EXCLUSIV – Sub deplorabila conducere a lui Zetea, PSD a pierdut din nou alegerile în Maramureș, deși controlează peste 70% din primăriile din județ

0
1668

ANALIZĂ. Gata, turul I al alegerilor prezindențiale a trecut, gongul a bătut, au intrat în turul II Klaus Werner Iohannis (susținut de PNL) și Viorica Vasilica Dăncilă (susținută de PSD), urmează ultima repriză, deși deznodământul e cunoscut dinaintea turul I. Perdanții încă-și ling rănile, dezamăgiți, dar să vedem care este situația în Maramureș.

 

Chiar dacă pesediștii locali exultă, Dăncilă intrând în turul II (fapt pe care, veți vedea, nu și-l doreau nici ei, pentru că Dăncilă, o altă candidată PSD perdantă a funcției de președinte, va fi canibalizată de social-democrați imediat după alegeri, așa cum au făcut pesediștii cu fiecare președinte de partid care a pierdut aalegerile prezidențiale), situația e departe de a fi roz.

 

Respectiv, din 2016 încoace, sub conducerea lui Gabriel Valer Zetea, pesediștii au mers pe toboganul politic, pierzând în cei 3 ani tot ceea ce s-au străduit să câștige în 2016. Urmează demonstrația…

 

Ce au avut

 

După ultimele alegeri locale, cele din 2016, Maramureș a devenit un județ care și-a colorizat opțiunile politice, predominant, în roșu: din cei 76 de primari, 44 erau de la PSD (aproape 58%). Mai mult, din cele 13 municipii și orașe din județ, PSD a câștigat 8 – practic, deține 61,54% din administrațiile urbane din județ (subliniere importantă, pentru că în Maramureș 62-65% din voturi vin din mediul urban).

 

În fapt, PSD controlează (sau cel puțin are impresia că o face) aproximativ 70% din primăriile din Maramureș, pentru că după vara lui 2016, la oastea politico-administrativă pesedistă s-au adaugat (din slugărnicie, lipsă de coloană vertebrală, interese personale sau administrative) și alți edili aserviți PSD, unii chiar și-au exprimat public susținerea pentru sigla cu trandafiri, alții nu și-au oficializat trecerea în barca puterii pentru a nu-și pierde mandatul, dar și pentru că au o înțelegere subterană cu Gabriel Valer Zetea, președintele filialei județene a social-democraților, dar și al forului administrativ din Maramureș.

 

Înțelegerea subterană are și o motivație politică (având oameni aserviți în structurile altor partide, Zetea are informații și din bucătăriile competitorilor) și una eminamente financiară (cea de-a doua postură, cea de președinte al Consiliului Județean, i-a oferit și îi oferă șefului pesediștilor județeni posibilitatea de a alimenta financiar – prin susținerea unor proiecte locale – administrațiile locale).

 

Ce mai au

 

În 26 mai 2019, pesediștii județeni și-au izbit primul cap de masa electorală, în contextul în care, cu un președinte al Consiliului Județean și vicepreședinte la nivel național (Zetea), plus o armată de peste 50 de primari, au pierdut fără drept de apel alegerile pentru Parlamentul European.

 

Nu au pierdut doar locul 1, au pierdut chiar și locul 2, devenind (pentru prima oară în istoria lor județeană) un partid de coada podiumului. La europarlamentare, PSD Maramureș a reușit să adune doar 37.365 voturi, adică 20,94% (comparativ, PNL a strâns din opoziție 50.087 de voturi și un procentaj de 28,07%, iar USR, veniți de nicăieri, 37.795 voturi și un procentaj de 21,18%)

 

În 10 noiembrie 2019, istoria s-a rescris. Deși exultă, pesediștii au strâns mai puține voturi decât la precedentul eșec, respectiv 35.203 voturi (pentru șefa lor supremă). Și procentual au scăzut, cu o jumătate de procent (au bifat 20,36%). De data asta, au reușit să se claseze pe locul 2, suficient s-o mintă pe Dăncilă că și-au făcut treaba.

 

În fapt, nu și-au făcut-o, spuneam, primari PSD din Maramureș mărturisindu-mi că sunt rușinați cu Dăncilă și că abia așteaptă debarcarea acesteia după ce se va consemna previzibilul său eșec la prezidențiale (de fapt, pesediștii au livrat după 90 un singur președinte, Ion Iliescu – și cu acest argument, am spus tot).

 

La alegerile europarlamentare au votat 183.042 de maramureșeni, în turul I al alegerilor prezidențiale, cu vreo 10.000 de persoane mai puțin (172.876 de cetățeni). Rețineți că PNL a strâns pentru Iohannis dublu față de cât a strâns PSD pentru Dăncilă (40% – 20%), în contextul de resubliniat că PSD controlează Consiliul Județean Maramureș și 50 din cele 76 de primării din județ.

 

În acest trend, PSD Maramureș va ajunge la următoarele alegeri (cele care îi interesează cel mai mult, cele locale – pentru primării, consilii locale și Consiliul Județean), în cel mai bun caz la 20% (deși, la cât rău face acestui județ șeful lor, Gabriel Valer Zetea, e posibil să cadă mai jos decât atât). Oricum, a se reține: n-au făcut NIMIC pentru europarlamentarii lor și n-au făcut NIMIC pentru șefa lor de care le e rușine, Dăncilă.

 

Cătălin VISCHI

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here