EXCLUSIV – Top 25 de firme din Maramureș cu cele mai mari profituri și identitățile proprietarilor acestora

2
15390
Eaton Electro Producție SRL Fărcașa

TOP PROFIT MARAMUREȘ. În 2021, firmele (agenții economici) înregistrați în județul Maramureș au obținut un profit net total de circa 2 miliarde lei (echivalentul a 406,5 milioane euro, conversia fiind făcută la cursul valutar mediu al anului trecut), ceea ce reprezintă 1,07% din profitul net realizat în România.

 

Într-un demers deja tradițional, 2mnews vă prezintă prin această scriere care sunt primele 25 de firme din județul Maramureș care au raportat cele mai mari profituri nete în anul 2021, cu mențiunea că firmele sunt înscrise după localitatea în care este înregistrat sediul social, iar echivalarea la moneda europeană a fost calculată la cursul  mediu BNR al anului trecut, respectiv 1 euro = 4,9204 lei).

 

Câteva sublinieri

 

  • Firmele maramureșene au obținut un profit net cu aproximativ 400 de milioane de lei mai mare decât în anul 2020, creșterea fiind de 4 ori mai mare decât cea înregistrată în anul precedent. Însă pentru că această creștere comercială/economică a fost una generală la nivelul economiei, procentual, Maramureșul a avut o podere mai mică la nivel național în această privință decât cea din 2020 (1,07% vs. 1,13%).

 

  • 17 din cele mai profitabile 25 de firme din Maramureș sunt din municipiul reședință de județ, Baia Mare. Celelalte sunt din Baia Sprie (2), Tăuții Măgherăuș (2), Fărcașa, Vadu Izei, Recea, Săliștea de Sus.

 

  • Printre producători, în topul celor mai profitabile 25 de firme din județul Maramureș sunt și un lanț de case de jocuri de noroc și două lanțuri de case de amanet și case de schimb valutar.

 

Top 25 cei mai profitabili

 

Iată clasamentul profitabilității (profit net) din economia maramureșeană a anului 2021:

 

  1. Eaton Electro Producție SRL Fărcașa: 66,42 milioane lei (13,49 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Este fosta Moeller Electric, subsidiară a concernului american Eaton Corporation (unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare). La nivelul holdingului, businessul este manageriat de americanul Craig Arnold (CEO și președinte al Consiliului de Administrație Eaton), iar subsidiara din Sârbi (com. Fărcașa) este manageriată de Pamela Voichița Pop. Firma este în staționare în acest clasament (este al treilea an consecutiv când firma se situează pe locul 1 în topul celor mai profitabile firme din județ).

 

  1. Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș: 27,09 milioane lei (5,50 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Este subsidiara locală a holdingului german Arntz Optibelt Group (una importantă, care generează circa 18% din cifra de afaceri totală a holdingului). Produce, preponderent, curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice. Holdingul este condus de germanul Reinhold Mühlbeyer, iar fabrica din Tăuții Măgherăuș este manageriată de Kala Csaba. Firma-mamă, Arntz Beteiligungs GmbH & Co. KG, s-a înființat în anul 1872. Firma este în urcare +5 locuri (anul trecut a fost pe locul 7).

 

  1. Bertus SRL Baia Mare: 25,87 milioane lei (5,26 milioane euro). Al doilea cel mai mare profit din istoria economică a firmei. Este divizia caselor de amanet a BSG Amanet & Exchange. Firma este condusă de Cristian Fărcaș. În 2019 a fost new-entry în topul celor mai profitabile 10 firme din județ (pe locul 6), iar în 2020 a urcat pe locul 3 (aproape că și-a dublat profitul în pademie), unde a rămas și în anul 2021. Firma este în staționare în acest clasament.

