EXCLUSIV – Sumă imensă cerută în instanță Consiliului Județean Maramureș de firma căreia i s-a reziliat contractul de la depozitul de deșeuri din Fărcașa

2
2710
Gabriel Zetea și Victor Mihalachi

PROCES DE 5 MILIOANE DE EURO. Echivalentul a peste 5 milioane de euro. Atât îi cere în instanță Consiliului Județean (CJ) Maramureș firma Victor Construct SRL din Botoșani, căreia administrația județeană i-a reziliat contractul de execuție al depozitului de deșeuri de la Fărcașa.

 

Peste 24 de milioane de lei (exact: 24.051.592,78 de lei) este suma pentru care în acest moment are loc un proces, judecat la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. E îngrijorător? Să vedem…

 

Obișnuiți să înfrângă – Precedentul

 

Administrația județeană (CJ Maramureș), controlată acum de pesedistul Gabriel Valer Zetea, are experiență în a pierde procese în care i se solicită daune financiare imense în urma rezilierii contractelor. Cel mai răsunător exemplu: firma căreia i s-a reziliat contractul de execuție al drumului județean Baia Sprie – Bârsana, Selina SRL din Bihor, a câștigat în instanță, în 4 aprilie 2019, daune financiare de 21 de milioane de lei.

 

Banii au fost scoși parțial din bugetul județului Maramureș și această gafă administrativă de care nu se face vinovat NIMENI, de parcă șefii județului nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase, a fost decisă de instanța supremă pentru că CJ Maramureș, acest rău-platnic și execrabil administrator al rezilierii corecte a contractelor, nu a plătit firmei bihorene Selina lucrările efectuate și recepționate în urmă cu 8 ani (!).

 

Așa că, CJ Maramureș a fost obligat să achite 7 milioane de lei + încă 14 milioane de lei ca penalități de întârziere. Deci, două treimi din suma totală le-au plătit pentru că n-au vrut să plătească, timp de 8 ani (!) firmei căreia i-a reziliat contractul lucrările pe care aceasta le-a efectuat.

 

Atunci, Zetea a plătit cei 7 milioane de lei (costul lucrărilor efective recepționate) dintr-un împrumut bancar cu care a împovărat financiar județul, iar penalitățile de întârziere, 14 milioane de lei, le-a plătit din ajutorul Guvernului (adică tot din banii oamenilor, pentru că bugetul statului nu e realizat în urma ploii cu bani, ci în urma contribuțiilor cetățenilor și firmelor).

 

Cazul de acum

 

Firma Victor Construct SRL din Botoșani (controlată de Victor Mihalachi) a semnat contractul de execuție al Depozitului Ecologic de la Sârbi, cea mai importantă parte a SMID Maramureş, în urmă cu aproape 5 ani, respectiv la 17 iunie 2015.

 

Din partea CJ Maramureș, contractul a fost semnat de președintele de la acea vreme, Zamfir Flore Ciceu (foto mic stânga, atunci PC/ALDE, acum PNL) – Gabriel Valer Zetea (PSD) deținea funcția de vicepreședinte al CJ Maramureș. Firma botoșăneană a donat către PSD, PDL, PNL, USL, începând cu anul 2007, suma totală de 475.000 lei (aproape jumătate către PDL/PNL și jumătate către PSD, să nu se supere nimeni).

 

În lucrarea din Maramureș firma din Botoșani era lider al asocierii cu Antrepriza Montaj Instalaţii (AMI) SA Baia Mare (controlată de Gabriel Răducu Pop) și trebuia să termine lucrarea în 10 luni. Valoarea contractului era de peste 64 de milioane de lei (64.266.552 lei – suma conține TVA) – valoarea totală a proiectului SMID Maramureș este de 229.148.934 lei + TVA (însă de-a lungul timpului s-au mai alocat sume semnificative, din bugetul județului, pentru cheltuieli neprevăzute sau neeligibile).

 

Din cauza problemelor de ordin penal conținute de proiectul tehnic (în septembrie 2015 a început succesiunea fără sfârșit a alunecărilor de teren masive care au dus la imposibilitatea finalizării lucrării chiar și acum, în 2020!), durata lucrărilor a fost majorată la aproape 37 de luni.

 

Cert e că lucrarea nu e gata nici astăzi, la 12 ani (!!!) de la stabilirea locației CMID Sârbi, pentru că problema masivelor alunecări de teren nu a fost rezolvată, deși s-a mai plătit a nimeni-nu-mai-numără-câta-oară un studiu pentru găsirea unei soluții tehnice viabile (de data aceasta unei firme reprezentate de Dan Păunescu, șef de catedră la Facultatea de Hidrotehnică – din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, care a admis public că studiile precedente au fost greșite).

