EXCLUSIV – UE a amendat Consiliul Județean Maramureș pentru nereguli la SMID cu o corecție financiară (retragerea fondurilor) de 825.000 lei

0
1765

CORECȚIE FINANCIARĂ – SMID MARAMUREȘ. Comisia Europeană (instituție a Uniunii Europene – UE, care aplică deciziile UE și, printre altele, controlează utilizarea corectă a fondurilor europene), a aplicat Consiliului Județean (CJ) Maramureș o corecție financiară de 824.810 lei pentru proiectul care vizează construirea și operaționalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județ.

 

Nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare a fost emisă la finalul lunii trecute (în 28 iunie 2022), iar beneficiarul proiectului SMID (CJ Maramureș), care este finanțat parțial din finduri europene nerambursabile (prin programul POS Mediu), va trebui să ramburseze în pușculița europeană suma amendată (cheltuită incorect).

 

Administrația județeană a decis să plătească sancțiunea în principal din excedentul financiar aferent anului 2021 (când au rămas necheltuiți în bugetul județean 17.353.060 lei, sumă din care în acest moment mai este disponibilă 815.590 lei).

 

Corecția financiară este similară cu retragerea (totală sau, în acest caz, parțială) fondurilor acordate unui proiect finanțat de UE (în cazul de față, SMID Maramureș), în urma constatării unei erori cauzate de nereguli. Pentru combaterea fraudei, Comisia Europeană dispune de diverse modalități de control a cheltuirii banilor acordați (respectiv, proceduri de monitorizare periodică, certificarea cheltuielilor și auditare).

 

Conform principiilor de transparență și de completă informare a publicului, 2mnews va completa această scriere cu devoalarea motivelor pentru care administrației județene i-a fost impusă de UE respectiva corecție financiară, în măsura în care conducerea CJ Maramureș va răspunde solicitării publicației, de lămurire/clarificare a situației.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here