 

  1. Steelcorp Distribution SRL Baia Mare: 23,87 milioane lei (4,85 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Firma, care are 38 de angajați și este controlată de Sorin Daniel Fonai, comercializează materiale utilizate în construcții. În ultimii 9 ani a raportat profit net în urcare (în 2020 aproape și l-a dublat, iar în 2021 aproape și l-a triplat pe cel obținut în anul precedent). Firma este în urcare +11 locuri (anul trecut a fost pe locul 15).

 

  1. Maravet SRL Baia Mare: 20,46 milioane lei (4,15 milioane euro). A obținut un profit foarte apropiat de al anului precedent când a înregistrat un record în istoria economică a firmei. Comercializează echipamente medicale pentru uz veterinar, medicamente, suplimente și hrană pentru animale și a fost fondată de dr. Korponay Ferenc în 1998, fiind vândută (în două tranzacții, din 2015 și 2019) grupului farmaceutic american Henry Schein, condus acum de americanul Stanley M. Bergman. Este o prezență constantă în top 10 al profitabilității în Maramureș, acum fiind în cădere -1 loc (în 2020 a fost pe locul 4).

 

  1. Lucky Seven Gambling SRL Baia Mare: 19,70 milioane lei (4 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Și-a dublat profitul net față de cel mai bun an al firmei (2019). Firma, care are 154 angajați, activează susținut pe piața jocurilor de noroc de tip casino din anul 2014, este controlată de Viorel Gheorghe Cozma (47 de ani, 60%) și Mihaela Carmen Cozma (38 de ani – 40%). Firma este în urcare +12 locuri (anul trecut a fost pe locul 18).

 

  1. Laguna Euromob SRL Vadu Izei: 19,07 milioane lei (3,87 milioane euro). A obținut un profit net foarte apropiat de cel al anului precedent, când a raportat un profit record pentru istoria economică a firmei. Este producător de mobilier, deține brandul Laguna. Firma înregistrată în comuna Vadu Izei (are fabrica în satul Berbești) este controlată de sigheteanul Mircea Adrian Oros (soția sa, Maria Oros, deține Laguna Serv, o altă firmă a familiei din apropierea top 25 cele mai mari profituri din județ în 2021). Firma este în cădere -2 locuri (anul trecut a fost pe locul 5).

 

  1. PGA Electric SRL Baia Mare: 16,30 milioane lei (3,31 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Și-a crescut mai mult decât dublu profitul net față de cel mai bun an al firmei (2020). Este producător de cabluri electrice din aluminiu şi echipamente de distribuţie şi contorizare a energiei electrice (“tablouri” electrice). Firma are 218 de angajați și anul trecut a raportat cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit net din istoria firmei. Societatea este controlată de antreprenorul Bogdan Bumbuk și a anunțat o investiţie în extinderea producţiei estimată la 5 milioane de euro, printr-o finanțare parțială prin Programul Operaţional Regional (POR). Firma este în urcare +12 locuri (anul trecut a fost pe locul 20).

 

  1. SIFA International SRL Baia Mare: 15,07 milioane lei (3,06 milioane euro). A obținut un profit net foarte apropiat de cel al anului 2019, când a raportat un profit record pentru istoria economică a firmei. Producător de încălțăminte (confecționează fețe de încălțăminte). Firma este controlată de italianul Bruno Gambassi (70%) – ceilalți asociați sunt italienii Fausto Pigini (15%) și Simone Mori (15%). Are două fabrici în Baia Mare. Este o prezență constantă în topul celor mai profitabile 10 firme (în 2018 a fost pe 7, în 2019 a fost pe 8, iar în 2020 a fost pe 9). Firma este în staționare în acest clasament.

