EXCLUSIV – Top 10 cei mai profitabili constructori din Maramureș, dintr-o piață de 170 de milioane de euro pe an

1
3870

CONSTRUCȚII – MARAMUREȘ. În Maramureș sunt înregistrate 1.135 de firme care au ca obiect principal de activitate construcții a clădirilor (rezidențiale și nerezidențiale), însă doar 880 dintre acestea au fost active anul trecut (adică au produs măcar… 20 de lei, cât a fost cifra de afaceri a celei de 880-a).

 

Domeniul este însă unul extrem de atractiv economic pe piața din Maramureș, pentru că joacă pe o plajă financiară anuală care se întinde la peste 822 de milioane de lei, echivalentul a 170 de milioane de euro la cursul mediu BNR aferent anului 2020. Pentru o mai bună înțelegere, cifra de afaceri totală a sectorului este de aproape 4 ori mai mare decât a drumarilor, însă nu aceasta constituie atracția economică principală, ci profitul net obținut în branșă: peste 130 de milioane de lei (echivalentul a circa 27 de milioane de euro).

 

Practic, anul trecut, constructorii au absorbit 8,16% din întreg profitul economiei maramureșene, deși sectorul economic concentrează doar 6,6% din numărul total de angajați. Analizând sumele, înțelegem atractivitatea comparativ cu, de exemplu, drumarii: media profitului net pe sector a fost de 12,56% (una la care drumarii pot doar să viseze).

 

Prezenta scriere vi-i prezintă pe cei care controlează cele mai profitabile 10 firme de construcții din Maramureș. Urmează Top 10 cele mai mari profituri în 2020 în construcțiile din județ și devoalarea identităților celor care controlează cele 10 firme-recordmene în anul trecut…

 

  1. TCM Nord SRL Cicârlău: 6,82 milioane lei (1,41 milioane euro). Firma, specializată pe construcții civile, industriale și hidrotehnice, a fost societate pe acțiuni, înregistrată în Baia Mare. Acum mai are 37 de angajați din cei 230 pe care-i avea în anii de glorie (2014-2015) și este deținută în totalitate de Silviu Lucian Pop. Profitul raportat este unul de două ori mai mare decât cifra de afaceri, ceea ce înseamnă că a fost obținut prin activități conexe (respectiv vânzarea unor bunuri ale societății, sau încasarea unor sume restante – această a doua variantă este cea mai probabilă, pentru că societatea este înregistrată în Buletinul Procedurilor de Insolvență cu 69 de mențiuni ca debitor, respectiv trebuie să încaseze bani pentru lucrări executate de la firme aflate în dificultate economică).

 

  1. Edil Bausteel SRL Săliștea de Sus: 6,16 milioane lei (1,4 milioane euro). Firma are 37 de angajați și este specializată pe lucrări de construcții în domeniul retailului (amenajări de magazine și spații comerciale – în Maramureș a lucrat la amenajările magazinelor KFC – din Value Center, Sizeer, Noriel, Smyk din Baia Mare, Takko din Baia Mare și Sighetu Marmației, KIK Sighetu Marmației). Firma este controlată Florin Grigore Font, care deține 97% din părțile sociale (Ioan Vlad, manager în cadrul firmei, este acționar minoritar, cu 3%).

 

  1. Yanis Nord SRL Borșa: 4,30 milioane lei (889.958 euro). Este firma care a câștigat în urmă cu aproape 2 ani, din postura de lider de asociere (și unic ofertant), lucrarea de aproape 75 de milioane de lei + TVA care prevede realizarea telegondolei, a pârtiei olimpice de schi din Borșa și a unei parcări supraetajate (asociatul secundar este firma italiană Technoalpin Spa). Scriptic, firma este controlată unilateral de Claudia Maria Danci (ca unic asociat). Firma, care s-a înființat doar în urmă cu câteva luni de a câștiga licitația pentru domeniul schiabil din Borșa, are ca principal obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

 

  1. Metacomercial SRL Baia Mare: 2,15 milioane lei (445.275 euro). Este specializată în principal în dezvoltări imobiliare (blocuri de locuințe – cel mai recent proiect finalizat, cel din zona Centrului Vechi, strada Anton Pann). A fost cel mai mare sponsor electoral al PNL Maramureș la campaniile de anul trecut. Firma are 4 asociați (Raoul Arthur Popescu, Florin Moldovan și Cristian Marius Marc dețin câte 28,02% – ultimii doi au și funcția de administratori -, iar Radu Moldovan deține 15,94%).

