EXPLICAȚIA – Studiul de Fezabilitate pentru pasajul rutier Clubul Văcarilor (Baia Mare – Recea), respins: completările cerute cresc costurile cu 50%, până la circa 250.000 lei

1
8256

SF-UL TREBUIE REFĂCUT. În 26 octombrie 2022, Studiul de Fezabilitate pentru construirea pasajului rutier Clubul Văcarilor (Baia Mare – Recea) a fost respins de Comisia Tehnico-Economică a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Mai exact, s-a solicitat modificarea/completarea soluției tehnice, în sensul extinderii zonei proiectate, respectiv integrarea proiectului (pasaj și cale rutieră) pe toate direcțiile (inclusiv pe Varianta de Ocolire Baia Mare).

 

Practic, CNAIR, desemnată politic să implementeze proiectul estimat la circa 100 de milioane de lei, a cerut beneficiarului (Consiliul Județean Maramureș) să impună proiectantului corelarea circulației din soluția de pasaj cu calea rutieră existentă, inclusiv pe sensul de drum pe care nu se propune pasajul. Dacă se face asta, zice CNAIR, se poate obține obligatoriul aviz al Serviciului Avize și Reglementări – Siguranța Circulației al CNAIR.

 

Mai exact, această decizie impune o refacere a SF-ului și necesită completări/modificări la proiect, în privința semnalizării rutiere, reamenajării sensului giratoriu, racordarea bretelelor la benzile curente de circulație, iluminatul căilor de circulație rutieră etc.

 

Implicit, proiectantul (contractat în 10 noiembrie 2021 de Consiliul Județean Maramureș și care este firma Professional Engineering Consulting SRL din București, controlată de Mircea Valentin Dincă) trebuie să realizeze suplimentar noi studii de teren, investigații geotehnice ș.a.m.d. Evident, firma nefiind ONG a solicitat o suplimentare a bugetului inițial pentru a executa ceea ce i se cere în plus față de contractul inițial.

 

Bugetul suplimentar se ridică la circa 77.300 de lei (circa 15.000 de euro) și va fi acoperit exclusiv din banii județului (bugetul CJ Maramureș), pentru că asociatul, Primăria Baia Mare, e sărac lipit pământului și dator la bănci și firme, iar banii pe care îi are îi folosește pentru a alimenta pușculițele abonaților publici care prestează la prețuri supraevaluate servicii greu cuatificabile (deszăpeziri, iluminat ornamental, spectacole “gratuite” care costă enorm etc.).

 

Sinteză: cheltuielile necesare pentru finalizarea Studiului de fezabilitate care vizează proiectul Pasajului rutier Clubul Văcarilor (Baia Mare – Recea) au crescut cu 50%, de la 30.000 de euro la 45.000 de euro (echivalent în lei, circa 250.000 lei, sumă care include TVA), CJ Maramureș plătind 30.000 de euro, iar Primăria Baia Mare, 15.000 euro.

 

Realizarea Pasajului rutier Clubul Văcarilor (Baia Mare – Recea) a fost estimată, conform SF-ului respins, la aproape 100 de milioane de lei (exact: 98.293.884,77 lei, sumă care include TVA), conducerea administrației județene, controlată de Ionel Bogdan (PNL), vizând finanțarea din fonduri externe rambursabile și nerambursabile, respectiv prin Mecanismului de redresare și reziliență (PNRR), lucrarea (care deține din 10 martie 2022 Certificatul de urbanism) urmând să fie făcută în parteneriat cu CNAIR SA.

 

Conform SF-ului, s-a optat pentru un pasaj cu cinci deschideri, două culee (infrastructura care susține calea de acces pe pod) și 4 pile (picioare), având o lungime a suprastructurii de 130 de metri și o lungime totală de 495 metri (lungimea rampelor fiind de 365 de metri). Practic, s-ar construi la valoarea de aproape 200.000 lei (cu tot cu TVA)/metru.

 

Pasajul rutier vizează descongestionarea traficului rutier greu în zona sensului giratoriu de la Clubul Văcarilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here