EXCLUSIV – TOP 20 de firme cu cele mai mari afaceri din județul Maramureș și cine le controlează: doar două trec peste 1 miliard de lei/an

0
5056

ANALIZĂ 2MNEWS. În anul 2020, firmele maramureșene au înregistrat o cifră de afaceri totală de 19,1 miliarde de lei (foarte mică, aproape jumătate din cea a județului Mureș, de exemplu). Suma este echivalentă la sfârșitul anului trecut cu 3,92 miliarde euro și reprezenta 1,20% din cifra de afaceri națională.

 

Din cifra totală de afaceri din județ, peste 12% a fost realizată de doar două firme (evident, primele în topul județean): Aramis Invest din Baia Mare și Eaton Electro Producție din Sârbi (com. Fărcașa). Domeniile care au concentrat anul trecut cele mai mari cifre de afaceri au fost fabricarea mobilei, a aparatelor de control și distribuție a electricității, transporturile, comerțul de lemn și materiale de construcție și lucrări de construcție civilă și industrială.

 

În topul 20 de companii maramureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în dificilul an 2020, doar două au trecut pragul de 1 miliard de lei. Din cele 20, 14 (!) au sediile în municipiul reședință de județ (70%), celelalte 6 fiind înregistrate în Fărcașa, Dumbrăvița, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș și Sighetu Marmației.

 

Iată cum arată Top 20 firme maramureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în 2020 – precizări: firmele au fost înscrise după localitatea unde sunt înregistrate sediile sociale, iar convertirea în monedă europeană a cifrei de afaceri s-a făcut la cursul BNR mediu al anului 2020 (respectiv 4,8371 lei/euro).

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare: 1,18 miliarde lei (244,73 milioane euro). Producător de mobilă (în speță pentru IKEA – este cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România). Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Este firma situată pe locul 2 în privința celui mai mare profit net anual.

 

  1. Eaton Electro Producție SRL Sârbi/Fărcașa: 1,11 miliarde lei (231,02 milioane euro). Este fosta Moeller Electric, subsidiară a concernului american Eaton Corporation (unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare). La nivelul holdingului, businessul este manageriat de americanul Craig Arnold (CEO și președinte al Consiliului de Administrație Eaton), iar subsidiara din Sârbi (com. Fărcașa) este manageriată de Pamela Voichița Pop. 2020 este al doilea an consecutiv când firma se situează pe locul 1 în topul celor mai profitabile firme din județ.

 

  1. Universal Alloy Corporation Europe (UACE) SRL Dumbrăvița: 471,53 milioane lei (97,48 milioane euro). Producător de piese pentru industria aeronautică. Este subsidiara maramureșeană a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components, lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică. Compania, care furnizează componente unor importanţi producători de aeronave (Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium Aerotech), își extinde cea de-a treia capacitatea de producţie din România, după cele din Dumbrăvița și Medieșul Aurit (jud. Satu Mare), în zona limitrofă municipiului Baia Mare, în Tăuții Măgherăuș, lângă aeroport.

 

  1. Aviva SRL Baia Mare: 424,94 milioane lei (87,85 milioane euro). Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate.

 

  1. Steelcorp Distribution SRL Baia Mare: 291,53 milioane lei (60,27 milioane euro). Firma, care are 35 de angajați și este controlată de Sorin Daniel Fonai, comercializează materiale utilizate în construcții. În 2020 a raportat cel mai mare profit net din istoria firmei (aproape dublu decât în anul precedent).

 

  1. Weidmüller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș: 265,20 milioane lei (54,82 milioane euro). Este subsidiara grupului german Weidmüller Interface Gmbh & Co.Kg, înființată în 1997. Holdingul german este prezent în peste 80 de ţări în industrii precum construcţia de maşini, industria prelucrătoare, fabricarea de dispozitive, sectorul energetic şi ingineria transporturilor. În 2020, firma a raportat cel mai mare profit din istoria economică a societății.

 

  1. Italsofa România SRL Baia Mare: 240,66 milioane lei (49,75 milioane euro). Este subsidiara din România a grupului italian Natuzzi (controlat de Pasquale Natuzzi), specializată în producţia de canapele şi somiere. Firma este o prezență constantă în top 20 profit, dar este în continuă cădere (în 2018 a fost pe locul 8, în 2019 a fost pe locul 11, în 2020 este pe locul 16).

