EXCLUSIV – Suma fabuloasă pe care o plătește Primăria Baia Mare pentru reparatul străzilor: aproape 2,5 milioane de lei pe lună, în fiecare lună!

2
4447
Cătălin Cherecheș și Marcel Zoicaș

SĂRACI, DAR DARNICI. În acest moment, reparatul străzilor și trotuarelor din Baia Mare se face în baza unui contract-cadru cu o durată de 4 ani (48 de luni), semnat în aprilie 2022 cu asocierea de firme ARL Cluj & Construrom Baia Mare la valoarea maximă de peste… 223 de milioane de lei  (exact: 223.702.113,40 lei – toate sumele din articol includ TVA).

 

Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț. Pentru că prețul avea o pondere de 90% din decizia finală (10% revenind experienței experților-cheie), ARL & Construrom (prima firmă este subsidiara Strabag, iar cea de-a doua este controlată de finul primarului Cătălin Cherecheș, Marcel Vasile Zoicaș – foto mic ambii dreapta) au subofertat cu 37,32% (!!!) estimarea maximă fabuloasă a Primăriei Baia Mare, care era de aproape… 357 de milioane de lei (exact: 356.876.176,31 lei). Însă n-au fost emoții, Primăria Baia Mare a primit doar două oferte, una a fost declarată inacceptabilă (fiind ulterior retrasă), în consecință a rămas în jurizare doar oferta asocierii ARL Cluj & Construrom, care a fost declarată câștigătoare cu 223,7 milioane de lei pentru cei 4 ani de contract.

 

Plățile se fac în baza contractelor subsecvente (comenzilor). Din acest contract s-au scurs 8 luni. În cele 8 luni, până la finalul anului 2022, s-au semnat, cadențat, 4 contracte-subsecvente (în 16 mai, 9 septembrie, 26 octombrie și 13 decembrie), care au totalizat fix 19,4 milioane de lei (suma include TVA). Adică o medie de 2.425.000 lei/lună, echivalentul a circa 490.000 euro/lună. Aproape o jumătate de milion de euro, lună de lună, în fiecare lună, merg din bugetul orașului pentru reparatul străzilor și trotuarelor.

 

Dacă media comenzilor (plăților) se va menține, în cei 4 ani de contract Primăria Baia Mare va plăti circa peste 23,5 milioane de euro (116,4 milioane de lei) doar pentru reparatul străzilor. Dacă vă-ntrebați câte străzi deține în proprietate municipalitatea Băii Mari de sunt necesari atâția bani pentru reparații, răspunsul este: circa 380 de străzi, care totalizează 214,6 kilometri. Practic, am plăti aproape 110.000 euro (sau 542.000 de lei) pentru reparația unui kilometru de stradă, dacă în cei 4 ani de contract ar fi reparate TOATE străzile din Baia Mare.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Unde sunt strazile ….reparate ? In centrul ….istoric, spre exemplu, sunt zone deteriorate. cu pavaj desprins, calupuri din piatra cu rosturi goale, zone tasate, diverse cabluri ,, la vedere ,, , s.a.m.d. . Eu nu prea vad unde sunt reparatiile !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here