EXCLUSIV – Surse CNAIR: finalizarea procedurii de desemnare a proiectantului tronsonului Baia Mare – Dej din Drumul de Mare Viteză spre Suceava

0
1213

DRUMUL DE MARE VITEZĂ BAIA MARE – SUCEAVA. Desemnarea unui câștigător al contractului pentru proiectarea loturilor Baia Mare – Dej (contract estimat la 15,6 milioane de lei) și Dej – Bistrița din Drumul de Mare Viteză Baia Mare – Suceava (denumit impropriu și politic „Autostrada Nordului”) este amânată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA din ianuarie 2022.

 

Scrierea de față vă prezintă motivele, stadiul procedurii și noul termen estimat de responsabilii din CNAIR pentru desemnarea câștigătorului și semnarea contractului.

 

Amânările, situația actuală și termenul finalizării procedurii

 

Inițial, termenul de finalizare a evaluărilor tehnice și financiare ale celor 3 oferte (despre care aveți detalii AICI) a fost 19 ianuarie 2022, apoi acesta a fost prelungit succesiv din lună în lună până în 20 mai, când s-a intrat într-un impas cauzat de faptul că specialiștii din Comisia de evaluare nu cădeau la un numitor comun. Diferendul neputând fi amiabilizat, conducerea CNAIR a decis schimbarea componenței comisiei care trebuie să decidă proiectanții câștigători ai ultimelor două loturi din Drumul de Mare Viteză Baia Mare – Suceava.

 

Noua Comisie de evaluare a ofertelor a reluat procedura de la 0, adică de la evaluarea ofertelor tehnice. Termenele s-au prelungit, pentru că au fost răspunsuri la clarificări care au necesitat cererea unei noi runde de clarificări.  În acest moment, conform surselor direct implicate și decidente CNAIR, raportul pentru ofertele tehnice este finalizat. La fel, este finalizat raportul pentru ofertele financiare. Ofertanților li s-au mai solicitat documente justificative, termenul de transmitere a acestora fiind această săptămână.

 

Surse implicate CNAIR au precizat pentru 2mnews că termenul estimat pentru încheierea procedurii de atribuire a contractului pentru proiectarea tronsonului Baia Mare – Dej este 28 octombrie 2022, dată la care se va semna raportul final al procedurii (și implicit va fi desemnat câștigătorul licitației).

 

Vă reamintim că proiectul de infrastructură mare care va lega Baia Mare de Suceava a fost inclus în Master Planul General de Transport al României, legătura rutieră urmând să se facă prin Drumul de Mare Viteză Baia Mare – Dej – Bistrița (care a fost denumit Someș Expres) și Drumul Trans Regio Bistrița – Vatra Dornei – Suceava (care a fost denumit Bucovina). Drumul de tip expres dintre Baia Mare și Suceava va realiza legătura dintre Coridorul 3 (București – Regiunea Nord-Est) și viitorul punct de trecere a frontierei din zona Oar (com. Vetiș – jud. Satu Mare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here