 

  1. Proiect Personal Leasing SRL Baia Sprie: 14,20 milioane lei (2,88 milioane euro). Și-a depășit de peste 7 ori (!) profitul obținut în anul precedent. Firmă cu 70 de angajați și cifră de afaceri de 70,58 milioane de lei. Este producător de productia de europaleți, paleți din lemn și boxpaleți metalici. Firma este deținută de familia Mihnea (Valentin Mircea Mihnea – 65%, Marius Mihnea – 25%, Doru Lucian Mihnea – 10%). Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Ferma Zootehnică SRL Baia Mare: 13,41 milioane lei (2,72 milioane euro). Al doilea cel mai mare profit net din istoria economică a firmei (după cel din 2020). Producător de carne și preparate din carne. Este controlat de familia Florin și Rodica Lazăr. Firma și-a creat întreg lanțul comercial, de producție, la cultivarea terenului cu produse pentru hrana animalelor, la ferme (de vaci, porci și oi), la abator, la distribuție a produselor și la comercializare (pe care o face exclusiv prin magazinele proprii – are deja câteva zeci). Anul trecut, familia de antreprenori Lazăr au realizat afaceri totale (prin toate firmele pe care le controlează) de 265 de milioane de lei. Firma este în cădere -5 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 6).

 

  1. Antrepriza Montaj Instalații (AMI) SA Baia Mare: 13,19 milioane de lei (2,68 milioane de euro). Profit record absolut, de aproape 7 ori mai mare decât al celui mai bun an din istoria economică a firmei. Firma de construcții, cu 160 de angajați, este condusă de un Consiliu de Administrație din care fac parte Gabriel Răducu Pop (președinte) și Emil Botișan, Ioana Loredana Pop, Cornel Sopoian și Elisabeta Zamfira Zaharia. Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Aviva SRL Baia Mare: 12,87 milioane lei (2,61 milioane euro). Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate. Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Storo SRL Baia Mare: 12,57 milioane de lei (2,55 milioane euro). Firmă specializată în distribuția de sisteme de izolare exterioară, panouri pentru placare, sisteme acustice și acoperiri fațade (este reprezentant exclusiv al firmei germane Sto AG – producător de materiale pentru finisaje în construcții, respectiv grunduri, gleturi, tencuieli decorative structurale, vopsele). Are magazine proprii și showroom-uri în 19 județe din România. Operațiunile din România sunt manageriate de Andrei Nechita (CEO Storo SRL). Firma este controlată de holdingul german Sto. Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Weidmuller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș: 12,25 milioane de lei (2,49 milioane euro). Producător de componente industriale (echipamente elctrice). Este subsidiara grupului german Weidmüller Interface Gmbh & Co.Kg (prima filială înființată pe piața economică din România, încă din 1997), administrată de germanii Thomas Kipke și Sebastian Melchior Durst. Firma-mamă este controlată de familia antreprenorilor germani Glasel (Christian Glasel, Daniela Ellerbrok Glasel, Stefanie Gordinier Glasel). Weidmüller are o istorie de peste 160 de ani, fiind prezent în peste 80 de ţări în industrii precum construcţia de maşini, industria prelucrătoare, fabricarea de dispozitive, sectorul energetic şi ingineria transporturilor. Firma este în cădere -1 loc în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 14).

 

  1. Oberhauser Invest SRL Baia Mare: 12,10 milioane lei (2,45 milioane euro). Probabil cel mai mare dezvoltator imobiliar din Baia Mare. Firma este deținută de Ciprian Daniel Șter-Chelbea. Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare: 10,38 milioane lei (2,11 milioane euro). Producător de mobilă (în speță pentru IKEA – este cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez, cel mai mare exportator de mobilă din România și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România). Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Este firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județ. Firma este în cădere -15 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 2).

