastructură similare desfășurate în alte județe pe care le monitorizăm, că suma de 600.000 lei pentru reparația unui drum afectat de inundația cauzată de o vale este enormă):

 

“În materialul publicat în ziarul online 2mnews.ro din 28 septembrie 2021, respectiv “INCREDIBILA INCONȘTIENȚĂ – Document: administrația Maramureșului va plăti pentru refacerea unui drum județean… 4.000 de euro/metru, de 7 ori peste standardul maxim”, dorim să clarificăm situația și să asigurăm cititorii publicației dumneavoastră, dar și redacția, că banul public este folosit eficient și corect.

 

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 992/17 septembrie 2021, privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamitățile naturale, pentru județul Maramureș s-au alocat 645.000 lei, sumă ce nu a fost defalcată pe cele două obiective pentru care a fost destinată suma. Pentru refacere drum județean DJ 184B Buteasa Râu, L=0,03 km comuna Șomcuta Mare se alocă 45.000  lei, iar pentru refacere tronsoane de drum în lungime de 25 m și 50 m identificate pe o lungime de 2 km pe DJ 184B, alunecări de teren, localitatea Preluca Nouă sunt alocate 600.000 lei.

 

Precizăm că, dintr-o eroare de redactare, în anexa la proiectul de Hotărâre de Consiliu aceste sume au fost inversate. Eroarea materială a fost între timp remediată și anexa la proiect corectată corespunzător.

 

Pentru o mai bună informare, facem clarificarea că drumul județean 184B a fost afectat de fenomene de alunecare pe o lungime totală de 2 km, pe tronsoane multiple, cuprinse între 25 și 50 de metri. Pe această cale, menționăm că refacerile de drum afectate de calamități, fiind specifice și diverse, conțin lucrări care depășesc cadrul standardelor de cost, fiind necesare intervenții la nivelul patului drumului, adică asupra întregii structuri rutiere, dar și lucrări de punere în siguranță de tipul drenurilor, zidurilor de sprijin sau consolidărilor de platformă drum.

 

Totodată, precizăm că lucrările de punere în siguranță se fac pe lungimi care rezultă în urma expertizelor tehnice care vor sta la baza executării lucrărilor de refacere și, datorită influenței fenomenului asupra zonei adiacente, sunt de obicei superioare lungimilor efectiv afectate de calamități. Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție.

 

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș”

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here