 

  1. Conrep SA Vișeu de Sus: 2 milioane lei (415.521 euro). Firma a avut în 2020 o cotă de piață pe segmentul județean al construcțiilor de 5,31% (cu o cifră de afaceri de 43,35 milioane de lei). Este „găina cu ouă de aur” a primarului din Vișeu de Sus, Vasile „Vărzaru” Coman (una dintre firmele pe care le controlează). În 2020 a obținut al doilea cel mai mare profit din istoria economică a firmei (după cel din 2009). Are 194 de angajați. Firma a fost fondată în 1991, fiind un apendice al fostului Trust de Construcţii Maramureş (TCM) din anii comunismului. Este specializată pe construcţii civile și industriale, dar execută și construcţii de drumuri şi poduri, de cale ferată, precum și face producție industrială, confecții metalice și armături, betoane și mortare.

 

  1. Petran Holzmetal SRL Borșa: 1,51 milioane lei (312.365 euro). În 2020 a realizat, cu doar 3 angajați, un profit procentual incredibil pentru o firmă de construcții: peste 50%! A avut cea mai mare cifră de afaceri (procentual, cu 300% față de anul precedent) și cel mai mare profit net din scurta istorie economică a firmei (de 6 ani). Firma îi aparține lui Vasile Petran (este unic asociat și administrator al societății).

 

  1. Cristel Ponteggi SRL Ruscova: 1,4 milioane lei (291.407 euro). Firma a fost înființată în 2019 și are doar 2 angajați, dar în 2020 a avut o cifră de afaceri de peste 1,8 milioane de lei, raportând un profit de… 77,58%, respectiv 1,4 milioane de lei. Este specializată în dezvoltări imobiliare și îi aparține lui Vasile Pop (care este unic asociat și administrator), cel mai deține firma Ponteggi Restauro SRL, înregistrată în Vișeu de Jos, împreună cu Ștefan Bora (au părți sociale egale, 50%-50%) – această firmă este ținută în adormire (inactivă), deși în ultimul său an de activitate (2017) a obținut, cu un singur angajat, un profit net semnificativ: peste 1,2 milioane de lei.

 

  1. Borcut Barbolovici SRL Baia Mare: 1,37 milioane lei (285.067 euro). Firma are 29 de angajați și în 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro (5,8 milioane de lei) și un profit de 23,77% – ambii indicatori sunt recorduri în istoria economică a societății. Fostă firmă de casă a fostului primar din Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean. Firma îi aparține lui Daniel Barbolovici.

 

  1. Natanael Com Serv SRL Cicârlău: 1,36 milioane lei (281.269 euro). Firma a explodat în ultimii 2 ani (2019-2020), înregistrând cifre de afaceri de peste 15 milioane de lei și profituri de peste 1,3 milioane de lei. Este specializată pe construcții de locuințe și clădiri publice, dar realizează și modernizări, restaurări, renovări, precum și complexe sportive. La finalul anului trecut, an în care a obținut un profit net de 1,36 milioane de lei, firma a cerut ajutor financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19 (valoarea totală a proiectului a fost de 834.813,75 lei din care finanţarea nerambursabilă a fost de 725.925 lei). Firma este manageriată/administrată de Vasile Macovei Oanea.

 

  1. Creativ Lemn Buga Construct SRL Bârsana: 1,34 milioane lei (278.067 euro). Firma, care are 5 angajați, aparține familiei Ioan și Maria Știopei (Ioan Știopei, zis Buga, deține 90% din părțile sociale ale societății și este și administratorul firmei) și a fost înființată în anul 2019. Firma a fost denumită după porecla după care este cunoscut meșterul de biserici de lemn (este meșterul care împreună cu echipa sa a ridicat cea mai înaltă biserică de lemn din lume, Săpânța-Peri, care măsoară 75 de metri înălțime).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here