EXCLUSIV – Ucrainenii au devenit cea mai mare comunitate etnică din Maramureș, depășind comunitatea maghiară: în județ locuiesc 56% dintre ucrainenii din România

0
578

RECENSĂMÂNT 2021 – ANALIZĂ MARAMUREȘ. La Recensământul Populației și Locuințelor 2021, conform celor mai recente date provizorii enunțate de Institutul Național de Statistică, 45.835 de cetățeni și-au declarat/înregistrat etnia ucraineană, aceasta fiind a treia cea mai numeroasă etnie din România, după maghiari (1.002.151 locuitori) și romi (569.477 locuitori).

 

Dintre aceștia, de departe cea mai mare comunitate de ucraineni locuiește în județul Maramureș: 25.690 locuitori. Procentual, în Maramureș locuiesc 56,05% dintre ucrainenii din România – în afara Maramureșului, comunități semnificative de ucraineni se regăsesc doar în Suceava (7.916 persoane) și Timiș (4.131 persoane).

 

Ca noutate, conform datelor parțiale/provizorii ale recensământului din 2021, ucrainenii au devenit cea mai mare comunitate etnică din județul Maramureș, depășind numeric comunitatea etnică maghiară (25.690 ucraineni – 23.153 maghiari). Conform rezultatelor finale ale precendentul recensământ (cel din 2011), în Maramureș maghiarii reprezentau cea mai mare comunitate, iar ucrainenii cea de-a doua: 32.618 maghiari – 30.786 ucraineni. După cum se poate observa, ambele comunități etnice înregistrează declin demografic.

 

În Maramureș, comunitatea ucraineană este grupată în nordul județului, în localitățile de la granița cu Ucraina sau în apropierea acesteia (Poienile de Sub Munte, Repedea, Ruscova, Bistra, Rona de Sus, Remeți, Câmpulung la Tisa, Bocicoiu Mare etc.), și este cea mai veche din România, fiind formată din subgrupul etnic al huțulilor (în Repedea există chiar un Muzeu al Huțulilor Maramureșeni) care s-a aşezat în zonă și a trăit alături de populaţia autohtonă încă din secolul al VI-lea.

 

Tot în Maramureș există singurul liceu din România cu predare în limba ucraineană (Liceul pedagogic din Sighetu Marmației, care poartă numele poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko) – de asemenea, în trei universități din România, la Suceava, Cluj-Napoca și București, există secții în limba ucraineană pentru cei care vor să studieze în această limbă.

 

* Foto: @AFP/ Profimedia, @Constantin Ciofu via doxologia.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here