EXCLUSIV – VIDEO – Director de instituţie judeţeană din Maramureş, beat mort în birou, în timpul programului de lucru

31
5695

DEMITERE. Joi, 12 ianuarie 2017, ora 14. Dr. Ilie Gherheş (în foto), directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, instituţie de cultură finanţată şi aflată în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, aflat în propriul birou, era într-o stare evidentă şi avansată de ebrietate. În afara filmării aferente acestui articol, 2mnews.ro deţine şi alte dovezi (video, audio şi scrise) care atestă afirmaţia de mai sus – de fapt, cel mai puternic argument, în afara imaginilor, este chiar declaraţia lui Gherheş: „M-am îmbătat”.

 

Cura bahică instituţionalizată a avut loc chiar în instituţia publică, în timpul orelor de program, în biroul lui Gherheş – de asemenea, 2mnews deţine dovezi privind identitatea „comesenilor” şi a licorilor cu care s-a cinstit directorul Muzeului. Acestea sunt faptele care vor conduce la demiterea lui Gherheş. Însă în afara acţiunii logice care urmează – demiterea -, merită subliniate câteva aspecte.

 

Cine este şi cine l-a pus în funcţie

 

Ilie Gherheş (55 de ani) este doctor în istorie şi cadru didactic (lector universitar) la Facultatea de Ştiinţe Psiho-Socio-Umane – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, filiala Baia Mare. A fost, pe rând, director la Căminul Cultural Petrova, muzeograf la Muzeul Sighetu Marmaţiei, ghid la Complexul Muzeal Bucovina, director al Arhivelor Naţionale Maramureş, a candidat fără succes la şefia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie şi apoi a fost angajat, iniţial ca şi cercetător (în 1 februarie 2008) la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară.

 

În 1 septembrie 2010 a fost numit şef interimar al secţiei Muzeul Satului din cadrul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare. Din această postură a fost numit preşedintele Comisiei de recepţie a lucrării de mansardare a casei-poartă de la intrarea în Muzeul Satului, lucrare în valoare de 350.000 de lei care a fost recepţionată (probabil), plătită integral (sigur!), dar despre care Camera de Conturi Maramureş consemnează în raportul de control că s-au plătit 68.000 de lei pentru lucrări neefectuate.

 

În urma „deranjului” cauzat în 15 noiembrie 2016 de DNA la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară – soldat cu cercetarea sub control judiciar a fostului director, Gheorghe Robescu, şi a contabilului şef, Doina Petrică -, directorul Robescu se pensionează. Şeful CJ Maramureş, Gabriel Zetea, îl numeşte, în 5 decembrie 2016, în funcţia de director pe cel mai capabil om să conducă destinele unei instituţii de cultură din portofoliul CJ: pe şeful secţiei Muzeul Satului, care este şi (nu râdeţi!) preşedintele Comisiei de Etică a Muzeului, the one and only: Ilie Gherheş (sau „Ilie Gherheş 100%”, cum se recomandă când se îmbată).

 

Ca-n 1788

 

Preşedinte al Comisiei de Etică, condamnat la pedeapsa de 6 luni închisoare (executarea pedepsei fiind suspendată condiţionat pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni) pentru conducerea autovehiculului sub influenţa alcoolului?! Numit director, domnule Zetea?! Şi o recidivă atât de… puţin surprinzătoare? Parcă l-aţi numit director la ghereta de la poartă, nu la o instituţie al cărei patrimoniu este constituit din 50 de monumente de arhitectură populară şi instalaţii tehnice, precum şi o colecţie de peste 11.000 de piese reprezentând mobilierul ţărănesc, inventar agro-pastoral, port popular, textile de interior, podoabe populare şi obiecte de cult.

 

În propriul CV, la capitolul „Competenţe şi aptitudini artistice”, Gherheş scrie: „sunt fascinată (?!) de lumea reconstituirilor diferitelor etape, fenomene şi evenimente istorice”. Probabil joi, 12 ianuarie 2017, Gherheş a reconstituit Bătălia de la Caransebeş (1788), când avangarda armatei imperiale habsburgice, un contingent de husari, s-a îmbătat cu rachiul cumpărat de la nişte ţigani din zonă şi a declanşat cel mai sinistru conflict militar (deşi „duşmanul”, adică armata otomană lipsea, habsburgii s-au ucis ei între ei, catastrofa militară soldându-se cu aproximativ 10.000 de camarazi morţi).

