EXCLUSIV – TOP 10 – Cine controlează producția mobilei din Maramureș, o afacere de 531 de milioane de euro/an: o firmă absoarbe peste jumătate din sumă

0
3844

DOMENIUL LOCOMOTIVĂ”. În economia Maramureșului, cea mai mare pondere financiară în anul 2020 a avut-o fabricarea mobilei (nicio surpriză, acesta fiind și domeniul care concentrează cea mai numeroasă forță de muncă activă din județ, circa 11.500 de angajați, adică 15,45% din totalul salariaților din mediul economic privat din Maramureș). Acesta a fost așa-numitul domeniu-locomotivă, care trage după el economia locală.

 

Anul trecut, au fost active (au avut cifră de afaceri) 148 din cele 166 de firme din județ al cărui obiect principal de activitate este fabricarea de mobilă sau conexe. Cele 148 firme implicate în fabricarea mobilei au totalizat o cifră de afaceri de aproape 2,57 miliarde de lei, echivalentul a peste 531 de milioane de euro (la cursul valutar mediu BNR al anului 2020).

 

Industria mobilei, o pondere de 11,2% din economia Maramureșului

 

Prezenta analiză economică a luat în calcul exclusiv firmele cu obiect de activitate fabricarea mobilei de orice tip ca produs finit (din 4 coduri CAEN) – nu au fost luate în calcul firmele care mai activează în industria lemnului în domeniile conexe producției mobilei: exploatare, fabricare de furnire și panouri de lemn, dulgherie/tâmplărie pentru construcții, comercializare etc.

 

Practic, producătorii de mobilă, deși numeric reprezintă doar 0,3% din firmele înregistrate în Maramureș, au realizat 11,22% din cifra de afaceri anuală din economia județului. De altfel, primele 15 firme producătoare de mobilă din Maramureș au realizat cifre de afaceri de peste 1 milion de euro, vârful evident fiind Aramis Invest, cel mai mare producător și exportator de mobilă din România, care a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei.

 

TOP 10 producători

 

Iată care sunt cei mai mari 10 producători de mobilă din Maramureș după cifra de afaceri a anului 2020 (firmele au fost identificate prin localitățile în care sunt înregistrate sediile sociale, iar conversia/echivalarea în monedă europeană a cifrei de afaceri s-a făcut la curusul euro mediu BNR al anului 2020):

 

  1. Aramis Invest SRL Baia Mare: 1,18 miliarde de lei (244,73 milioane euro). Producător de mobilă (în speță pentru IKEA – este cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România). Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Este firma situată pe locul 1 în privința celei mai mari cifre de afaceri și pe locul 2 în privința celui mai mare profit net anual.

 

  1. Aviva SRL Baia Mare: 424,94 milioane lei (87,85 milioane euro). Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate.

 

  1. Italsofa România SRL Baia Mare: 240,66 milioane de lei (49,75 milioane euro). Este subsidiara din România a grupului italian Natuzzi (controlat de Pasquale Natuzzi), specializată în producţia de canapele şi somiere. Firma este o prezență constantă în top 20 profit. Unitatea de producție din Baia Mare este manageriată de italianul Francesco Stasolla.

 

  1. Taparo SA Târgu Lăpuș: 225,17 milioane lei (46,55 milioane euro). Este producător de mobilier (în special pentru concernul suedez IKEA) și are unitatea de producție în Borcut (sat aparținător de orașul Târgu Lăpuș). Firma este controlată de inginerul Ioan Filip. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, 2020 a fost cel mai slab an din ultimii 11 ani a firmei, însă din punct de vedere al profitabilității, firma lui Filip a obținut cel de-al patrulea cel mai mare profit net din istoria firmei.

 

  1. Plimob SA Sighetu Marmației: 177,09 milioane lei (36,61 milioane euro). Producător de mobilier (în special scaune). Înființată dintr-o extensie a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației (CPL). Este controlat de economistul Vasile Godja (69 de ani), director general, și produce în special pentru holdingul suedez Ikea.

 

  1. Laguna Serv SRL Sighetu Marmației: 63,48 milioane de lei (13,12 milioane euro). Firmă controlată scriptic de Anca Stan Oros (sora lui Mircea Adrian Oros, care deține Laguna Euromob), practic una din firmele prin care familia Oros produce și comercializează brandul de mobilier Laguna (lanțul de comerț cuprinde circa 50 de magazine proprii și partenere în țară). În 2020 a avut o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei, reușind pentru prima dată să depășească pragul de 60 de milioane de lei, cu creștere procentuală de aproape 10% față de anul precedent.

 

  1. Laguna Euromob SRL Vadu Izei: 60,62 milioane de lei (12,53 milioane euro). Firmă înregistrată în comuna Vadu Izei și controlată de sigheteanul Mircea Adrian Oros (sora sa, Anca Stan Oros, deține Laguna Serv, firmă prezentă un loc mai sus în top 10 cele mai mari cifre de afaceri în producția de mobilă din 2020).

 

  1. ITA Production SRL Sighetu Marmației: 30,81 milioane de lei (6,36 milioane euro). Firmă înființată în 1994. Specializată pe mobilier din lemn masiv (mese și scaune de diferite tipuri). Firma a fost controlată până în acest an de Alexandru Zaharovits (CEO) – deținea o participație de 91% (era și proprietarul și al firmei de confecții metalice Comet și al Pensiunii Flamingo din centrul municipiului Sighetu Marmației, edificată în fostul muzeu de științe ale naturii din anii 50, al inginierului silvic și pasionat de botanică Arthur Coman) -, acționar minoritar (9%) fiind Toader Șuștic. Alexandru Zaharovits a murit în 12 februarie 2021, la vârsta de 67 de ani. Era absolvent al Facultății de Mecanică, specialitatea Prelucrări metalurgice din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca. În perioada comunistă a fost șeful serviciului Proiectare din fabrica de prelucrări metalice Maramureșeana din Sighetu Marmației. Pasionat de tenis de câmp și înot, a construit mai multe terenuri de tenis publice și trei piscine în Sighetu Marmației.

 

  1. Eurocomfil Invest SRL Târgu Lăpuș: 28,43 milioane lei (5,87 milioane euro). Producator de mobilier tapițat (paturi, scaune, fotolii și canapele). Este una din firmele familiei antreprenorului local Ioan Filip (care deține Taparo). Scriptic, firma este în proprietatea lui Monica Filip. În 2020, firma și-a scăzut cu 17,65% cifra de afaceri, comparativ cu anul precedent, însă a reușit să-și reducă și datoriile cu peste 8 milioane de lei.

 

  1. Ridorail România SRL Fărcașa: 16,15 milioane de lei (3,33 milioane euro). Firmă specializată în producția de galerii și accesorii din lemn pentru perdele (printr-o inovație tehnologică au produs un tip de galerie care poate fi instalată fără a da găuri în pereți sau tavan). Fabrica este în satul Buzești (com. Fărcașa) și are 146 de angajați. Firma este manageriată de francezul Jean Louis Muyard.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here