 

  1. Taparo SA Târgu Lăpuș: 225,17 milioane lei (46,55 milioane euro). Este producător de mobilier, produce în special pentru concernul suedez IKEA. Firma este controlată de inginerul Ioan Filip. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, 2020 a fost cel mai slab an din ultimii 11 ani a firmei care are unitatea de producție în Borcut (sat aparținător de orașul Târgu Lăpuș), însă din punct de vedere al profitabilității, firma lui Filip a obținut cel de-al patrulea cel mai mare profit net din istoria firmei.

 

  1. Maravet SRL Baia Mare: 201,97 milioane lei (41,77 milioane euro). Firma comercializează echipamente medicale pentru uz veterinar, medicamente, suplimente și hrană pentru animale și a fost fondată de dr. Korponay Ferenc în 1998, fiind vândută (în două tranzacții, din 2015 și 2019) grupului farmaceutic american Henry Schein, condus acum de americanul Stanley M. Bergman. Este o prezență constantă în top 10 al profitabilității în Maramureș, acum fiind în urcare un loc (în 2019 a fost pe locul 5). În 2020 a obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei, primul în care a depășit pragul de 200 de milioane de lei.

 

  1. Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș: 197,94 milioane lei (40,92 milioane euro). Este subsidiara locală a holdingului german Arntz Optibelt Group (una importantă, care generează circa 17% din cifra de afaceri totală a holdingului). Produce, preponderent, curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice. Holdingul este condus de germanul Reinhold Mühlbeyer, iar fabrica din Tăuții Măgherăuș este manageriată de Kala Csaba. Firma-mamă, Arntz Beteiligungs GmbH & Co. KG, s-a înființat în anul… 1872, când Tăuții Măgherăuș nu era nici măcar comună.

 

  1. Ferma Zootehnică SRL Baia Mare: 186,21 milioane lei (38,49 milioane euro). Producător de carne și preparate din carne. Este controlat de familia Florin și Rodica Lazăr. Această firmă și-a mărit de peste 7 ori profitul în anul pandemic (a avut relativ aceeași cifră de afaceri și același număr de angajați ca în anul precedent). Firma și-a creat întreg lanțul de producție, de la cultivarea terenului cu produse pentru hrana animalelor, la ferme (de vaci, porci și oi), la abator, la distribuție a produselor și la comercializare (pe care o face exclusiv prin magazinele proprii – are deja câteva zeci). A obținut a doua cea mai mare cifră de afaceri din istoria firmei (după cea din 2019), însă a raportat cel mai mare profit net (de peste 7 ori mai mare decât cel din 2019!).

 

  1. ATP Motors Ro SRL Baia Mare: 182,60 milioane lei (37,75 milioane euro). Firmă din portofoliul ATP Group, controlat de omul de afaceri Mircea Cirț. Dealer autorizat de vânzări și service: Mercedes-Benz, Mazda, Opel, Suzuki, Iveco, MAN, Ford. A obținut a doua cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei (după cea din 2019).

 

  1. Bertus SRL Baia Mare: 178,92 milioane lei (36,98 milioane euro). Este divizia caselor de amanet a BSG Amanet & Exchange. Firma este condusă de Cristian Fărcaș. În 2019 a fost new-entry în topul celor mai profitabile 10 firme din județ (pe locul 6), unde s-a menținut și în 2020, an în care aproape că și-a dublat profitul.

 

  1. Plimob SA Sighetu Marmației: 177,09 milioane lei (36,61 milioane euro). Producător de mobilier (în special scaune). Înființată dintr-o extensie a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației (CPL). Este controlat de economistul Vasile Godja (69 de ani), director general, și produce în special pentru holdingul suedez Ikea.

 

  1. Fragra Design SRL Baia Mare: 116,44 milioane lei (24,07 milioane euro). Este firma prin care, oficial, familia Angela și Tudor Iulian Țiboc comercializează accesorii fashion în magazinul on-line Sole Shop. Practic, este una dintre firmele prin care soții Țiboc au administrat și partea de comerț a telefoanelor mobile și gadget-urilor pe care le vând prin magazinele Quickmobile (firmele care administrează site-ul Quickmobile sunt schimbate periodic, una dintre ele fiind Fragra Design – altele: Euro Retail Tech, Electro Mobile, One Master Distribution). Mare parte din suma înregistrată de afacerile Fragra Design a fost obținută în baza pandemiei, firma vânzând echipamente de protecție, antiseptice și dezinfectante instituțiilor publice (în cele mai multe cazuri fără licitație, prin negociere directă – unul dintre cele mai mari contracte de anul trecut le-a făcut cu Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, un apropiat al soților Țiboc, care a cumpărat antiseptice și dezinfectante de peste 2,2 milioane de lei). În anul pandemiei 2020, firma și-a crescut cifra de afaceri cu… 582,38%.