 

Luni, 16 noiembrie 2017, ora 10.15. Reacţia lui Ilie Gherheş.

 

„Omule bun, au venit la mine nişte colegi şi un primar (n.red., îi enumeră), să-i scriu o prefaţă la o lucrare. Eu nici măcar nu eram în birou când au scos o sticlă de horincă (n.red., pe masa de protocol a biroului lui Gherheş sunt mai multe sticle) şi au împărţit. Eu nu ştiu cât eram de în stare de ebrietate, că pân’ la urmă n-am putut să-i refuz. Era ora 15 şi ceva (n.red., toate înregistrările din posesia 2mnews.ro sunt făcute între orele 13.50-14.00). Bineînţeles că-mi reproşez… Nu mi se pare normal, nu trebuia să se-ntâmple, asta e! Da’ mai mult ce pot să fac, omule bun? Trebuie neapărat să facem un material pe tema asta?…”, a declarat dr. Ilie Gherheş, directorul Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, instituţie din subordinea CJ Maramureş, despre ceea ce tot el a numit „tâmpenia asta”.

 

Vom reveni cu detalii.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

31 COMENTARII

 1. Din cand in cand, cand cred ca nu mai am nicio sansa in tara asta, revin la acesta filmare. Ma amuz. E unul dintre putinele cazuri in care afirm: cata dreptate am! Asta am inteles ca acest domn a fost lasat totusi sef de sectie. Asa betiv cum e. Totusi e bun de sef pe leafa publica, asa majorata si cu multe sporuri. Stiti?

 2. Pentru mmmmm12345: Apreciez ca aveti curajul de a semna cu numele dvs. real. „Prietenii” cu care apare Gherhes in cateva dintre filmarile din posesia 2mnews nu sunt in stare de ebrietate, nu sunt in biroul lor situat intr-o institutie publica, sunt in vizita oficiala/de curtoazie, dupa caz.
  2mnews nu a cenzurat nimic din ceea ce trebuia sa aduca la cunostinta opiniei publice: dl. Gherhes a consumat bauturi alocoolice pana cand a ajuns intr-un avansat stadiu de ebrietate in biroul sau din institutia publica, in timpul orelor de program. Primarul nu trebuia demis, era prezent in Muzeu intr-o cauza oficiala si nu era sub influenta bauturilor alcoolice. Daca mai aveti vreo dilema, va stau la dispozitie cu placere – zbuciumul trebuie linistit. Va multumim ca ne urmariti.

 3. Prietenii cu care Gherhes a baut se numesc Laurentiu Batin, primarul comunei Giulesi, un smecher de mare clasa (fost sef al Politiei de Frontiera Sighet, colonel ) si profesorasul de la universitatea de nord Petru Dunca, alt mare intelectual al judetului. Mai ales acesta din urma cunoaste foarte bine toata istoria si filosofia horincii, de la facere pana la consumarea ei, eventual eliminare prin mai multe orificii. De ce redactia a trunchiat filmarea astfel incat comesenii sa nu fie vazuti? sa fie dat filmul intreg al actiunii…….primarul si profesorul nu trebuiau sa fie tot la munca? Ei de ce erau liberi la orele 13,50-14,00 cand s-a facut filmarea si deja erau beti de ceva ore? Primarul nu trebuie demis?

 4. Femeia aceea avea un plan si cred ca a asteptat momentul, ba mai mult, a pus umarul pentru a se produce mai repede…. interese si numai interese pentru a lua altcineva locul de director, ca tot suntem in perioada schimbarilor si a innoirilor…..cu vechituri !

 5. Vinovat dl director, na… a comis-o… dar, stimabila dna doina e infinit mai vinovata si faptul ca l-a filmat spune foarte multe despre caracterul ei si, banuiesc, despre interesele personale!!