 

  1. Drusal Invest SA Baia Mare: 10,33 milioane lei (2,09 milioane euro). Profitul acestei firme, înregistrată pe segmentul de dezvoltare imobiliară, nu este realizat din activități comerciale. Firma a fost fondată la finalul anului (5 noiembrie 2021) și are cifră de afaceri 0 lei, profitul fiind aportul de capital al acționarilor (și a fost ulterior raportării retras sub formă de dividende). Firma este controlată de Vasile Pușcaș (97,88%), patronul firmelor de salubritate Drusal Baia Mare și Florisal Satu Mare, precum și a altor firme de dezvoltare imobiliară, consultanță tehnică etc. – Pușcaș deține 33% din acțiunile firmei în nume personal, 24% prin Florisal SA și 40% prin Menerom Serv SRL (2,12% din acțiunile firmei sunt deținute de statul român). Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Flexibil SRL Recea: 9,92 milioane lei (2,01 milioane euro). Este producător de componente și sisteme în domeniul tehnologiei anti-vibrației și izolării sunetului (bucşe, sferolagare, tampoane, suporţi cabină, amortizoare de şocuri, suporţi motor, arcuri, cuplaje etc.). Firma este controlată de familia Borota (Daniel Borota – 51%; Ilie Borota – 30%, Nicolae Borota – 19%). Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Mediapress SRL Baia Mare: 9,90 milioane lei (2,01 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Dealer al produselor Salamander (Germania), profilelor PVC pentru uși, ferestre și accesorii – este administrată de Rareș Stoica (și deținută de patru asociați). Prezență constantă în topul firmelor cu cele mai mari profituri din județ, mai puțin anul trecut. Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Edil Bausteel SRL Săliștea de Sus: 9,73 milioane lei (1,97 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Firma are 37 de angajați și este specializată pe lucrări de construcții în domeniul retailului (amenajări de magazine și spații comerciale – în Maramureș a lucrat la amenajările magazinelor KFC – din Value Center, Sizeer, Noriel, Smyk din Baia Mare, Takko din Baia Mare și Sighetu Marmației, KIK Sighetu Marmației). Firma este controlată Florin Grigore Font, care deține 97% din părțile sociale (Ioan Vlad, manager în cadrul firmei, este acționar minoritar, cu 3%). Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. BSG Money Exchange SRL Baia Mare: 9,65 milioane lei (1,96 milioane euro). Firma deține un lanț de case de schimb valutar și amanet (cu 445 de angajați), acordă credite rapide și este controlată de Aurel Ciprian Chira și Cristian Fărcaș. Firma este în cădere -14 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 8).

 

  1. Blachotrapez SRL Baia Mare: 9,40 milioane lei (1,91 milioane euro). Producător de sisteme de acoperișuri din țigle metalice. Subsidiară poloneză deținută de firmele Blachotrapez SP ZO.O (60%) și Revolt Energy Spolka Akcyjna (40%), controlate de Jan și Teresa Luberda și de Renata Magdalena Skawska. Subsidiara din România e condusă de Piotr Petryla și Jaroslaw Anatol Turczynski. Are 98 de angajați. Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Ben Resources SRL Baia Sprie: 9,20 milioane lei (1,87 milioane euro). Este distribuitor oficial al gamei de anvelope Pirelli pentru turisme în România. Firma îi aparține lui Beniamin Băbuță (unic asociat) și a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 122,68 milioane de lei cu 45 de angajați. Este new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș (anul trecut nu s-a clasat în primii 20).

 

  1. Electro Sistem SRL Baia Mare: 9,11 milioane lei (1,85 milioane euro). Profit record în istoria economică a firmei. Firma este specializată în producția de posturi de transformare prefabricate, celule și tablouri electrice și comercializarea de echipamente de medie și joasă tensiune pentru sistemele de distribuție a energiei electrice. Are 361 de angajați și este controlată de Ștefan Blaskó și Roland Kerekes. Firma este în cădere -5 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 20).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Dl Vischi, eu am citit acest articol cu tristețe, pentru că la aceste firme de top cunosc câțiva muncitori, salariile sunt foarte mici, deci meritul este al angajaților și nu al CEO sau al patronilor. Dacă ar trebui să dea măcar salariul minim din Europa de vest (că doar suntem și noi în Europa), atunci 99,99% din aceste firme ar ieși din acest top și cu un drum și fala și zâmbetul de pe buzele proprietarilor sau conducătorilor acestor firme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here