 

În aprilie 2018, Victor Construct dă în judecată CJ Maramureș pentru neplata unor lucrări efectuate și neplătite, recunoscute de firma de consultanţă, susține Mihalachi. Lucrările se ridică la suma totală de aproximativ 17 milioane de lei. Pesedistul Zetea se enervează și în vara anului 2018 îi reziliază contractul fostului finanțator (și) al PSD.

 

Mai mult, Zetea dispune executarea de către CJ Maramureș a scrisorii de garanție bancară depusă de Victor Construct (adică s-a făcut stăpân pe peste 2,5 milioane de lei, motivând că firma a lucrat prost).

 

În paralel, Victor Construct intră în insolvență, iar Zetea dispune ca CJ Maramureș să se înscrie la masa credală cu suma de… peste 103 de milioane de euro (mai exact 483.710.406,82 de lei), adică de două ori mai mult decât tot proiectul SMID Maramureș și de 7,5 ori mai mult decât tot contractul firmei Victor Construct cu CJ Maramureș. Sigur, i s-a dat eject, și au râs toți de pesedistul care conduce județul, iar Maramureșul nu este cuprins în masa credală cu niciun leu.

 

Pentru ce se cer banii și ce a făcut Zetea

 

Acum, ce cere firma din Botoșani? Peste 5 milioane de euro. Adică 24.051.592,78 de lei. De ce? Păi, susține Mihalachi, calculul e acesta: 18,7 milioane (exact: 18.692.306,18 lei) valoarea lucrărilor efectuate și neplătite; 267.000 de lei (exact: 267.240,25 lei), actualizarea cu indicele de inflație; 1,2 milioane de lei (exact: 1.225.182,46 lei) materiale și utilaje livrate pe șantierul din Sârbi și neplătite; 2,8 milioane de lei (exact: 2.809.369,73 lei) garanția bancară (pe care a executat-o, adică a luat-o) CJ Maramureș; 280.000 de lei (exact: 283.746 lei) valoarea ratelor plătite la Polița de asigurare (cauzată de prelungirea duratei contractuale); 770.000 lei (exact: 773.748,16 lei) garanția de bună execuție reținută de CJ Maramureș.

 

Ce a făcut pesedistul Zetea, cel care controlează administrația județului? Deși CJ Maramureș are de vreo 3 ani un contract cu o societate de avocatură pentru a reprezenta județul în litigiile pe care le are în privința Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), a cerut și obținut aprobarea consilierilor județeni să încheie un nou contract cu o casă de avocatură, pe considerent că precedentul contract nu se referă și la spețele complexe care se judecă la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

 

Deci mai cheltuim niște bani… Nicio problemă, sub aceste conduceri extrem de capabile, județul s-a obișnuit deja să cheltuie și să piardă. Să piardă mult. Cum s-a pierdut procesul de 21 de milioane de lei cu Selina din Bihor, se poate pierde și acesta de 24 de milioane de lei cu Victor Construct din Botoșani. Avem experiență, există precedent, nicio surpriză…

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Consiliul Judetean Maramures va pierde si acest proces.Iata rationamentul.Fostul presedinte Ciceu Zamfir Flore zis,,Ciobanul,, si fostul administrator public al judetului Marin Bragaru zis,,Coiotul,, au inventat un mod oribil de fraudare a bugetului prin ,,metoda falsului proces,,.Simplu: La un moment dat te faci ca nu mai platesti firmei nimic,firma te da in judecata,consiliul voteaza angajarea unui birou de avocati de regula departe de Baia Mare,propriul birou juridic e scos din joc,firma calculeaza penalitati exorbitante,presedintele discuta cu biroul de avocati sa tranteasca procesul,firma castiga,penalitatile uriase se impart intre beligeranti,simplu nu? Zetea zis,,iepurele cu praf pe incisivi,,preia metoda ,depuitatul ,,Sparanghel,,ii face un mic trafic de influenta pentru asociatul lui de la ,,Rustic,, parte in proces si ,,lupta,, se incheie cu impartirea penalitatilor..Ask Bragaru if you don”‘t belive me!!!

  2. Nu va faceti probleme ! Judetul e pazit de un secretar superjurist care rezolva orice. E tare in instanta si nu se sperie de nimic. Daca interesul public o cere se si transfera imediat acolo unde e nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here