 6. Consider ca, dincolo de a rade si de a ne cruci de fapta acestui betiv care a platit (pe buna dreptate) cu functia pentru fapta asta penibila, ar trebui sa fim constienti si informati ca persoanele care au stat in spatele acestui videoclip sunt mult, foarte mult mai patate si mei periculoase decat bietul Ilie! Fac apel la corectitudiena ziaristilor de aici si sunt constient ca acest comentariu e posibil sa nu fie aprobat: PERSOANE DIN SPATELE ACESTUI VIDEOCLIP ESTE O INDIVIDA CERTATA CU LEGEA SI CERCETATA DE DNA PENTRU INFRACTIUNI GRAVE DE CORUPTIE! Intrebarea oricarui om cu capul pe umeri este: daca un betiv care nu a furat nimic (sau cel putin nu au aparut dovezi care sa-l incrimineze) este atat de aspru mediatizat, o persoana vinovata pentru infractiuni financiare grave ce merita?
  ps: Individa in cauza se numeste PETRICA DOINA si a fost contabilul sef al acestei institutii care ar fi trebuit sa reprezinte o mandrie si un b azon pentru Maramures si pt intreaga tara. De mentionat ca respectivei „angajate” i-a fost ridicat dreptul de semnatura, deci nu mai poate profesa nicaieri inca din noiembrie 2016! Prin urmare, domnilor ziaristi, ar trebui sa cercetati calitatea ei de anjagata, tinand cont de faptul ca organele de cercetare penala au lasat-o fara obiectul muncii inca de acum 2 luni! Sa va intrebati si din ce bani i-a cumparat odraslei ei, un pustan de maxim 25 de ani, un Audi A8 aproape nou!

  • In atentia celui ce administreaza aceasta pagina, ma numesc Diana Madar iar aceste comentarii care apar aici nu sunt scrise de mine dar cineva se foloseste de numele meu ceea ce nu este normal. Va rog respectuos fie stergeti acele comentarii, fie publicati adresa de email de la care au fost trimise. Nu ma intereseaza acest subiect si nici nu doresc sa imi expun vre-o parere despre acest subiect.
   Cu stima si respec,
   Diana Madar

   • Stimată doamnă, nu vă putem oferi datele de contact ale respectivului utilizator, nu o putem face decât la cererea organelor competente și doar în condițiile încălcării legii. Înțeleg că vi s-a creat un inconvenient deoarece nu sunteți de acord cu postarea respectivă, dar poate fi vorba și de o simplă coincidență de nume. Vă rugăm respectuos să înțelegeți că, dacă cineva postează un comentariu cu o opinie personală și îl semnează – să zicem – Ion Ionescu, nu vom putea să îi ștergem omului acel mesaj doar pentru că un alt Ion Ionescu nu este de acord cu el.

    Acestea fiind zise, vă dorim navigare plăcută în continuare pe 2mnews.ro.

   • Ce tare! :)))) In atentia d-nei sau d-rei Diana Madar (cea suparata, confuza) dupa cum se vede treba, avem de-a face cu o coincidenta. 🙂
    Si acum o sa incerc sa-i reduc din stress tizei mele: ma numesc Madar Diana Florina, sunt nascuta in Baia Mare, locuiesc de 2 ani in Elvetia, ip-ul meu e 185.50.191.250, adresa mea de mail e flore22c@yahoo.com si stiu foarte bine si-mi ascum ce am scris. Presupunand ca amandoua suntem maramuresence ar trebui sa stim ca nume gen Pop, Ilies, Ardelean sau Madar sunt destul de frecvente aici sunt ca si Popescu si Ionescu in sudul tarii sau Kiraly-Mihaly-Timos in Borsa de ex. Poate suntem si rude de al nu stiu catelea grad, mai sti? Asadar, daca subiectul nu te intereseaza, e interesant cum de te-ai atacat asa usor tinand cont de faptul ca te asteptai sa fie vorba de o coincidenta, asa cum si administratorul ti-a zis. Sa nu-mi spui ca te cheama si Florina ca jur ca la primavara, cand mai vin prin oras, jur ca ne intalnim la o cafea! :))

    Referitor la subiectul discutiei, sa stiti ca eu scriu in cunostinta de cauza deoarece o cunosc detul de bine pe aceasta doamna Petrica Doina din cadrul bisericiim Martorii lui Iehova. Logodnicul si viitorul meu sot are de laut de la aceasta individa o datorie de peste 400 euro, bani pe care ii asteapta de vro 3 ani si suntem constienti ca o sa-i maia stepte mult si bine. Cea mai mare problema este ca inainte de a-i da cu imprumut acei bani, noi nu o cunosteam atat de bine dar de cand am observat ca individa a inceput sa se ascunda de noi si sa nu raspunda la telefoane, e normal ca am inceput sa ne interesam mai in detaliu de persoana ei si sa sapam mai adanc…asa ca datorita unei cunostinta comune care a lucrat la acel muzeu (sa nu credeti ca is nebuna sa-i dau numele) am aflat ca aceasta Doina nu a fost la primul gest urat de acest fel si ca e cam de felul ei certata cu legea si bunele moravuri! iar daca mai are si dosare in curs la D N A si tribunal, atunci chiar nu ma mai mira iar lucrurile incep sa se lege!….

