EXERCIȚIU – Simularea unui accident aviatic la Aeroportul Maramureș: o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române lovește cu aripa pista și ia foc

0
313

ACCIDENT AVIATIC – SIMULARE. Luni, 14 noiembrie, de la ora 16.00, la Aeroportul Internațional Maramureș va avea loc un exercițiu de simulare a unui accident aviatic, scenariul de intervenție referirindu-se la o aeronavă care la aterizare, din cauza unei rafale de vânt (80 km/h), lovește cu capătul aripii stângi pista, iar trenul de aterizare ia contact dur cu solul, respectiv izbucnește un incendiu, a anunțat președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș, prefectul Rudolf Stauder.

 

Organizatorii exercițiului de simulare au solicitat prezența unei aeronave C-27J Spartan din cadrul Statului Major al Forțelor Aeriene Române. La activitate va fi prezent și un reprezentant al companiei TAROM.

 

După anunțarea producerii situației de urgență prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (112), este informat prim-adjunctul inspectorului șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș și se activează Planului roșu de intervenție. Până la sosirea echipelor de intervenție, la locul producerii accidentului aviatic vor acționa forțe de intervenție și personal medical din cadrul Aeroportului Internațional Maramureș (două autospeciale de stingere incendiu cu apă și spumă, respectiv ajutor medical).

 

La locul producerii accidentului se vor deplasa echipaje de intervenție și mijloace tehnice din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș, SMURD Maramureș, Serviciului Județean de Ambulanță Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramureș, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Poliției Transporturi, grupuri de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, voluntari de la Serviciu de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare și Crucea Roșie Română, filiala Maramureș.

 

Desfășurarea exercițiului de simulare a accidentului aviatic se va efectua cu sprijinul angajaților Aeroportului Internațional Maramureș și al celor din cadrul Serviciului de Trafic Aerian DSNA Baia Mare. Se va proceda la alarmarea personalului din turele libere. Echipajele medicale vor proceda la triajul și acordarea primului ajutor medical de urgență, respectiv la transportarea pasagerilor  răniți la Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

 

Pentru buna desfășurare a intervenției, jandarmii maramureșeni împreună cu directorul general al aeroportului vor proceda la stabilirea perimetrului de acces, securizarea acestuia, respectiv asigurarea zonei de protecție, siguranței și ordinii publice în zona perimetrului aeroportuar. Polițiștii maramureșeni vor asigura fluidizarea traficului autospecialelor de intervenție spre și de la locul aeroportului, balizarea zonei și accesul personalului și mijloacelor de intervenție la punctele de evacuare, triaj și asigurare medicală.

 

De asemenea, vor proceda la protecția zonei pentru conservarea probelor și vor participa sub conducerea procurorului la cercetarea cauzei și a producerii accidentului aviatic. Exercițiul combinat de intervenție, în sistem integrat, de gestionare a unei situații de urgență generate de producerea unui accident de aviație se va desfășura în cooperare cu grupurile de suport din cadrul CJSU la Aeroportul Internațional Maramureș se va în cadrul Aplicației Generale de Urgențe AIMM 2022.

 

* Foto generică: @Karam Sodhi via jetphotos.com



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here