 

  1. Storo SRL Baia Mare: 111,57 milioane lei (23,06 milioane euro). Firmă specializată în distribuția de sisteme de izolare exterioară, panouri pentru placare, sisteme acustice și acoperiri fațade (este reprezentant exclusiv al firmei germane Sto AG – producător de materiale pentru finisaje în construcții, respectiv grunduri, gleturi, tencuieli decorative structurale, vopsele). Are magazine proprii și showroom-uri în 19 județe din România. Operațiunile din România sunt manageriate de Andrei Nechita (CEO Storo SRL). Firma este controlată de holdingul german Sto.

 

  1. Electro Sistem SRL Baia Mare: 104,38 milioane lei (21,57 milioane euro). Firma este specializată în producția de posturi de transformare prefabricate, celule și tablouri electrice și comercializarea de echipamente de medie și joasă tensiune pentru sistemele de distribuție a energiei electrice. Firma, care are 355 de angajați și este controlată de Ștefan Blaskó și Roland Kerekes, și-a dublat anul trecut profitul net.

 

  1. Mercali SRL Baia Mare: 103,57 milioane lei (21,41 milioane euro). Este cel mai mare furnizor de furaje umede (pentru animalele din ferme) provenite din industria berii, zahărului și uleiului. Firma este fosta Mercali Grains SRL, înființată în 1994 (într-o vreme era controlată de sirianul Mahmoud Hassaan din Alep, prin firma Lasando Mercali SRL), își realizează produsele în fabrica pe care o deține în comuna covăsneană Araci. De-a lungul timpului a fuzionat prin absorbție cu diverse firme mai mici care slujeau cauzei economice. A obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Firma a fost mult timp manageriată de medicul veterinar Ovidiu Moga, acum conducerea administrativă a fost preluată de Patriciu Andrei Moga, iar fabrica din Covasna este condusă de Patriciu Moga.

 

  1. Trencadis Corp SRL Baia Mare: 99,3 milioane lei (22,6 milioane euro). Firma este specializată în servicii software (sisteme informatice) și de tehnologie. Este controlată de Radu Negulescu, fostul șef al operațiunilor IT din prima campanie electorală prezidențială câștigată de Klaus Iohannis (Negulescu este și nașul președintelui PNL Maramureș și al Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan). Asociații lui Negulescu (care controlează firma prin sereleul Alexander N. Capital Management, care deține 76%) sunt Carlo Robert Burci (fiul miliardarului Cristian Burci, cel care controlează cel mai mare producător mondial de vagoane, grupul International Railway Systems) cu 11,5%, controversatul miliardar Frank Timiș cu o participație de 7,9% (printr-un off-shore înregistrat în Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd) și Mihaela Moldovan, cu 4,6%.

 

  1. Sifa International SRL Baia Mare: 93 milioane lei (21,1 milioane euro). Producător de încălțăminte (confecționează fețe de încălțăminte). Firma este controlată de italianul Bruno Gambassi (70%) – ceilalți asociați sunt italienii Fausto Pigini (15%) și Simone Mori (15%). Firma deține două fabrici în Baia Mare. Este o prezență constantă în topul celor mai profitabile 10 firme (în 2018 a fost pe 7, în 2019 a fost pe 8, iar în 2020 a fost pe 9).

 

Ce este de reținut din această prezentare analitică? Că în primele 20 de firme maramureșene cu cele mai mari afaceri în anul pandemic 2020, o largă majoritate sunt firme de producție. Am făcut această subliniere la finalul scrierii, în urma unei analize comparative cu alte județe din Transilvania, unde ponderea firmelor direct productive care au pătruns în topurile județene ale marilor afaceri este sensibil mai mică decât în Maramureș. Din păcate, însă, sumele totale care se învârt în economia maramureșeană sunt încă extrem de mici, comparativ cu județele dezvoltate, Maramureșul reușind să absoarbă doar 1,20% din cifra de afaceri națională.

 

  • Foto: @ Aramis Invest

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here