    Cu stima si scuze in caz ca am creeat neplaceri! Diana madar (cat inca mai sunt d-ra)

   • In completarea celor scrie mai sus,draga Diana Madar,as vrea sa-ti mai scriu ceva:
    Sincera sa fiu,ceva in atitudinea ta nu se leaga, tu te-ai contrazis in comentariul tau. Pe de o parte spui ca nu te intereseaza subiectul,pe de alta parte te arati foarte indignata si te comporti de parca cineva se foloseste de numele tau ca sa semneze ceva important, vinda un teren,nu ca sa faca un amarat de comentariu. Pai ce poate intelege din asta orice om cu creier la purtator: poate intelege ca nu doar comentariul in numele tau te-a deranjat ci (mai ales) faptul ca in numele tau s-a scris o parere diametral opusa! Sper sa ma insel dar cred ca asta te deranjeaza pe tine mai degraba!
    Stimata doamna sau domnisoara, eu nu am treaba cu muzeul ala si nu il cunosc pe bietul director decat din auzite, dar persoana mai neserioasa si mai mizerabila decat fiinta pe care o aperi tu e greu de gasit! Si cred ca incepm sa stiu si cine esti tu: daca cumva esti fata faimoasei canterete de muzica populara Malvina Madar Iederan,atunci se explica unele lucrurii: mama ta era o apropiata si o buna prietena a tepuitoarei Doina.
    Daca ma insel,te invit sa ma contrazici.

 7. Rusine celor care o vorbesc asa pe Doamna Doina.habar nu aveti cine este adevăratul Ilie Gherheș.exact asa a facut si in alte parti pe unde a mai lucrat,nu e de mirare!este un smecher si un prefăcut mai mult de atat este si manipulat…un om de nimic care stie doar sa faca rau!!!

 8. Ma uit la comentarii si ma minunez…. voi cei ce ii luati apararea acelui BETIV sa stiti ca nu e prima data cand se intampla asta…. singurele diferente sunt ca acum a fost in functia de director interimar nu in cea de sef de sectie si ca acum cineva a indraznit sa il filmeze….. Bravo doamna Doina…. Insfarsit a indraznit cineva sa ia boul de coarne… o asemenea pleava trebuie maturata din institutia de cultura…. din institutia pe care a facut-o de rusine de fiecare data cand a avut ocazia: in zile normale de lucru, evenimente din muzeu si pana la simpozioane organizate la Bucuresti….. asa ca cei care lucreaza la muzeu stiu ffff bine cine e betivul, doar ca unii nu au zis nimic pt ca le-a convenit si au avut foloase de pe urma lui ( lucrare de licenta scrisa si multe altele) altii pt ca nu au vrut sa ii faca rau ca poate isi revine insa lupu isi schimba parul dar naravul ba. Asa ca afara cu betivul. Iar despre descinderea DNA, pana la proba contrarie cei cercetati benneficiaza de prezumtia de nevinovatie….

 9. Domnul Ilie si-a facut-o cu mana lui,nu are doamna Doina nici o vina. Sigur a pus el pe cineva sa lase aceste comentarii „frumoase” despre doamna Doina,dar eu pot sa va asigur ca doamna Doina este un om deosebit. Domnului Ilie nu i-a dat nimanui bautura cu forta,oameni buni,sa fim seriosi. Stim cu totii ca acesta este un obicei in cazul domnului Ilie Gherhes. Sincer,toate probleme cu DNA-ul se datoreaza acestui stimabil domn,deoarece este o gura sparta,asa cum il cunosc si eu. O seara placuta si nu vorbiti in nestiinta de cauza.

 10. Nu mai vorbiti in nestiinta de cauza.Acest om Ilie Gherhes este un turnator,vorbeste numai prosti!V-ati pus intrebarea vreodata de ce a fost dat afara de unde a mai lucrat?a fost director la arhive a fost dat afara tot pentru ca a baut.la fel a facut acuma!nu mi se pare corect sa acuzati asa pe doamne contabila.o sa vedeti pana la urma cine e vinevatul penru tot ceea ce sa intaplat in ultima peroada la acea institutie,Doamne Doina este un om deosebit,a ajutat pe toata lumea inclusiv pe el,si el ce a facut?ia intors spatele asa cum fac si anumite colege din cadrul muzeului.asa ca nu mai vorbiti in nestiinta de cauza si nu mai acuzati!

 11. ,,Doamna” Doina,v-ati dat examenul in fata noastra!Cu un limbaj de mahala,cu o atitudine de țață de piață și cu un așa zis ,,colonel”martor ati demonstrat ca totul este o facatura bine regizata.Din betie ne trezim dar din prostie niciodata.Sa speram ca cei de la DNA vor aprinde lampa la Muzeu si vor face lumina in dosarele dumneavoastra.

 12. Ca sa inteleg : contabila ce l-a filmat a furat cu carul, fiind anchetata de DNA ? Pai, si eu m-as imbata cu un astfel de specimen prin preajma. Betia trece, prostia si hotia raman. Pacat ca voi, ca site de stiri prezentati stirea ciuntat. Pai, se vede clar ca e facatura. Tzatza aia e anchetata de DNA, si vrea concediu medical? Si, inopinat, apare cu aparatul foto. Doar *** de Chereches mai avea pe creier asemenea scenete de teatru ieftin,chiar grobian !

  [!!!Administrator: Acest comentariu a fost moderat parțial din cauza folosirii unui limbaj excesiv]

 13. Bb intreaba daca merge la biserica. „Doamna” Doina este la martorii lui Iehova, care pretind ca stiu si detin adevarul. Aia numai biserica nu se poate numi. Eventual secta. Frumos din partea ei, tot ce a facut pana acum. In decembrie i-a murit matusa, iar luna asta i-a murit mama. Dumnezeu, care e unul singur, nu doarme.

 14. Mi e nu mi se pare normal sa te „spargi”la locul de munca (omul era spart,spart) dar nu mi se pare omenesc sa l filmez, si sa mai si dau inregistrarea la ziar…doamna Doina Oare chiar era nevoie de asa ceva? Probabil mergi si la biserica? De ce trebuie sa l ***? Fii om si „fa te ca nu ai vazut” ….eu asa faceam, chiar daca mister director pare genu ala de director…imposibil…***…concluzie-suntem oameni si tot ce facem, bun sau rau,,,,ne defineste.

  [!!!Administrator: Acest comentariu a fost moderat parțial din cauza folosirii unui limbaj trivial]

 15. Nu a fost nicio strategie. D-lui Gherheş nu i-a turnat nimeni cu pâlnia pe gât. S-a dat afară singur. Viaţa e aşa cum ţi-o faci, dar ne-am obişnuit să dăm vina pe alţii – e mai comod şi nici nu e necesar să ne recunoaştem greşelile.

 16. Doina i-a dat de baut, pot fi intrebati restul angajatiilor.
  Este regizat pentru a fi inlaturat, rusine Doina, *** [!!!Administrator: Acest mesaj a fost moderat parțial, din cauza folosirii unui limbaj trivial]

 17. Este o strategie bine pusă la punct pentru a-l înlătura pe director. Este adevărat că directorul greșește, însă contabila Petrică Doina este cea cercetată de DNA pentru abuz în serviciu, iar directorul este clar incomod pentru ea. Oare nu trebuia să fie suspendată din funcție până la soluționarea cazului? Tare mi se pare că filmarea asta miroase a încercare din partea contabilei ca să poată să pună la punct probele care nu-i sunt favorabile. Trebuie mers și mai departe! Nu vă uitați doar că directorul a fost beat. Dar între un beat și un corupt ce alegi?

  • Eu imi doresc ca institutiile publice sa fie conduse de oameni care ca nu fie din nicio categorie expusa de dumneavoastra. Oare chiar nu mai are tara asta oameni competenti care sa nu fie nici corupti si nici cu probleme legate de alcool? Si cand zic probleme cu alcoolul nu ma refer sub nicio forma la consumul bauturilor alcoolice in spatiul lor privat de acasa sau inafara orelor de program.

   • Vasile Pop are perfecta dreptate .. doamna Doina are motive intemeiate pentru a-l inlatura pe director , cunosc foarte bine ceea ce se intampla acolo .. ea asteapta de zile bune ca domnul Ilie sa calce pe picior gresit , ca sa poata sa-l elimine , astfel ea razbunandu-se pentru faptul ca domnul Ilie voia sa „curete” muzeul de toti angajatii corupti , doamna Doina numarandu-se printe ei .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here